Varkenshouderij

Foto & video

Vleesvarkensstal met plateaus in één afdeling

Peter Hoog Antink breidt zijn vleesvarkensbedrijf in Groenlo (Gld.) uit met 1.500 plaatsen. In een van de afdelingen experimenteert de voormalige zeugenhouder met plateaus.

Foto

 • Peter Hoog Antink (47) heeft zijn vleesvarkensbedrijf in het buitengebied van Groenlo (Gld.) uitgebreid met een nieuwe stal. De voormalige zeugenhouder houdt straks 4.500 vleesvarkens voor het Good Farming Star-concept.

  Peter Hoog Antink (47) heeft zijn vleesvarkensbedrijf in het buitengebied van Groenlo (Gld.) uitgebreid met een nieuwe stal. De voormalige zeugenhouder houdt straks 4.500 vleesvarkens voor het Good Farming Star-concept.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal heeft twee kappen en is 55 meter lang en 38 meter breed. De stal is tegen de bestaande stallen aangebouwd. De bestaande centrale gang is doorgetrokken en is nu 100 meter lang. Vijftien jaar geleden kocht Hoog Antink deze locatie aan de Boerijendijk, die hij de afgelopen jaren telkens moderniseerde. Hij richtte een leegstaande ligboxenstal in als vleesvarkensstal, bouwde de vleeseendenstal om tot biggenstal en breidde in 2006, 2010 en 2013 verder uit tot de huidige omvang.

  De nieuwe stal heeft twee kappen en is 55 meter lang en 38 meter breed. De stal is tegen de bestaande stallen aangebouwd. De bestaande centrale gang is doorgetrokken en is nu 100 meter lang. Vijftien jaar geleden kocht Hoog Antink deze locatie aan de Boerijendijk, die hij de afgelopen jaren telkens moderniseerde. Hij richtte een leegstaande ligboxenstal in als vleesvarkensstal, bouwde de vleeseendenstal om tot biggenstal en breidde in 2006, 2010 en 2013 verder uit tot de huidige omvang.

  Foto: Ronald Hissink
 • Medio december was er een open dag op het vleesvarkensbedrijf van Hoog Antink. Zeker 600 bezoekers namen een kijkje in de nieuwe stal. Hoog Antink nam ruim twee jaar geleden afscheid van de voormalige thuislocatie aan de Hartebroekseweg, eveneens in Groenlo. Daar hield hij 330 zeugen. Hoog Antink kon er niet voldoen aan de nieuwe welzijnseisen. Met name de eis om zeugen binnen vier dagen na de inseminatie in groepen te huisvesten, bleek niet haalbaar. Vanwege de nabijheid van de bebouwde kom – op 80 meter afstand – was verdere uitbreiding niet mogelijk. “Zonder de veranderde wetgeving had ik de zeugen nu nog gehad”, zegt de varkenshouder.

  Medio december was er een open dag op het vleesvarkensbedrijf van Hoog Antink. Zeker 600 bezoekers namen een kijkje in de nieuwe stal. Hoog Antink nam ruim twee jaar geleden afscheid van de voormalige thuislocatie aan de Hartebroekseweg, eveneens in Groenlo. Daar hield hij 330 zeugen. Hoog Antink kon er niet voldoen aan de nieuwe welzijnseisen. Met name de eis om zeugen binnen vier dagen na de inseminatie in groepen te huisvesten, bleek niet haalbaar. Vanwege de nabijheid van de bebouwde kom – op 80 meter afstand – was verdere uitbreiding niet mogelijk. “Zonder de veranderde wetgeving had ik de zeugen nu nog gehad”, zegt de varkenshouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zijaanzicht van de nieuwbouw. Met ramen en lichtdoorlatende golfplaten voldoet Hoog Antink aan de eis om minimaal 2 procent daglicht in de afdelingen te hebben. Maar wat graag had hij ook in de nieuwe stal met fokmateriaal van zijn eigen zeugen gewerkt. Een gesloten varkensbedrijf was een lang gekoesterde droom van de varkenshouder. In 2010 werd die droom werkelijkheid. Twee jaar later nam Hoog Antink afscheid van de zeugentak. “Tegen die beslissing heb ik lang aangehikt.”

