Boerenblog

'Voorkom brand op uw bedrijf'

Stalbrand zorgt voor veel ellende. Let bij de bouw op brandveiligheid en laat de brandweer oefenen.

In een van mijn eerdere columns in weekblad Boerderij ben ik al ingegaan op de strengere brandeisen die tegenwoordig aan varkensstallen gesteld worden. Nu binnen 4 maanden 2 grote varkensbedrijven voor het grootste deel door brand verwoest zijn, is het tijd om hier nog een keer op terug te komen.

Ik ken beide bedrijven goed. Zoals alle grotere varkensbedrijven zijn ze vanaf de jaren 80 uitgebouwd naar de huidige omvang. Met betrekking tot brand moet een varkenshouder op 3 belangrijke punten letten:

  1. Hoe verminder ik de kans op brand bij de bouw van een nieuwe stal?
  2. Hoe ga ik me verzekeren?
  3. Wat kan ik doen om de schade bij brand te beperken?

Wij houden ons bij de bouw van stallen hoofdzakelijk bezig met punt 1. Compartimentering is een belangrijk punt wat in de praktijk zijn voordelen heeft bewezen. Ook bij de laatste brand is de helft van het bedrijf door de compartimentering gespaard gebleven.

Ook komen er doorlopend nieuwe bouwmaterialen op de markt die minder snel branden. Voor de herbouw van het bedrijf werken we momenteel voor een van de getroffen eigenaren nieuwe plannen uit. Wij gaan bij de nieuwe plannen uit van de bouw van een onbrandbare stal. Want iets wat niet brandt, vinden de verzekeraars prima, zeker in een tijd waar het verzekeren van stallen steeds moeilijker en duurder wordt.

Laat polissen en gebouwen regelmatig bekijken

Als je de stal gaat verzekeren moet je ook goed opletten. Verzeker je tegen vervangingswaarde, nieuwwaarde, met milieuschade, hoe hoog verzeker je de dieren, verzeker je tegen bedrijfsuitval enzovoorts. Het is het beste om regelmatig de polissen en gebouwen door een deskundige te laten bekijken, want in de loop der jaren kan er veel veranderen. Soms worden de putten niet verzekerd, omdat die niet kunnen branden. Dit is niet verstandig. Ook putten kunnen ernstig beschadigen door brand.

Met betrekking tot punt 3 zie ik een groot verschil tussen de grotere varkensbedrijven in Nederland en onze bedrijven in Duitsland. Ook in Duitsland is er in de dorpen een vrijwillige brandweer die regelmatig oefent. De plaatselijk brandweer houdt daar elk jaar een open dag of combineert dit met andere festiviteiten. Wij ondersteunen dan de plaatselijke brandweer met een gratis varken dat ze aan het spit hangen of op de barbecue leggen. Ook oefent de brandweer elk jaar op onze bedrijven. Dit heeft veel voordelen. Wij weten dat alles in orde is, de brandputten werken en de brandweermannen weten hoe het bedrijf in elkaar zit.

Voldoende gekeurde brandblussers

Ik heb van de eigenaar van een van de betrokken afgebrande bedrijven gehoord dat de brandweer in eerste instantie zeer klungelig te werk ging waardoor veel kostbare tijd verloren ging. Dus adviseer ik elke grotere varkenshouder om voldoende gekeurde brandblussers aanwezig te hebben en de plaatselijke brandweer op het bedrijf te laten oefenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.