Boerenblog

14643 x bekeken 19 reactieslaatste update:19 jan 2016

Wél kiloknallers graag, voor een betere prijs!

Dankzij de kiloknallers wordt meer vlees verkocht. Dat is uiteindelijk goed voor de varkensprijs, schrijft nieuwbakken Boerderij-columnist Erwin van de Wolfshaar.

Enkele weken geleden werd ik benaderd om een column te schrijven voor Boerderij. Een onverwachte vraag, maar wel eentje die mij aan het denken zette. Ik ben eigenlijk helemaal niet iemand die altijd vooraan staat om zijn mening te verkondigen. Integendeel, ik ben juist veel meer een denker dan een schreeuwer.

Ik ben echter wel iemand die er niet zo goed tegen kan als er onzin over de sector geroepen wordt. Ik houd ervan om te praten over ons vakgebied, om mijn bedrijf te ontwikkelen en om de kansen te pakken die er liggen. Ik heb niet overal de oplossing voor, maar kijk wel graag met een positieve blik vooruit.

Trots op de varkenssector

Wie ben ik? Een 30-jarige, vooruitstrevende ondernemer uit de Achterhoek, bijna een jaar getrouwd met Monique van Asten en wij verwachten ons eerste kindje in oktober. Samen met mijn ouders heb ik twee zeugenbedrijven, met 1.450 en 900 zeugen.

Ik ben oprecht trots op onze sector en op onze bedrijven. De toekomst is interessant, want we staan op een punt dat er veel gaat veranderen. Niet productie, maar draagvlak en landschappelijke inpassing zijn de speerpunten. Steeds meer partijen gaan meepraten over hoe een varken geproduceerd moet worden in Nederland.

Erwin van de Wolfshaar. Foto: Jan Willem Schouten
Erwin van de Wolfshaar. Foto: Jan Willem Schouten

 

Bemoeienis met dierenwelzijn

Organisaties als Wakker Dier, Milieudefensie en burgers bemoeien zich met dierenwelzijn zonder kennis van zaken te hebben. Afgelopen jaren werden de media bestormd met zogenoemde plofkippen en kiloknallers. Zelfs staatssecretaris Dijksma, zij die de belangen van onze sector zou moeten behartigen, sprak openlijk over het afschaffen van kiloknallers. Snapt er dan nu helemaal niemand dat er geen enkel verband is tussen dierenwelzijn en de verkoopprijs van vlees in de winkels?

Kiloknallers werken positief

Supermarkten stunten met vlees om klanten naar de winkel te lokken, die vervolgens teveel betalen voor hun overige boodschappen en hun mandje vullen met spullen die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Hiermee creëren ze extra winst, ondanks hun verlies op het varkensvlees. Het zegt namelijk niets over de inkoopprijs die de supermarkt betaalt of over een te lage varkensprijs in Nederland.

Het werkt juist positief! Onze markt werkt op basis van vraag en aanbod. Door kiloknallers wordt er meer vlees verkocht, stijgt de vraag en dus de varkensprijs! De vraag verhogen is dus de oplossing. Met de betere prijs kan de varkenshouder dan naast groeien ook extra investeren in energie, milieu en dierenwelzijn.

Kortom, zowel Dijksma, Wakker Dier, burgers en óók boeren zouden moeten inzien dat supermarkten met hun kiloknallers de basis vormen voor een duurzame en stabiele varkenssector, waarin de dieren het goed hebben en waarin een boterham te verdienen valt.

Laatste reacties

 • Goetstouwers


  Proficiat Erwin met je column. Eindelijk eens iemand met een andere kijk op de zaken dan vele anderen. En frisse kijk, en een die verder gaat dan je neus lang is.

  Hier kan Johnny van den H. nog wat van leren.

 • veldzicht

  Door kilo knallers stijgt de vraag dus hogere varkens prijzen? ik heb al 35 jaar geen varkens meer maar vindt dat jullie maar verrekt beroerde prijzen krijgen
  dus komt die winst van de supers toch niet bij jullie tercht.

 • Burnetti

  '...Met de betere prijs kan de varkenshouder dan naast groeien ook extra investeren in energie, milieu en dierenwelzijn...'