  Zijaanzicht van de nieuwbouw. Met ramen en lichtdoorlatende golfplaten voldoet Hoog Antink aan de eis om minimaal 2 procent daglicht in de afdelingen te hebben. Maar wat graag had hij ook in de nieuwe stal met fokmateriaal van zijn eigen zeugen gewerkt. Een gesloten varkensbedrijf was een lang gekoesterde droom van de varkenshouder. In 2010 werd die droom werkelijkheid. Twee jaar later nam Hoog Antink afscheid van de zeugentak. “Tegen die beslissing heb ik lang aangehikt.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Deze deur biedt toegang tot het nieuwe staldeel. De stal heeft tien reguliere afdelingen, een ziekenboeg en een aparte afleverruimte. Het bouwblok omvat 2,5 hectare en biedt ruimte voor verdere uitbreiding. Hoog Antink werkt in de nieuwe stal met gietijzeren roosters boven het mestkanaal en schuine putwanden. Daardoor wordt de ammoniakemissie beperkt. De varkenshouder kan zodoende zonder luchtwasser uit de voeten. “Luchtwassers zijn in mijn ogen tikkende tijdbommen. Ze zijn brandgevaarlijk en vreten energie. Bovendien zorgt zwavelzuur op veel bedrijven voor schade aan damwandplaten.”

  Deze deur biedt toegang tot het nieuwe staldeel. De stal heeft tien reguliere afdelingen, een ziekenboeg en een aparte afleverruimte. Het bouwblok omvat 2,5 hectare en biedt ruimte voor verdere uitbreiding. Hoog Antink werkt in de nieuwe stal met gietijzeren roosters boven het mestkanaal en schuine putwanden. Daardoor wordt de ammoniakemissie beperkt. De varkenshouder kan zodoende zonder luchtwasser uit de voeten. “Luchtwassers zijn in mijn ogen tikkende tijdbommen. Ze zijn brandgevaarlijk en vreten energie. Bovendien zorgt zwavelzuur op veel bedrijven voor schade aan damwandplaten.”

  Foto: Ronald Hissink
 • In de achterste stal op het bedrijf vangt Hoog Antink gespeende biggen op in twee verschillende, leeftijdsgebonden groepen. De varkenshouder werkt met twee vaste vermeerderaars, van wie een zelf niet voldoende biggenruimte heeft. In de naastgelegen stal – links op de voorgrond – houdt de varkenshouder vleesvarkens in groepen van 21 dieren.

  In de achterste stal op het bedrijf vangt Hoog Antink gespeende biggen op in twee verschillende, leeftijdsgebonden groepen. De varkenshouder werkt met twee vaste vermeerderaars, van wie een zelf niet voldoende biggenruimte heeft. In de naastgelegen stal – links op de voorgrond – houdt de varkenshouder vleesvarkens in groepen van 21 dieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle dieren op het bedrijf worden computergestuurd gevoerd. Hoog Antink werkt in de bestaande stallen met dieren van de kruising Topigs 50 x Tempo. In de nieuwe stal gaat hij werken met afstammelingen van de kruising Topigs 20 x Tempo. “Zelf werkte ik voorheen ook met Topigs 50-zeugen. Het zijn gemakkelijke en zorgzame dieren, die kwalitatief goede biggen leveren. Ik ben er nu ook weer naar op zoek gegaan, maar kon geen vermeerderaar vinden die me ze kon leveren.”

