Boerenblog

22 reacties

Staartenaanpak

Weglaten van het couperen van staarten is moeilijk. De Nederlandse aanpak is echter veelbelovend. Maar daarvoor is wel draagvlak nodig.

De Salone del Gusto in Turijn, de tempel van de smaak, wordt georganiseerd door Slowfood. Deze organisatie zet zich af tegen de industriële productie van voedsel met fastfood als exponent. Slowfood beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden en daarmee ook het oorspronkelijk gebruik van gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken in een regio. De beweging is in 2009 opgezet door Carlo Petrini in Italië, maar heeft intussen meer dan 100.000 leden in 150 landen. Het internationale symbool van Slowfood is de slak.

Dierenwelzijn
De EU organiseerde samen met wereldvoedselorganisatie FAO en Slowfood twee seminars. Ik was aanwezig op uitnodiging van DG Sanco (EU) om te spreken op de twee seminars. Dierenwelzijn was het onderwerp in beide seminars. Mijn eerste presentatie had als titel: Is hoog dierenwelzijn duurzaam? Een mooie kans om non-castratie op de Europese te agenderen. Ook bij Slowfood. Natuurlijk weet ik ook wel dat het voor zeer zware varkens best een uitdaging is, maar het is belangrijk dat varkenshouders nadenken over de aanpak en niet bij voorbaat 'nee' zeggen en op hun lauweren rusten. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, vind ik.

Netwerken
De tweede presentatie ging over de relatie tussen wetenschap en de varkenssector. Een mooie kans om de gouden driehoek: onderzoek en wetenschap, bedrijfsleven, NGO's en overheid neer te zetten. Daar is Nederland groot mee geworden. En juist ons goudhaantje staat onder druk sinds de aankondiging van de opheffing van de productschappen  (dus toch maar snel even lid worden van de POV).

De netwerkaanpak is ook succesvol. Varkenshouders pakken samen met VIC Sterksel en VarkensNET een probleem of kans op, kijk naar de Pro Dromi-boeren. Trouwens, veel van die netwerken krijgen ter ondersteuning geld uit EU-fondsen. Een mooie gelegenheid om daar de Nederlandse staartenaanpak goed neer te zetten. U weet ongetwijfeld dat couperen verboden is in de EU. Maar we weten allemaal dat het haast onmogelijk is om te stoppen met het couperen van de staarten. Soms gaat het best goed, maar je kunt zo ineens grote problemen krijgen met staartbijten. Ik denk dat meer dan 95 procent van de varkenshouders de staarten van de varkens coupeert. Dat mag met een attest van de dierenarts bij wijze van uitzondering. Bij ons is dat geen uitzondering maar regel.

Samenwerking
Mijn doel was te laten zien hoe bedrijfsleven en praktijk in Nederland samenwerken. Eerst een demonstratieproject op VIC Sterksel om te laten zien dat de staart eraan kan blijven. Dan een 'toolkit' ontwikkelen om eventuele uitbraken van bijten onder controle te krijgen. Dit alles met een groep varkenshouders die feedback geeft vanuit de praktijk en ook zelf op het eigen bedrijf test. Als dat allemaal lukt, kunnen alle varkenshouders een start maken met varkens met langere staarten. Wat heb je aan wetgeving waar je je niet aan kunt houden? Er is draagvlak nodig en je moet ook de middelen hebben om je eraan te kunnen houden. Anders sta je met lege handen. Dat is de boodschap die ik de mensen daar in Turijn mee wilde geven.

Laatste reacties

 • leftturn

  op zich een helder verhaal, maar ik zou toch in eerste instantie de grens van NL en EU dicht willen hebben voor producten met een lager welzijnsniveau. daarna kunnen we het hebben over aanscherpingen op welzijn en ook eventueel de vergoedingen hiervoor beuren.
  nu drijven we hier de kostprijs op door zaken te verbieden te produceren maar vergeten de consumptie hiervan ook aan banden te leggen.
  ik hoef dit geen legkippenhouder uit te leggen.

 • Klaverweg

  was zondag bij een slachtdemotratie,slachter vertelt doodsimpel tegen het toegestroomde publiek(de vleesetende consument) dat het voor het varken beter is dat ie er voor een stuk afgaat anders gaan andere varkens erin bijten ,iedereen ging met tassen vol vlees tevreden naar huis.wat ik wil zeggen ,een paar vegeterische roeptoeters willen dit voor elkaar krijgen terwijl onze klanten er totaal geen boodschap aan hebben en hebben ze wel bezwaar kunnen ze biologisch vlees eten.maar daar betaal je dan wel extra voor.

 • alco1

  Prima wat je doet, maar het is doodleuk, zoals @scharrel zegt: Een paar roeptoeters hun zin geven.
  Zo is het ook met de castratie, ja zelfs met de zwarte Pieten discussie.

 • varkenshouder1

  De staart gaat dezelfde weg op als het castreren. Je krijgt er meer problemen door i.p.v. meer afzet.!!!!!

 • joannes

  De zin die het meeste duidelijk maakt is: ¨Trouwens, veel van die netwerken krijgen ter ondersteuning geld uit EU-fondsen.¨ Of te wel rondpompen van geld voor projecten waarmee idealisten en leken invloed op de sector kunnen hebben en houden. En met alle respect, Annechien ten Have jij promoot dit professioneel! Of dit nu in het belang is van de Varkens of de Varkenshouders, vraag ik me af. Het is zeker in het belang van de Politiek en de Leken of Burgers, want die krijgen op deze manier zeggenschap in een bedrijfstak die inmiddels dagelijks bezig is met regels en productievormen die afgedwongen worden door idealisten die of terug naar de natuur of helemaal geen vlees meer willen eten. Ik vraag me af of ze je serieus genomen hebben in Italië met hun zware varken cultuur bij het onderwerp Niet Castreren. Maar ja, je was op DG Sanco (EU) uitnodiging de Dierwelzijn boodschap voor die Politieke vrienden aan het uitdragen! Je bent hun Professionele vertegenwoordiger!