  Hiermee beschrijf je zelf de relatie tussen kosten en dierenwelzijn die er natuurlijk gewoon is.
  Speciale vloer, oppervlakte per dier, langere ziekenboegtijd per dier door antibioticareductie, biggen bij de moeder laten en de extra tijd die dit de veehouder kost.
  Allemaal voorbeelden van kostenverhogende aanpassingen in materiaal en bedrijfsmanagement.

  Overigens hebben omwonenden niet zo zeer last van dierenwelzijn maar voornamelijk van geurhinder. Wanneer je het goed gedaan hebt is de na de brand opgebouwde stal voorzien van luchtwassers en voldoen ze aan de 3 van 4 regel in de omgevingsvisie van de Provincie Gelderland.
  Aalten staat niet echt bekend om het meest critische veehouderijbeleid van de Achterhoek. Je collega in de gemeenteraad heeft met zijn stijl nogal wat verziekt. Ik gun je een goede boterham en die ga je vast verdienen.

  Maar van burenparticipatie waar je voor schijnt te zijn heb ik in Lintelo niet veel meegekregen.

  Succes met je column. Goed dat veehouders in de Achterhoek eindelijk gaan schrijven.

 • Kaiser

  Waar zijn de cijfers die aantonen dat er bij kiloknallers meer varkensvlees is verkocht.?
  Waneer uien goedkoop zijn, gaat men dan ook meer uien eten?

 • schoenmakers1

  lang geleden dat ik een column heb gelezen die zo goed klopte

 • fietskip

  leuke collum erwin. ik hoop nog veel van deze anders denkende collums te lezen.

  @ Burnetti, de meeste groei van de laatste jaren komt doordat de overheid extra welzijnseisen stelt waardoor veehouders moeten investeren in bestaande stallen. Onder andere de banken zeggen vervolgens dat er dan uitgebreid moet worden anders krijgt de veehouder geen geld. Heb jij ooit gehoord dat bv door de samenleving geeist word dat een ambtenaar 100000 moet betalen zodat hij zijn werk mag behouden? Dit verwacht de ambtenaar wel van het bedrijfsleven! Daar moet hij maar eens rekening mee houden. 

 • info36

  Nog nooit zoiets doms gelezen. Kun je wel zien dat veel boeren weinig met consumenten omgaan. Door te stunten met vleesprijzen krijgt het vlees bij de consument het weggeefimago. Daardoor verwachten ze ten allen tijden dat vlees niets kost. Gaat de prijs omhoog kopen ze het niet meer of ze zoeken bij de lidl of aldi naar die bodemprijzen. Je bereikt dus het omgekeerde.

 • AndreH


  Goed column Erwin, info36 snapt er niet veel van. Hij is in de veronderstelling dat hogere winkelprijzen doorvertaald worden naar de producent. Gebeurt al 30 jaar niet meer.

 • info36

  Info 36 snapt het wel, helaas zijn velen zo dom als jij Andre H omdat ook jij buiten de samenleving staat. Je eigen product te grabbel gooien is het domste wat je kunt doen. Gaan ze echt niet meer van eten.

 • varkenshouder1

  Ik ben het helemaal eens met jou info36. Een Lada kun je nooit meer als Mercedes verkocht krijgen. Je product dumpproduct maken is alleen interessant als je het voor een hele lage kostprijs kan produceren en dat kunnen wij hier niet. We gaan dus onze eigen ruiten ingooien met dumpvlees. Ik vind de gedachtengang in deze column zeer slecht.  Wel respect dat je hem durft te schrijven maar als boer zijnde kun je er nooit achterstaan dat je duurzaam voor hoge kostprijs geproduceerd varken verkwanseld wordt als dumpproduct. Dat is nooit duurzaam en zal de gemiddelde opbrengstprijzen omlaag blijven trekken en de supers lachen zich dood bij zulke domme gedachtengang van boeren. Die zijn lachende derde.!!!

 • varkenshouder1

  Komt bij dat stuntvlees vaak van slachte kwaliteit is en dus averechts werkt op de verkoop. Vlees moet juist lekker zijn en daar wil men dan wel voor betalen. Ook bij ons ligt wel eens rode sticker vlees op tafel maar de kwaliteit is vaak belabberd.