  Alle dieren op het bedrijf worden computergestuurd gevoerd. Hoog Antink werkt in de bestaande stallen met dieren van de kruising Topigs 50 x Tempo. In de nieuwe stal gaat hij werken met afstammelingen van de kruising Topigs 20 x Tempo. “Zelf werkte ik voorheen ook met Topigs 50-zeugen. Het zijn gemakkelijke en zorgzame dieren, die kwalitatief goede biggen leveren. Ik ben er nu ook weer naar op zoek gegaan, maar kon geen vermeerderaar vinden die me ze kon leveren.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is een luchtfoto van het voormalige zeugenbedrijf van Hoog Antink. De stallen staan nu leeg. De varkenshouder heeft een deel van de inventaris – roosters en boxen – verkocht. Via de rood-voor-roodregeling gaat hij de stallen slopen, om de grond vervolgens als twee aparte bouwkavels te verkopen.

  Dit is een luchtfoto van het voormalige zeugenbedrijf van Hoog Antink. De stallen staan nu leeg. De varkenshouder heeft een deel van de inventaris – roosters en boxen – verkocht. Via de rood-voor-roodregeling gaat hij de stallen slopen, om de grond vervolgens als twee aparte bouwkavels te verkopen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De centrale gang van de nieuwe stal. Nog niet alle afdelingen zijn volgestroomd. De varkenshouder verwacht eind februari de stal vol te hebben.

  De centrale gang van de nieuwe stal. Nog niet alle afdelingen zijn volgestroomd. De varkenshouder verwacht eind februari de stal vol te hebben.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is nog niet volledig gebruiksklaar. In en om de stal wordt nog gewerkt aan de laatste loodjes.

  De stal is nog niet volledig gebruiksklaar. In en om de stal wordt nog gewerkt aan de laatste loodjes.

  Foto: Ronald Hissink
 • De afleverruimte is medio december nog niet gebruiksklaar. Het afwerken ervan geniet niet de hoogste prioriteit.

  De afleverruimte is medio december nog niet gebruiksklaar. Het afwerken ervan geniet niet de hoogste prioriteit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de ziekenboeg. Hoog Antink koos hier voor een 60 procent dichte vloer en roosters van kunststof. De vleesvarkenshouder werkt met grondkanaalventilatie. De inlaatlucht komt binnen via de spouwmuur, gaat onder de bolle vloer door en bereikt via het voerpad de afdelingen. Een rondpompsysteem verzorgt de vloerverwarming. De warmte van de zwaardere vleesvarkens wordt gebruikt om de jonge dieren te verwarmen.

  Dit is de ziekenboeg. Hoog Antink koos hier voor een 60 procent dichte vloer en roosters van kunststof. De vleesvarkenshouder werkt met grondkanaalventilatie. De inlaatlucht komt binnen via de spouwmuur, gaat onder de bolle vloer door en bereikt via het voerpad de afdelingen. Een rondpompsysteem verzorgt de vloerverwarming. De warmte van de zwaardere vleesvarkens wordt gebruikt om de jonge dieren te verwarmen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bijzonder is het feit dat één van de tien reguliere afdelingen is ingericht met plateaus. Hoog Antink weegt de komende maanden de voor- en nadelen ervan tegen elkaar af en beslist dan of hij in de andere afdelingen ook plateaus wil. Tijdens de open dag hingen er camera’s in deze afdeling, zodat bezoekers elders in de stal naar de dieren konden kijken.

  Bijzonder is het feit dat één van de tien reguliere afdelingen is ingericht met plateaus. Hoog Antink weegt de komende maanden de voor- en nadelen ervan tegen elkaar af en beslist dan of hij in de andere afdelingen ook plateaus wil. Tijdens de open dag hingen er camera’s in deze afdeling, zodat bezoekers elders in de stal naar de dieren konden kijken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Iedere afdeling heeft zestien hokken. In deze afdeling zijn de naastgelegen hokken via de plateaus aan elkaar gekoppeld. Ook is er onder de plateaus een doorgang gemaakt in de hokafscheiding. Met een schotje heeft Hoog Antink de mogelijkheid de hokgrootte naar wens aan te passen. In de twee naastgelegen hokken is dankzij de plateaus plek voor 22 of 23 dieren, afhankelijk van de grootte van de plateaus. Ter vergelijking: zonder plateaus had hij in twee naastgelegen hokken achttien dieren mogen houden.

