Redactieblog

4398 x bekeken 19 reacties

Krimp varkenshouderij kan positief zijn

Minder varkens kan goed zijn voor de sector. Verbetering van het verdienmodel is dé oplossing.

Na lang dubben heeft de staatssecretaris dan besloten om de melkveehouderij te gaan beteugelen met een systematiek van fosfaatrechten. Wellicht een domper op de euforische stemming na de zogenoemde bevrijdingsdag, maar elke insider kon aanvoelen dat zoiets zou komen.

Gemiste kans: grondgebondenheid

Terzake van de gekozen route beschouw ik het wederom als een gemiste kans dat niet gekozen is voor grondgebondenheid. Dat blijft in mijn visie de ultieme basis om mestproductie af te stemmen op afzetmogelijkheden, waarbij dan in de rundveesector elementen als weidegang, regionale voervoorziening en mestafzet deels automatisch geborgd zijn. Bovendien weten we vanuit de varkenssector dat de fosfaatrechten en de toekenningsmethodiek reden zullen zijn voor een veelheid aan procedures, uitzonderingen en juridische haarkloverij. In onze eigen ­sector zijn de laatste zaken rondom varkensrechten­toewijzing nog lopende, let wel, inmiddels al 19 jaar!

Van varkensfosfaat naar rundveefosfaat

Maar so be it. Nu de fosfaatrechten verhandelbaar lijken te worden, komt collega Hogenkamp met het plan om tijdelijk uitruil van varkensfosfaat naar rundveefosfaat mogelijk te maken. Zoals wel vaker uit deze hoek een praktisch, direct en simpel voorstel, dat ik ten volle onderschrijf. Want dat het in de varkenswereld financieel stroef gaat is geen publiek geheim meer. Twee derde van de varkensboeren heeft liquiditeitsproblemen en ook bij de immer onaantastbare bovenlaag van onze collega’s begint het stilaan te knellen. Banken zijn kritisch en de voerboer trekt eerder de handrem aan.

Vastlopende bedrijven zijn meestal onverkoopbaar. Een korte interventie om hier en daar wat lucht, opening en ontwikkeling te creëren is dan ook zeer op zijn plek. Echt een soort list, waarbij je in één oplossing tegelijk drie problemen tackelt.

Uitruil moet tijdelijk zijn

Uiteraard moet deze actie een tijdelijk karakter hebben. We hebben immers de regiegroep die onder voorzitterschap van Uri Rosenthal een strategische visie over onze sector gaat formuleren. Daarin zal het toekomstige verdienmodel en de verdeling over de keten, op basis van maatschappelijke verbindingen, leidend moeten zijn. De aloude route van kostprijsverlaging en schaalvergroting is eindig. De zeugenhouder die van 1.000 naar 2.000 zeugen groeit of die van 30 naar 32 biggen gaat, staat enkele jaren later wederom voor hetzelfde dilemma.

Plan Hogenkamp verdient steun

In dit kader is het acceptabel dat de totale sector in Nederland met deze actie iets krimpt. Ik zeg niet dat we te veel varkens in Nederland hebben, maar een lichte daling van de aantallen kan voor de primaire sector positief uitpakken. Zeker ook omdat wegvallen van productie vaak op die plekken zal zijn, waar wellicht toch al minder perspectief voor de toekomst aanwezig is. Het plan van Hogenkamp verdient in mijn ogen dan nu ook alle bijval.

Laatste reacties

 • hertha

  Mee eens, als we weer wat willen verdienen in de varkenssector, moeten we MINDER produceren en niet zorgen dat we de vleesvarkensstallen in het buitenland blijven bevoorraden.

 • joannes

  Hoe ziet de kostprijs vergelijking er over de verschilende landen in de EU uit? Dat is het criterium! Met minder varkens in NL, zullen de indirecte kosten relatief stijgen en prijs je je alleen maar sneller uit die Internationale markt.

 • farmerbn

  Ik zou als varkenshouder verhuizen naar een land of gebied waar wel ruimte is en waar voer en mest geen problemen geven. Omdat veel varkenshouders nu te laat zijn om te verkassen, omdat hun bedrijf te weinig verkoopwaarde heeft, is het idee om fosfaat te verkopen aan rundveehouders goed. Dus fosfaat verkopen en direct naar het buitenland voordat je weer geldproblemen krijgt met varkens houden in Nederland.

 • fvdboomen1


  Het is meer dan waarschijnlijk de beste oplossing voor de vee/varkenshouderij daarom zal het mijn inziens niet meevallen om het geregeld te krijgen.Het ontbreekt waarschijnlijk aan politieke wil om het zo te doen ,want elke andere optie resuteert in minder dieren koeien/varkens op lange termijn denk ik en dat is misschien wel het politieke doel.

  grt W Verdonschot    

 • gerjan slingenbergh

  Zoiets moet je in europees verband doen. Anders werkt het niet.

