Commentaar

laatste update:6 jan 2017

'Gezondheid levert in de stal én erbuiten geld op'

Als het om diergezondheid gaat, worden in Nederland flinke stappen gezet. De inzet van antibiotica daalt de laatste jaren met sprongen. Dat is goed nieuws.

Het gebruik van antibiotica is momenteel zover gedaald dat een bedrijf als Westfort al vlees aanbiedt van dieren die hun hele leven geen antibiotica hebben gehad. Ook andere bedrijven in binnen- en buitenland werken aan een soortgelijk concept. Op die manier is van een bedreiging een kans gemaakt. Gezondheid levert niet alleen in de stal, maar ook daarbuiten geld op. Er is trouwens ook niets mis met varkens die incidenteel een kuurtje krijgen. Het snel en juist behandelen van zieke dieren draagt uiteindelijk ook bij aan een goede diergezondheid op het hele bedrijf.

Problemen met luchtweginfecties

Tegelijk met het dalen van de antibiotica-inzet blijven er uitdagingen op het vlak van diergezondheid. Zo blijkt dat er altijd nog flink wat problemen zijn als het gaat om luchtweginfecties. De lijst van mogelijke probleemveroorzakers is lang. Berucht in en rondom de neus zijn onder meer Bordetalla, Mycoplasma en toxineproducerende Pasteurella’s. Verder veroorzaken virussen als Circo (PCV2), PRRS en influenza PRRS de nodige problemen.

Veel vaccineren is duur

Om problemen voor te zijn worden flink wat vaccins ingezet. Voor bepaalde aandoeningen verstandig, maar het kan ook de daadwerkelijke problemen minder zichtbaar maken. Veel vaccineren is bovendien duur. Zo veel mogelijk kiemen buiten het bedrijf houden is natuurlijk het beste. Misschien een open deur, maar zeker belangrijk. Eenvoudig is het echter niet.

'Op zeugenbedrijven waar PED blijft circuleren, is het een enorme uitdaging weer vrij te worden van de ziektekiem'

De recente besmetting met PED in de varkenshouderij en vogelgriep in de pluimveehouderij tonen aan dat ziektes altijd op de loer liggen en binnengehaald kunnen worden. De daaropvolgende schade kan enorm zijn. Zeker op zeugenbedrijven waar PED blijft circuleren, is het een enorme uitdaging weer vrij te worden van de kiem. Op vleesvarkensbedrijven is de schade vaak kleiner, maar ook daar kost een besmetting geld. Voor andere aandoeningen is het niet realistisch te veronderstellen dat ze buiten zijn te houden. Een productieziekte als diarree komt overal voor en ook een griep komt altijd wel een keer aanwaaien.

Houd ziektes buiten de staldeur

Om nog eens goed stil te staan bij het 'buiten houden van ziektes' en 'leren leven met bepaalde aandoeningen' organiseren PIC Nederland, Coppens Diervoeding en Boerderij voor de 11de keer het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid. U bent van harte welkom op 17 januari in het Evoluon in Eindhoven om informatie in te winnen en mee te praten over deze thema's.

Of registreer je om te kunnen reageren.