Redactieblog

6399 x bekeken 6 reacties

'Polen betalen vette biggenprijs'

De vraag naar biggen groeit in Polen. Nederland is er niet bij.

In Polen groeit de vraag naar biggen. Afgelopen jaar heeft het land 5 miljoen biggen geïmporteerd, voornamelijk uit Denemarken. Dit gegeven vormde aanleiding voor mij om naar Polen te gaan en te kijken en spreken met mesters daar. Vragen genoeg: hoe vangen ze die importbiggen op? Wat voor biggen willen ze? Waarom kopen ze zo weinig Nederlandse biggen? En hoe kunnen ze überhaupt geld verdienen aan dure Deense biggen?

Want het klopt dat de Polen een beste prijs betalen voor Deense biggen. Een voorbeeld: biggen geleverd in week 19, 30 kilo en PRRS-onverdacht: €67 inclusief btw. Voor dat geld liggen ze in het hok.

Polen is interessante markt

Voor een big die past wil de Poolse mester een vorstelijke prijs betalen. Polen als afzetland voor biggen heeft meer pluspunten. Het is goed bereikbaar en er is jaarrond vraag naar biggen. Voor de Nederlandse varkenssector - die genoodzaakt is jaarlijks steeds meer biggen te exporteren - is Polen, samen met Duitsland, de best denkbare exportbestemming. Alleen heeft Nederland de Poolse markt om zeep geholpen. Het aantal uitgevoerde biggen naar Polen is gehalveerd, tot 355.000 afgelopen jaar.

Deense biggen in Poolse stal.</p>
<p>Foto: Ronald Hissink
Deense biggen in Poolse stal.

Foto: Ronald Hissink

Actieplan Vitale Varkenshouderij

Vorige week verscheen het Actieplan Vitale Varkenshouderij. Marktgericht produceren is een van de speerpunten in dat plan om de varkenshouderij er weer boven op te helpen. Dat Nederland in Polen marktgerichter te werk moet gaan voor meer afzet en een goede biggenprijs is zo klaar als een klontje. In de perceptie van de Polen wegen Nederlandse biggen gemiddeld 21 kilo, komen ze van meerdere vermeerderaars, ontstaan zodoende diergezondheidsproblemen en groeien ze veel langzamer dan Denen.

Investeren in biggen

Een uitgebreid actieplan om de biggenexport een impuls te geven, lijkt overbodig. Zo ingewikkeld zit de Poolse biggenmarkt niet in elkaar. Voor veel Nederlandse vermeerderaars is het nodig te investeren in biggen in plaats van in de zeugen. Daar is geld voor nodig. Te beginnen met meer opfokruimte om biggen te leveren van 30 kilo. Want biggen exporteren van net iets meer dan 20 kilo die op een volledig roostervloer komen te liggen, dat kan niet goed gaan.

Lees binnenkort meer over de Poolse biggenmarkt op Boerderij.nl en in het vakdeel Varkenshouderij van Boerderij

Laatste reacties

 • John*

  dan lijkt me er toch ruimte voor professionele biggenopfokkers.. koppels speenbiggen afnemen bij zeugenhouderijen die te vol zitten 30 kg maken met all-in all-out en daarna met dikke winst verkopen in Polen..

 • boerderij1

  Polen is toch ook lid van de EU?
  Waarom kunnen ze daar dan nog volledig rooster vloeren hebben?

 • 07071953

  Als je biggen wil exporteren moet je wel bereid zijn, om de biggen gezond en op het juiste gewicht te leveren. Wij zijn ons nog niet altijd bewust dat "de klant koning is".

 • WGeverink

  Beste john. De polen willen biggen van 1 fokker die in een keer voldoende zware biggen kan leveren met een goeie gezondheidsstatus.

 • John*

  er zijn genoeg fokkers die best 2 weekgroepen biggen willen leveren dan heb je tegenwoordig al vlug 750 biggen bij elkaar... houd ze 9 weken in een all in - all out stal en je kan die biggen + de biggen van biggen van de fokker allemaal als zware big afzetten in Polen. win win... Geen overbezetting geeft een beter effect dan 3 entingen bij elkaar..

 • J. Wikkerink

  @boerderij1, volledig roostervloeren zijn ook in DUI toegestaan hoor. Ook hier wijkt NL van de regelgeving af.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.