 • schoenmakers1

  juist joannes #2. Als we hier niet stoppen met onze extra eisen op veel gebieden zal het op den duur afgelopen zijn, alle goede bedoelingen ten spijt, als de kosten te hoog zijn gaat men het gewoon op een ander halen, daar doen de gehouden manieren er niks toe, laat je niks wijsmaken dat met extra kosten maken een meerprijs op zal leveren, hooguit een jaar en dan is dat weer de norm

 • John*

  varkensfosfaat naar rundveefosfaat omzetten lost t mestprobleem niet op en zal geen lagere kostprijs geven. opbrengstprijzen zijn internationaal bepaald en de meeste eisen die wij in nederland krijgen komen ook op termijn in het buitenland waardoor we niet een stapje achter lopen maar juist een stapje voor.

 • John*

  t enige wat we in nederland missen en waar bv de spanjaarden nu echt mee voorop lopen in europa is goeie ketenregisseurs die eerst t eindproduct verkopen en daarna de productie zo efficient mogelijk invullen zodat iedereen verdiend waar er recht op is.

 • KGB

  Ik vraag me af:Een grotere melveestapel gaat meer mest produceren die gaat dan richting akkerbouw ,die dus weer minder varkensmest afneemt. Wat helpt het dan de blijvende varkenshouders om de melkveehouders hun positie te versterken?

 • info237

  Een voerprijs in China van 350EUR per ton mais gestuurd door de centrale overheid heeft een daling veroorzaakt in de zeugenstapel van 20%, oftewel 10miljoen zeugen zijn geslacht. De varkensprijs is in twee maanden gestegen naar vandaag 29juli2015  8,8 RMB per halve kg, oftewel 17,6 RMB per Kg. Een wisselkoers van 6,73 maakt 2,62 per Kg, levend voor de duidelijkheid. De oplossing is dus erg eenvoudig, exporteer 1miljoen ton vlees naar China ipv de 300.000 ton van vandaag en ontlast de Europese markt, of verlaag de productie door 1miljoen zeugen uit productie te nemen in Europa, oftewel 8% van de totale stapel in EU-28. Waar moeten de zeugen dan weg?  In ieder geval breidt de Chinees WH Group snel uit in Polen en Roemenie bij het oude Smithfield. Gerard Driessen heeft gelijk, een beetje minder kan helpen, en beetje meer vlees naar China brengen dus ook.......

 • mirmak

  De blijvende varkensboer is echt niet gebaad bij het uitruilen van varkensrechten naar de koeien! Daar voor in de plaats word koeie mest geproduceert en nog wel veel meer M3 mest dan van een varken. Een varkensboer doet aan mest verwerking. Een Koeie boer koopt alleen VVO aan, dus het word nog moeilijker de verwerkings percentages te halen. En dus nog meer druk op de mest markt. Het mileu komt het ook niet ten goede, meer uitstoot van metaan gassen en stikstof door de koeien. Laat iedere lekker zijn eigen problemen oplossen! En als er in Nederland minder varkens komen, dan gaat de prijs echt niet omhoog, alleen als er in heel de EU minder vlees geproduceerd wordt.

 • zeugenstal

  wat zou zo,n rundveehouder willen betalen per varkensfosfaatrecht ? als het interresant is ben ik weg ,,  

 • Tearpoal

  De varkenshouder is de kwestbare schakel door zijn slechte handelspositie in de keten. Dit voelt kennelijk zelfs een Gerard Driessen. Zouden varkens meer opbrengen, dan is nog maar de vraag of die extra opbrengst bij de varkenshouder komt, waarschijnlijk niet. Zoals John aangeeft in #8 lijkt mij de enige oplossing.


 • Burnetti

  Eens het John in #8.

 • koestal

  Er is van alles teveel,daardoor lage prijzen !

 • glaasje

  mee eens alls Gerard Driessen en jhonny hogekamp nu eens beginnen dan ruimt het al aardig op .zo hebben de echte GEZINS bedrijven ook een toekomst. 30000 varkens heeft niets met gezins bedrijfen temaken.

 • eenvoudige boer


  Hoe moet dat gebeuren een tijdelijk uitruilen van fosfaatrechten van varkens naar koeien. Stel dat de varkensrechten dan naar 100 euro gaan, dan wil iedereen wel zijn rechten verkopen, want als het schot er weer tussen komt, zakt de prijs weer terug naar 50 euro.  Kun je ze weer goedkoper terugkopen. Dit zal daarom niet gaan gebeuren.

 • hornblower

  slechte zaak dat uitruilen , varkens zijn geen koeien, een heel andere bedrijfstak. het gaat de melkboeren erom om voor een duppie op de eerste plaats te komen.

 • Liefting

  Wij hebben in Nederland varkensrechten, stel dat de varkensrechten omgezet worden naar fosfaatrechten Het meest eerlijke denk ik. Dan worden die grote bedrijven er nog niets wijzer van, want de meeste uitbreiders van de afgelopen jaren hebben hun rechten niet op orde, of inmiddels verkocht. stel dat de schotten verdwijnen, dan kunnen deze bedrijven niets verkopen, en ook na een half jaar niets meer huren. Beter om niet te ontschotten. Of hopen al die bedrijven die hun varkensrechten niet op orde hebben, maar zo varkensfosfaat krijgen?

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.