Redactieblog

‘Training on the job’

Personeel moet je bijscholen om dieren correct te enten en te euthanaseren.

Als varkensdierenarts ben ik naast dokter ook bewaker van de gezondheid op varkensbedrijven en soms ook wel eens docent. Vooral op grote bedrijven zit veel verschil in kennis onder de personeelsleden. Dit varieert van medewerkers met jarenlange ervaring en echt een goede kijk op varkens tot aan mensen die hun handjes willen laten wapperen maar nog nooit eerder een varken van dichtbij gezien hebben. Deze mensen krijgen na hun inwerkperiode soms al snel verantwoordelijke taken, zoals bijvoorbeeld het behandelen van zieke dieren of het vaccineren.

Verplichte vaccinatietraining

Een vaccinatietraining gegeven door een dierenarts is verplicht voor iedereen die hiermee te maken krijgt. Het is een medische ingreep, meer dan logisch dat je goed moet weten hoe je op de juiste manier vaccineert, maar ook waarom je het doet. Daarnaast geef ik regelmatig uitleg over het bedrijfsbehandelplan. Hoe laat een dier zien dat het zich niet goed voelt en aan welke aandoeningen moet je dan denken? Hoe en met welke medicatie kun je het beste behandelen en hoe voorkom je verdere verspreiding van ziekten?

Behandeling van zwakke dieren

Enkele weken geleden heb ik op verzoek van de eigenaar van een bedrijf zijn personeel bijgepraat over de verzorging en behandeling van zwakke dieren en euthanasie. Want wat de buitenwereld niet altijd onder ogen wil zien, op elk bedrijf, groot of klein, komen er wel eens zieke dieren voor die er tussenuit dreigen te vallen. Het is onze verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk voor ze te zorgen, maar helaas halen ze niet allemaal de eindstreep.

Als zieke dieren, ondanks extra zorg en behandeling, te weinig kans maken om weer een gezond varken te worden, is euthanasie op een snelle en dierwaardige manier de beste oplossing. Een verdere lijdensweg blijft ze dan bespaard en ook verspreiding van ziektekiemen naar gezonde dieren wordt hierdoor beperkt.

Het is lastig je te verplaatsen in de werkzaamheden op een varkensbedrijf

Euthanasiemethoden

Als dierenarts is euthanasie voor mij dagelijks werk, maar ook voor veel varkenshouders is het euthanaseren van kansloze dieren een taak die er af en toe helaas bij hoort. Zeugen en andere grote varkens kunnen snel uit hun lijden verlost worden door middel van een schot. Hiervoor is een vergunning nodig en er moet uiteraard aan strenge veiligheidseisen voldaan worden. Voor kleinere varkens zijn er euthanasiemethoden zoals bijvoorbeeld door middel van gas.

Dit is voor de buitenwereld soms moeilijk te bevatten. Als je enige directe contact met dieren vooral je eigen hond of kat of de paarden op de manege zijn, is het heel lastig je te verplaatsen in de werkzaamheden op een varkensbedrijf.

Uitleg geven

Ik vind dat iedereen die met varkens werkt zich daar heel bewust van dient te zijn. We kunnen helaas niet altijd voorkomen dat mensen meteen klaar staan met hun soms ongenuanceerde mening, die vervolgens via sociale media snel een heel groot bereik heeft. Uitleggen hoe je je werk doet, hoe goed je zorgt voor zieke varkens en waarom euthanasie soms de juiste oplossing is, zorgt dan voor meer duidelijkheid en begrip. Dan doe je ieder geval wat je kunt doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.