Boerenblog

8 reacties

Boerengeld nodig voor sterk Sterksel

Voor betere verwaarding varkens is de innovatie van 'Ons Sterksel' hard nodig. Dat kan overleven en de sector vooruit helpen als varkenshouders onder voorwaarden collectief dokken.

Varkens Innovatie Centrum Sterksel heeft het moeilijk; er vliegt meer geld uit dan er binnenkomt. Om zich te kunnen verplaatsen in de positie van varkenshouders, is dat voor zo'n organisatie tijdelijk best goed. Welgeteld komt hooguit een € 0,5 miljoen per jaar binnen van opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en men wenst € 2,5 miljoen aan inkomsten. Een tekort dus van € 2 miljoen. Voor het ene miljoen houdt het management de hand op bij de varkenshouders, het andere miljoen verwacht men daarna van de overheid. Aan de kersverse Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de vraag om namens hun varkenshouders te schokken. Dat gaat natuurlijk niet met dezelfde vanzelfsprekendheid waarmee het productschap altijd betaalde.

Innovatiecentrum Sterksel moet blijven

Varkenshouders weten als geen ander dat gelden niet vanzelf binnenstromen. Toch vind ik dat Sterksel moet blijven als innovatiecentrum, al moet het eerst zichzelf grondig innoveren. Door de jaren heen zijn we heel wat proefbedrijven en praktijkscholen kwijtgeraakt, denk aan Rosmalen, Raalte, Almelo en Horst. Varkenshouders die al even meedraaien, denken met weemoed terug aan Koos Broekman en Jouke Tuininga. Wat zij in Sterksel en Raalte uitvonden, werd blindelings in praktijk gebracht op talloze varkensbedrijven. Het liet de varkenshouderij bloeien en groeien vanwege het immer op economische duurzaamheid gestoelde karakter van de proeven.

POV wil terecht geld vrijmaken voor elektronische neus berengeur

Juist dat economische aspect is de laatste jaren uit het oog verloren. Ik vind het dan ook verstandig dat de POV nu geld wil vrijmaken voor onderzoek naar de elektronische neus voor berengeur. Zo zijn meer projecten te bedenken, al zal het niet met tientallen tegelijk gaan. Alle proeven met stalinrichting en mengvoer kunnen uitsluitend door de in­dus­trie bekostigd worden; die zet de revenuen immers wereldwijd om in cash. Juist voer optimaliseren en bereiden op het boerenerf, en ook eigen fokkerij, ki, energieproductie en mestverwaarding zijn door varkenshouders collectief te betalen.

Voor Sterksel €1.000 per varkensbedrijf krijgt goedkeuring

Totaal onontgonnen terrein is de verwaarding van varkens buiten de geijkte paden om. Ja, dat is innovatief en je loopt er wel eens partnerschapsleden mee voor de voeten. Juist daarom is het goed om deze zaken strikt te scheiden, betaald onderzoek door de periferie en collectief betaald onderzoek door varkenshouders. Wanneer het laatste stevig bestuurd wordt door primaire varkenshouders, heeft een jaarlijks miljoen mijn zegen en kan ingezet worden op het andere miljoen via cofinanciering. Met straks nog duizend varkenshouders is het € 1.000 per bedrijf en dat vereist de nodige zeggenschap. Dat Sterksel echter niet telkens opnieuw zijn faciliteit en personeel kan inkrimpen en uitbreiden is logisch, garantstelling is wenselijk. Laat het straks weer 'Ons Sterksel' worden.

Laatste reacties

 • varkenshouder1


  Sterksel kan een meerwaarde zijn als ze een innovatie voor de NL varkenshouder ontwikkelen in de vorm van die elektronische berengeur detectie, voerkwaliteit, werkbare grootschalige mestverwerking, waar de NL varkenshouder van profiteert en waarvan niet direct het onderzoek naar het buitenland geexporteerd wordt. Zo kan de NL varkenshouder een voorsprong behouden. Zoals het er nu voorstaat gaat dit niet werken in de praktijk omdat als de stalinrichters meedoen in de financiering de expertise toch te snel naar het buitenland gaat.   Het is dus zeer de vraag of je die laatste partij wel laat deelnemen in Sterksel. Dat gaat nooit werken als de leiding van Sterksel niet mede in handen is van bijvoorbeeld de POV.

  Wat voer betreft moeten de voerfabrikanten hier ook tussenuit gelaten worden en moeten we zelfstandig werkende nutricionisten hier de kans geven een beter voerconcept voor de NL varkenshouder te laten ontwikkelen. Dat is ook innovatie die direct de NL varkenshouder kan dienen.

 • John*

  johnny heeft t goed verwoord:

  in de tijd dat er onderzoeken plaats vonden op het gebied van economische duurzaamheid groeide en bloeide het praktijkonderzoek.

  Momenteel zijn er nog steeds actuele thema's op het gebied van economische duurzaamheid waar nog veel onderzoek voor nodig is.

  mestafzet,
  zelf mengen,
  produceren met meer dan 35 gespeende biggen / jaar
  huisvesting systemen om de vierkante meters in de stal maximaal te benutten

 • bertes

  stoppen met sterkel. voorlopers zijn dood lopers. het is het grote geld die alles bepaald.
  als het opgedoekt is, dan komt er rust. ik hoor alleen maar slechte verhalen rond me heen. allemaal varkens boeren met problemen. tegenover het buitenland, hebben we een veel hogere kostprijs.
  de grote jongens, zoals Johnny Hogenkamp enz. zitten voorop in besturen, om maar hun zinnen door te drukken. ze zitten in een spagaat. ze moeten groeien, anders gaat het mis. steeds uitstel van omvallen.
  en die  Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), wordt een dure machine. over de rug van de kleine boer. om de grote hun zin te laten houden.

 • joannes

  Dat heb je goed gezien @bertes; met het argument samen sterk wordt veel gemotiveerd, maar dat de grote jongens in verhouding meer profiteren vertelt niemand erbij. De praktijk is nu eenmaal zo dat schaalgrootte en in hoge frequentie kostprijs besparende maatregelen investeren alle voordelen van collectief onderzoek consumeren en de prijzen voordurend onder druk zetten. 

 • w v gemert


  Onderzoek en inovatie in onze sector zijn altijd van belang,elektronische neus beregeur helemaal mee eens. Maar de orrogante en soms misleidingen door Sterksel maken het wat mij betreft onmogelijk om nog onderzoeken daar te plaatsen. Onderzoeken die echte miskleunen zijn en uitgevoerd onder Wageningen UR zijn m.i. : bijna alle onderzoeken van Minas , recent onderzoek voor Limburg over geur, vierdagen eis, prodomi kraamhok , jute zakken in het kraamhok , enz  Wat mij betreft Sterksel is OUT.

 • w v gemert


  Johnny, er is een paralel te trekken met het beeindigen van de Productschappen, toen  volgens velen onmisbaar, nu ze weg zijn hoor je die hardroepers niet meer, en is er met hoge snelheid een echte organisatie neer gezet van en door varkenshouders de POV. Ik ben ervan overtuigd dat hetzelfde gaat gebeuren met Sterksel, eerst puin ruimen dan snel iets goeds voor in de plaats. De varkenshouders hebben het al laten zien hoe dat gaat en kan.

 • W Geverink

  Hier staan in de varkens vakbladen en websites onderzoeken die in Canada zelf gedaan zijn maar ook onderzoeken die in andere delen van de wereld gedaan zijn.   Het is zonde om veel tijd, geld en energie te steken om het wiel opnieuw uit te vinden. 

 • schoenmakers1

  laat die johnny toch ook zijn hobby hebben

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.