Redactieblog

5 reacties

'Vergeet commissie Nijpels, let op Trump'

Het kapsel van Trump is boeiender dan waarmee de commissie-Nijpels kan gaan komen. Dat vindt columnist Joost de Rooij. Nijpels kan volgens hem niets rapporteren wat niet al gerapporteerd is. 'Vergeet dus deze commissie en volg de Amerikaanse verkiezingen', aldus De Rooij.

Het wordt komende tijd weer interessant op tv, en wel met de presidentsverkiezingen in de VS. Na Super Tuesday met de rest van de voorverkiezingen in het verschiet, gevolgd door de race tussen de eindkandidaten zelf, belooft het een amusant en onvoorspelbaar jaar te worden. Vooral door ‘The Donald’. Met zijn botte, tenenkrommende én verrassende uitspraken zorgt Trump geheid voor interessante televisie. Laten we eerlijk zijn, een knoest in een race om het wereldleiderschap die in een interview tegen Larry King zegt: "Vind je het erg als ik wat naar achter ga zitten? Je stinkt namelijk nogal uit je mond", wil je niet missen.

Trump wil je niet missen, Commissie-Nijpels wel

Wat je wél wilt – en vooral kan – missen, is de nieuwste commissie die in ons eigen land in het leven is geroepen. Staatssecretaris Van Dam heeft namelijk een nieuwe commissie aangesteld om zich de komende maanden te laten adviseren over de toekomst van de veehouderij. De commissie, met Ed Nijpels als voorzitter, gaat onderzoeken hoe te komen tot een meer duurzame, diervriendelijke en economisch rendabele veehouderij.

De richtingen in de veehouderij zijn al zo vaak onderzocht

Maar waarom? De ontwikkelingsrichtingen binnen de veehouderij zíjn immers al talloze malen eerder onderzocht. Alders heeft hierover al in 2011 gerapporteerd in ‘Van mega naar beter’. Verder is de weg al uitgedacht door de commissie-Van Doorn in ‘Al het vlees duurzaam’ en natuurlijk is er op dit moment de regiegroep/denktank onder leiding van Rosenthal die kijkt naar de mogelijkheden om te komen tot revitalisering van de varkenshouderij. Zonder uitputtend te willen zijn, kan verder gewezen worden op de talloze kabinetsbrieven die al bij ieder nieuw kabinet het licht hebben gezien.

Wat voor nieuws kan Nijpels nog bedenken?

Wat kan Nijpels bedenken en rapporteren wat al niet bedacht en gerapporteerd is? Niets. Geheid dat de conclusies in grote lijnen zullen luiden dat schaalvergroting alléén geen optie is, dat betere zorg voor welzijn en milieutechnieken zorgen voor groter draagvlak en daardoor ook een betere verwaarding en dus een hogere prijs. Belangrijk, maar niet nieuw. Natuurlijk is zorgvuldigheid en kennisvergaring van belang, maar als dat allemaal al – meermaals – gedaan is, moet je er ook mee stoppen. Wat de nieuwe commissie de komende tijd ook gaat ondernemen en rapporteren, het is saai en voorspelbaar.

'Dode alpenmarmot van Trump boeiender dan Commissie-Nijpels'

Nee, dan kan ik mijn tijd beter besteden aan de Amerikaanse verkiezingen. Zelfs de beschrijving door Trump van de dagelijkse wording van die dode alpenmarmot op zijn hoofd is een stuk interessanter: “Ik sta op, neem een douche en was mijn haar. Dan lees ik de krant en kijk ik het nieuws en langzaam droogt mijn haar. Dat duurt ongeveer een uur. Ik gebruik geen föhn en zodra het droog is, kam ik het. Zodra het zo zit als ik wil, ook al vindt niemand anders het mooi, doe ik er haarspray in en ben ik klaar voor de dag.”

Je ziet al levendig voor je hoe die natte baal stro op zijn hoofd spreekwoordelijk indroogt, het hele uur lang. Moeiteloos. Maar hoe ik mijn ogen ook dichtknijp en fantaseer, ik zie die commissie-Nijpels nog niet met verrassende conclusies voor me.

Laatste reacties

 • RJ Roelofs

  Joost, ik snap niet dat ze jou niet hebben gevraagd voor de commissie Nijpels, met zo'n niets zeggende blog pas je daar naadloos in!

 • draaier

  Het is gewoon een goede column. Speelt in op de actualiteit en spreekt tot de verbeelding. Joost heeft aan het onderwerp Commissie Nijpels al meer inhoud gegeven dan de Commissie zelf gaat doen.

 • geen boer

  met Robchaam eens. Best treffend (mag nog best wat cynischer) wordt de totale overbodigheid van de commissie Nijpels voor het voetlicht gehaald.
  Prima column dus.

 • slutter

  De sukkels...

 • Bennie Stevelink

  De conclusies van de commissie Nijpels net zo belangrijk dan het kapsel van Trump. Daar hoeft niets aan toegevoegd te worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.