 • Hogman1

  Toen Annechien stopte als voorzitster van de lto en haar back-up gebruikte voor prodromi-lupinevarkentjes had ik toch de hoop dat ze het daar druk mee zou hebben.

 • aarthamstra1

  Net als met zwarte piet je helpt zo de discussie naar grote hoogte te brengen Zonder je echt af te vragen wat goed is of het volk wil.

 • w v gemert

  Namens wie praat deze dame? Heeft geen enkel mandaat van de sector en zover mij bekend ook niet namens LTO in ieder geval ook niet namens de POV. Zij praat alleen voor haar eigen portemonnee.

 • a.tenhave1

  Beste allemaal, mijn doel was alleen om aan te geven hoe de werkwijze in NL is. Niets meer en niets minder. Ik ben me bewust van de hele complexe problematiek. Wij moeten ook de staarten van onze varkens couperen en ik weet dat dit niet iets is wat je zomaar oplost! Dit blog is afgestemd met de stuurgroep staart couperen. Dit ter info voor diegene die daaraan twijfelen! Als er problemen zijn, kun je ze beter bespreken. En zekere als je je uiterste best zult doen om ze op te lossen. De uitkomst is ongewis. En die gouden bergen zijn bij mij niet aangekomen. Tot nu toe is het liefdewerk oud papier...

 • leftturn

  mijn reactie was niet bedoeld als kritiek op de column, maar we zien met zijn allen dat we ons op een hellend vlak begeven. ik ervaar dat, met als voorbeeld de batterij eieren uit oekraine, zowel consument als burger begint te begrijpen dat alleen maatregelen in NL of EU compleet onzin is. dit moeten we dus aangrijpen om verdere maatregelen te voorkomen. wij hebben gehandeld naar de nieuwe eisen, nu is de politiek aan zet om andere import te voorkomen, anders is het symboolpolitiek.
  en niet alleen varkens, maar ook het snavelkapverhaal. tot hier en niet verder.
  voor mensen die binnen een programma trachten het uit de markt betaald te krijgen: oprecht veel succes.

 • boerkebrabant

  ik zou het ook omdraaien annechiem,, eerst kijken hoeveel schadevergoeding je van de concument krijgt die varkens wil met lange kapot gebeten staarten, en dan pas gaan onderzoeken dat dit niet kan

 • w v gemert

  Anachien, liefdewerk oud papier. Ik geloof er niets van op uitnodiging van Sanco EU, en dan geen vergoeding laat mij niet lachen.

 • A.Pekkeriet

  Ik snap niet dat je durft te verkondigen dat niet castreren diervriendelijker is. De meeste vleesvarkenhouders die beren houden weten wel beter.

 • w v gemert

  A.P helemaal mee eens, de pijn van verdoofd castreren afzetten tegen het verslechteren van het welzijn door rijgedrag van de beren die bijna slachtrijp zijn, (gevolg veel vermoeidheid bij de dieren die bereden worden, stres, veel schaafwonden, soms beengebreken en een enkele keer fracturen ) valt uit in het voordeel van verdoofd castreren. Als je daaraan toevoegt de risico's van stinkers dan is het overduidelijk dat verdoofd castreren op alle gebied beter is.

 • silviabakel

  of castreren aangevuld pijnbestrijding.

 • boerkebrabant

  denk dat dat veel beter is, als je ziet hoe dat verdoven en wakker worden gaat! een pijnbestrijding gelijktijdig met ijzer spuiten is de beste oplossing. maar ja, dat weten wij, maar wij hebben er geen verstand van!

 • w v gemert

  Boerkebrabant, inderdaad de stropdassen club in Den Haag die weten het.

 • boerkebrabant

  klopt, misschien moeten we de mis standen die er zijn dankzij verkeerde wetgeving maar eens openbaar brengen, ik heb het afgelopen maandag op de vergadering bij nvv voor gesteld, maar kreeg nog maar weinig applaus, toch blijf ik van mening dat de consumenten recht hebben op de waarheid

 • Klaverweg

  gewoon een dubbeltje per kg boven de normale prijs per kg en we laten de staart eraan,benieuwd welke slachter dit wil betalen?

 • w v gemert

  boerkebrabant ik ondersteun je verhaal volledig en in onze NVV regio wordt er aan gewerkt en ik ben ervan overtuigt dat er in meerdere regio's zo wordt gedacht , maar beleidsveranderingen gaan per definitie een beetje traag. Komt goed.

 • boerkebrabant

  ik zal het bij ons in ieder geval ook warm houden, als we alle onzinnige regels die meer kwaad dan goed doen voor onze dieren en uiteindelijk ook voor ons, goed kunnen uitleggen aan de concument, , zal er weer veel terug gedraaid of verbeterd gaan worden, daar ben ik van overtuigd, zolang we maar een eerlijk verhaal laten zien

 • Knorretjes

  Er ligt een onderzoek van een dieren psycholoog dat het verdoofd castreren zeer traumatisch is voor een big. Ik ben aan het proberen dit bij de NVV te krijgen maar dan is er nog toestemming van de auteur nodig.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.