 • varkenshouder1

  Komt bij dat stuntvlees vaak van slechte kwaliteit is en dus averechts werkt op de verkoop. Vlees moet juist lekker zijn en daar wil men dan wel voor betalen. Ook bij ons ligt wel eens rode sticker vlees op tafel maar de kwaliteit is vaak belabberd.

 • pinkeltje


  Nederlanders vreten alles, als het maar goedkoop is. En wat de varkenshouders betreft, die blijven wel door produceren. Als je ze niet dood slaat houden ze er toch niet mee op. Dus wie heeft hier een probleem? De enige echte oplossing voor betere prijzen is substantieel minder produceren. Maar dat gaan we niet doen. Stel je voor dat je bedrijf zou gaan renderen, dan ga je tocn net zo lang uitbreiden tot het weer *** is? Kun je de individuele varkenshouder niet kwalijk nemen want die heeft geen enkele invloed op de prijs. En als groep zijn ze niet georganiseerd en feitelijk mogen ze zich ook niet organseren. Althans niet om het zo in te richten dat de bedrijven lekker renderen. Winst is alleen voor bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen en een handje vol van hun handlangers.

 • John*

  als je de standaard winkelprijs neemt kan je daar prima een voor maken, slachten verwerken en distribueren. het probleem is het overschot. dit kan of veel geld opbrengen als de wereldmarkt goed is veel geld kosten als de wereldmarkt slecht is.

 • boerke brabant

  volledig eens met info36. De schrijver van de column weet wel te prikkelen maar ik had een andere manier gekozen. Zo komt het een beetje belachelijk over.

 • producent

  Als hij dan zelf z'n biggen niet in de reclame doet.

 • j.verstraten1

  de consumptie van vlees daalt jaarlijks, kippenvlees uitgezonderd. om de afzet van varkensvlees te vergroten zul je dus markten buiten europa moeten zoeken of met de prijs richting kip moeten. dat lukt alleen als je kostprijs kampioen bent. tegelijkertijd hebben we te maken met relatief hogere kosten, soms ook door extra welzijns eisen. veel succes toegewenst met je strategie.

 • Kortierg

  M.i. ook niet al te doordachte column. Met alle respect voor de schrijver maar dat slaat echt nergens op.
  De consument laat steeds vaker het vlees liggen en vervangt dat door een maaltijd zonder vlees. Ik weet niet of  de columschrijver wel eens in een supermarkt komt maar daar zie je het aandeel biologisch vlees en vleesvervangers steeds groeien en daar moet je op inspelen als producent, gewoon produceren wat de moderne hedendaagse consument wil en dat is, en daar ben ik heilig van overtuigd, steeds meer richting bio en vleesvervangers.

  En trouwens als men in de toekomst insecten wil gaan eten moeten we insecten gaan kweken , is ook een kwestie van vooruitstrevend ondernemerschap
  Er blijft zeker een markt voor gangbaar vlees maar dan wel een label van waar en hoe.
  De varkenshouderij zal veel meer marktgestuurd moeten produceren of zich onderscheiden maar ja dat roepen we al heel lang. Ik ben er al heel lang van overtuigd dat, wil de sector overleven, er structureel minder geproduceerd moet worden.
  Ik ben  het eens met de gedachtengang van dhr Hogenkamp, totale herstructuering en een 'level playing field' liefst worldwide te beginnen in Europa hoewel ik weet dat dat een hele grote opgave is. Maar ja niks doen is geen optie en er zal hoe dan ook wat moeten gebeuren, wil de varkenshouderij, wat op zich een mooie tak is, toekomst hebben.   

 • Burnetti

  Inderdaad: de moderne varkenshouderij is een mooie tak.
  in het verbond van Den Bosch zitten goeie aanknopingspunten voor al het vlees duurzaam.
  Er zijn echter partijen die op de klassieke manier doorwerken. De vleesverwerkers doen niets aan duurzaamheid. Aan de productiekant worden grote stappen gemaakt zoals in het bedrijf van collumnschrijver.
  In de keten moeten de 'drukkers' worden aangepakt. De markt gaat dit alleen regelen wanneer de aantallen afnemen. Door de internationale handel is de prijs ook steeds internationaler. Duitsland 1.40/ kg, Vion 1.34/kg en Compaxo 1.35/kg.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.