Redactieblog

3 reacties

‘Stixit’

Na de Brexit mag de stikstof als eerste geschrapt worden als juridisch probleem.

Vanaf vrijdagnacht zijn de Britten uit de EU getreden. Brexit is eindelijk een feit. De belangrijkste reden voor het uittreden uit de Unie was het behoud, of beter gezegd het herkrijgen, van de eigen zeggenschap (‘Take back control‘).

De bureaucratie is een van de dingen die ook de Nederlanders tegen de borst stuit

De Britten waren de bemoei- en regelzucht vanuit Brussel beu. En laten we eerlijk zijn, hoewel de EU ontegenzeggelijk veel goede dingen heeft gebracht, is de bureaucratie een van de dingen die ook de Nederlanders tegen de borst stuit. Dit is ook bij onze eigen referenda van 1 juni 2005 over een Europese Grondwet en 6 april 2016 over de Associatieovereenkomst met de Oekraïne duidelijk geworden.

Exit van varkensboeren

Inmiddels is duidelijk dat ook tal van varkensboeren met hun eigen exit bezig zijn. De limiet van € 180 miljoen bleek bij het sluiten van de inschrijftermijn ruimschoots te zijn overschreden. Hoewel financiële redenen uiteraard een belangrijke rol spelen, begrijp ik uit mijn praktijk dat ook veel varkenshouders stoppen omdat men de bemoeizucht en de vele regels vanuit de overheid meer dan zat is. De stikstofdiscussie die vanaf de dag van de uitspraak van de Raad van State de voorpagina’s beheerst, en met name de wijze waarop die discussie over het stikstofprobleem wordt gevoerd, blijkt voor veel varkensboeren de spreekwoordelijke druppel te zijn.

Is er een stikstofprobleem?

Ik kan me daar ook alles bij voorstellen. Is er eigenlijk überhaupt een stikstofprobleem? Juridisch wel, want er worden kritische depositiewaarden voor bepaalde typen natuur en habitats overschreden. Of we dat met zijn allen erg zouden moeten vinden, is een heel andere, politiek-maatschappelijke vraag. Persoonlijk kan ik er weinig wakker van liggen dat onze galigaanmoerassen (code H7210) wat minder hard zouden groeien of onze embryonale duinen (H2110) links en rechts worden ingehaald door andere vegetatie. Eerlijk gezegd zal het me jeuken: ik wist niet eens dat we ze hadden. Er zijn wel grotere en dringender problemen in de wereld. Klimaatverandering, om er maar een te noemen (die overigens ook onze embryonale duinen bedreigt). We kunnen het juridische stikstofprobleem echter niet zomaar terugdraaien; bij nationale wetgeving is dat een stuk makkelijker dan bij Europees recht en Europese verplichtingen.

Minder regelzucht

De Britten hebben dit soort discussies ook gehad. Zo is er in 2005 ellenlang geprocedeerd over de vraag of het Verenigd Koninkrijk de Habitatrichtlijn wel of niet juist had geïmplementeerd ten aanzien van Gibraltar (een kale rots van 6,8 km2!). Zij zijn er nu van af. Ik wil niet betogen dat we achter de Britten aan de EU uit moeten. Ik meen echter wel dat uit dit hele proces lering getrokken moet worden. In ieder geval zou de regelzucht wat minder mogen en zouden sommige zaken op een andere wijze dan als juridisch probleem gekwalificeerd kunnen worden. In bepaalde opzichten zou stikstof als eerste geschrapt mogen worden. Stixit.

Laatste reacties

 • Alco

  Een goed realistisch artikel.
  Met de aanvulling dat vooral het feit hoeveel van de uitstoot van de veehouderij in die natuur terecht komt relevant is.
  We lazen vanmorgen een stuk in de krant over de stikstof uitstoot van de "Zwarte Cross".
  Volgens stikstof fanaat Johan Vollenbroek moest bij de vergunning verlening maar eens gekeken worden ter compensatie, naar sluiting van een varkensbedrijf.
  Hier blijkt de ware aard van Vollenbroek.
  Vermindering van uitstoot is niet belangrijk. Nee opdoeken van de veehouderij!!!

 • @123

  Alco ,lees even het bericht op prikkebord.nl van Evert Mouw " Het stikstofbeleid gaat op je longen zitten" ,over het gevaar van het inruilen van ammoniak voor het gevaarlijke NOx van de industrie , vervoer en luchtvaart.

 • Bennie Stevelink

  De stikstof crisis wordt niet veroorzaakt door Europese regelgeving maar door de Nederlandse invulling daarvan. Nexit lost dus niets op.

Of registreer je om te kunnen reageren.