Redactieblog

2621 x bekeken 1 reactielaatste update:5 nov 2015

Vitale varkenshouderij begint hier

De varkenshouderij staat er financieel slecht voor. De verdiensten moeten structureel verbeteren.

De varkenshouderij zit in een diepe crisis en varkenshouders smachten naar herstel. Het actievoeren is klaar. De ogen zijn nu gericht op werkgroep vitale varkenshouderij, onder leiding Uri Rosenthal. Om uit de crisis te komen, pleit Rosenthal voor meer vleesexport naar landen buiten Europa en een betere verwaarding van het varken.

Noodzaak export groeit

Maar in Nederland, en vlakbij over de grens in Duitsland blijven ook miljoenen euro's liggen. Deze week sprak ik Henk van Kuyk, sectormanager varkens van De Heus Voeders. Hij rekende voor dat Nederland binnen niet al te lange tijd jaarlijks 8 miljoen biggen zal exporteren. De productie groeit op de zeugenbedrijven en Nederland houdt steeds meer vleesvarkens op 0,9 of 1, vierkante meter per dier. De noodzaak van export groeit dus vanzelf.

28 miljoen

Diverse biggenexporteurs hebben zich dit jaar uitgelaten over het feit dat Deense biggen 3 à 4 euro per dier meer opbrengen dan Nederlandse biggen, en soms nog meer. De Deense biggen zijn robuuster en voldoen beter in Duitsland en Polen dan veel Nederlandse biggen. Tel uit hoeveel geld blijft liggen: 8 miljoen biggen maal €3,5 is jaarlijks 28 miljoen euro.

Voor een goede (export) big voor Duitsland gelden de volgende richtlijnen:

  • maximaal 1,5 procent uitval
  • hooguit 1 maal medicineren
  • karkaskwaliteit van 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht of 57% vlees
  • makkelijke biggen die er optisch goed uitzien
  • en waarvan na 16 weken de laatste slachtrijp zijn.

Meer biggenplaatsen

Voor de export zijn zware biggen van gemiddeld 28 kilo een must. Maar ook voor het binnenland zijn zwaardere biggen beter. Daarom zijn minstens 1,5 miljoen extra biggenplaatsen nodig. Dat is te regelen bij stoppers, door uitbreiding of soms zelfs door minder zeugen te houden.

Export onderdeel van sector

Eerst moet de markt dicht bij huis goed worden bediend. Daar is nog veel geld te halen. In tegenstelling tot export naar Zuid-Korea of China heb je daar als varkenshouder ook zélf invloed op. Dat is wel zo lekker. Export naar derde landen is natuurlijk niet onbelangrijk, maar vormt slechts een onderdeel van een vitale varkenssector.

Eén reactie

  • gag

    mooie biggen op de foto kees. ik herkenze nog. toch topigs he
    groet geert

Of registreer je om te kunnen reageren.