  Iedere afdeling heeft zestien hokken. In deze afdeling zijn de naastgelegen hokken via de plateaus aan elkaar gekoppeld. Ook is er onder de plateaus een doorgang gemaakt in de hokafscheiding. Met een schotje heeft Hoog Antink de mogelijkheid de hokgrootte naar wens aan te passen. In de twee naastgelegen hokken is dankzij de plateaus plek voor 22 of 23 dieren, afhankelijk van de grootte van de plateaus. Ter vergelijking: zonder plateaus had hij in twee naastgelegen hokken achttien dieren mogen houden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De kunststofvloer van de plateaus aan de rechterzijde van de afdeling is grotendeels dicht en heeft een roosterstrook. Daarnaast is een open mestspleet gemaakt. De vloer is 1,60 meter breed. Aan beide zijden van de afdelingen zijn de plateaus 4,20 meter lang.

  De kunststofvloer van de plateaus aan de rechterzijde van de afdeling is grotendeels dicht en heeft een roosterstrook. Daarnaast is een open mestspleet gemaakt. De vloer is 1,60 meter breed. Aan beide zijden van de afdelingen zijn de plateaus 4,20 meter lang.

  Foto: Ronald Hissink
 • De plateauvloer van de linker hokken is gemaakt van eenvoudiger materiaal. De vloer is 1,30 meter breed en is volledig dicht. Ook hier is aan de achterzijde een open mestspleet gemaakt. Gezien de afmetingen van de plateaus kan Hoog Antink aan de rechterzijde van de afdeling een paar dieren meer houden. “De plateaus zorgen voor afleiding en speelruimte. Het zou mooi zijn als dat met een prijsplus wordt beloond”, zegt de varkenshouder.

  De plateauvloer van de linker hokken is gemaakt van eenvoudiger materiaal. De vloer is 1,30 meter breed en is volledig dicht. Ook hier is aan de achterzijde een open mestspleet gemaakt. Gezien de afmetingen van de plateaus kan Hoog Antink aan de rechterzijde van de afdeling een paar dieren meer houden. “De plateaus zorgen voor afleiding en speelruimte. Het zou mooi zijn als dat met een prijsplus wordt beloond”, zegt de varkenshouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hoewel Hoog Antink dankzij de plateaus meer dieren mag houden, verwacht hij dat de extra leef- en speelruimte ten koste gaat van de groei en dus de voederconversie van de dieren. Daarbij komen de aanschafkosten en het extra schoonmaakwerk dat de plateaus met zich meebrengen. “Natuurlijk is het een mooi gezicht om de dieren hier zo te zien. De Dierenbescherming juicht dit ook van harte toe. Maar ik moet letten op mijn technische resultaten. Ik wil geen dief van mijn eigen portemonnee zijn”, vindt Hoog Antink. De varkenshouder is erg benieuwd naar de precieze resultaten, maar kan daar in dit stadium nog niets zinnigs over zeggen.

  Hoewel Hoog Antink dankzij de plateaus meer dieren mag houden, verwacht hij dat de extra leef- en speelruimte ten koste gaat van de groei en dus de voederconversie van de dieren. Daarbij komen de aanschafkosten en het extra schoonmaakwerk dat de plateaus met zich meebrengen. “Natuurlijk is het een mooi gezicht om de dieren hier zo te zien. De Dierenbescherming juicht dit ook van harte toe. Maar ik moet letten op mijn technische resultaten. Ik wil geen dief van mijn eigen portemonnee zijn”, vindt Hoog Antink. De varkenshouder is erg benieuwd naar de precieze resultaten, maar kan daar in dit stadium nog niets zinnigs over zeggen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Zonder enige moeite springen de varkens door de openingen naar het naastgelegen hok. Hoog Antink levert iedere week varkens af. De vleesvarkenshouder besteedt veel tijd aan het uitzoeken en wegen van de dieren om eventuele kortingen te voorkomen. “Slachtrijpe dieren uitzoeken is secuur werk en kost tijd. Maar het is die tijd zeker waard.”

  Zonder enige moeite springen de varkens door de openingen naar het naastgelegen hok. Hoog Antink levert iedere week varkens af. De vleesvarkenshouder besteedt veel tijd aan het uitzoeken en wegen van de dieren om eventuele kortingen te voorkomen. “Slachtrijpe dieren uitzoeken is secuur werk en kost tijd. Maar het is die tijd zeker waard.”

  Foto: Ronald Hissink
 • De schotjes van de hokafscheiding hangen boven de plateaus. Hoog Antink heeft goede afspraken gemaakt met zijn twee vaste vermeerderaars. “Het maken van goede afspraken is belangrijk. De extra aandacht die je de biggen geeft in de kraamstal betaalt zich later uit in de vleesvarkensstal. Daar ben ik van overtuigd.” Hoog Antink gaat tweemaal per jaar op bezoek bij zijn vaste vermeerderaars en ontvangt hen ook ieder jaar op zijn eigen bedrijf.

  De schotjes van de hokafscheiding hangen boven de plateaus. Hoog Antink heeft goede afspraken gemaakt met zijn twee vaste vermeerderaars. “Het maken van goede afspraken is belangrijk. De extra aandacht die je de biggen geeft in de kraamstal betaalt zich later uit in de vleesvarkensstal. Daar ben ik van overtuigd.” Hoog Antink gaat tweemaal per jaar op bezoek bij zijn vaste vermeerderaars en ontvangt hen ook ieder jaar op zijn eigen bedrijf.

  Foto: Ronald Hissink
 • De varkens maken veel gebruik van de plateaus, zo ervaart Hoog Antink. “Ze rennen snel op en af, ondanks de steile oploop. Vooral ’s avonds zijn ze fanatiek. Ze blijven er meestal niet liggen.”

  De varkens maken veel gebruik van de plateaus, zo ervaart Hoog Antink. “Ze rennen snel op en af, ondanks de steile oploop. Vooral ’s avonds zijn ze fanatiek. Ze blijven er meestal niet liggen.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Een beeld van een van de reguliere afdelingen. Hoog Antink heeft aan beide zijden van de afdeling slechts één tussenschotje laten zitten. Hij werkt zodoende met vier grote groepen van ieder veertig varkens.

  Een beeld van een van de reguliere afdelingen. Hoog Antink heeft aan beide zijden van de afdeling slechts één tussenschotje laten zitten. Hij werkt zodoende met vier grote groepen van ieder veertig varkens.

  Foto: Ronald Hissink
 • Hoewel hij nu de toekomst ingaat met 4.500 vleesvarkens, heeft Hoog Antink het houden van zeugen nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet, al beseft hij dat hij de arbeid dan niet meer in zijn eentje rond kan zetten. “Ik heb geen opvolger, dus in dat geval zou ik met personeel moeten werken. Wat dat betreft is de huidige omvang goed te behappen.” Na de stalbouw is de eerstvolgende aanpassing op het bedrijf het creëren van een schone en vuile weg om het risico op insleep van dierziekten in te perken.

  Hoewel hij nu de toekomst ingaat met 4.500 vleesvarkens, heeft Hoog Antink het houden van zeugen nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet, al beseft hij dat hij de arbeid dan niet meer in zijn eentje rond kan zetten. “Ik heb geen opvolger, dus in dat geval zou ik met personeel moeten werken. Wat dat betreft is de huidige omvang goed te behappen.” Na de stalbouw is de eerstvolgende aanpassing op het bedrijf het creëren van een schone en vuile weg om het risico op insleep van dierziekten in te perken.

  Foto: Ronald Hissink

Of registreer je om te kunnen reageren.