Varkenshouderij

Achtergrond

Zo richten varkenshouders de bedrijfskantine in

Varkenshouders Bert Rijnen, Evert Hendrikx en Annemarie Noordman vertellen over hun bedrijfskantine.

De kantine is op veel varkensbedrijven een belangrijke ontmoetingsplek. Het is de plek waar varkenshouders en hun medewerkers tijdens het koffie drinken vaak even de dag doornemen. “Het is een plek waar we vaak samenkomen”, zo vertelt varkenshouder Bert Rijnen, die de kantine in aanloop naar feestelijke periodes zoals carnaval, Pasen en kerst feestelijk laat versieren. Hij vindt het belangrijk dat een kantine gezelligheid uitstraalt. Rijnen heeft een goede en plezierige werksfeer hoog in het vaandel staan. “Het is niet alleen maar werken wat we hier doen. We maken ook veel lol samen.”

Kantine als skybox

Varkenshouder Evert Hendrikx sluit zich bij de woorden van Rijnen aan. “De kantine is een gemoedelijke plek, waar iedereen een thuisgevoel krijgt. Het draait niet alleen maar om de business.”

De stijlvol ingerichte skyboxkantine op het bedrijf van familie Noordman leent zich voor meerdere doeleinden. Het is een vergaderlocatie en er worden schoolklassen ontvangen. Via grote ramen hebben bezoekers er zicht op de dieren in de stal. Annemarie Noordman vindt het een mooie plek om een open en eerlijk verhaal te vertellen over de varkenssector.

Lees hieronder de 3 verhalen van de varkenshouders

‘De kantine moet een stukje gezelligheid uitstralen’

Bert Rijnen hecht veel waarde aan een goede en gezellige werksfeer. De feestelijk versierde kantine is daar een mooie uiting van.

“Alle credits gaan naar mijn vrouw Marga. Zij heeft er voor gezorgd dat de kantine zo feestelijk is versierd.” Bert Rijnen is de eerste om toe te geven dat zijn vrouw de creatieve geest is achter de feestelijk versierde kantine op zijn bedrijf. Rijnen vindt het belangrijk dat de kantine gezelligheid uitstraalt. “Het is een plek waar we vaak samenkomen. In aanloop naar feestelijke periodes zorgt Marga al zeker tien jaar voor een extra mooie aankleding.”

Impressie van de gezellige bedrijfskantine van Bert Rijnen. In aanloop naar de feestdagen is de kantine medio december op feestelijke wijze versierd. - Foto's: Bert Jansen
Impressie van de gezellige bedrijfskantine van Bert Rijnen. In aanloop naar de feestdagen is de kantine medio december op feestelijke wijze versierd. - Foto's: Bert Jansen

Borrel drinken in de kantine

De varkenshouder heeft de kantine op zijn bedrijfslocatie in Oirschot alweer zo’n 20 jaar in gebruik. De ruimte is onder meer ingericht met een barretje. Alle medewerkers nemen gezamenlijk pauze om koffie te drinken of te eten. “We zitten hier tussen 10.30 en 11.00 uur aan de koffie en tussen 13.30 en 14.00 uur aan de lunch”, vertelt Rijnen, die zo nu en dan chocoladebollen laat aanrukken. Iedere donderdagmiddag wordt er vanaf 16.30 uur een borreltje gedronken in de kantine. “We drinken dan gezellig een biertje. Mijn vrouw zorgt vaak dat er iets lekkers op tafel komt.”

Gezellige werksfeer

Rijnen heeft een goede en gezellige werksfeer hoog in het vaandel staan. “Het is niet alleen maar werken wat we hier doen. We maken ook veel lol samen”, aldus de varkenshouder, die met enkele personeelsleden uit de nabije omgeving werkt. “Vier medewerkers wonen op een paar kilometer afstand van het bedrijf. Zij maken ook onderdeel uit van mijn sociale leven. Mijn relatie met hen gaat verder dan alleen werkgever-werknemer.”

Bert Rijnen (58) heeft 4 varkenslocaties in Nederland. In het Brabantse Oirschot heeft hij een gesloten varkensbedrijf met 450 zeugen. Op het bedrijf zijn ook een mestverwerkings- en een biogasinstallatie aanwezig. Zoon Luuk is bedrijfsopvolger. Het bedrijf telt 20 medewerkers.
Bert Rijnen (58) heeft 4 varkenslocaties in Nederland. In het Brabantse Oirschot heeft hij een gesloten varkensbedrijf met 450 zeugen. Op het bedrijf zijn ook een mestverwerkings- en een biogasinstallatie aanwezig. Zoon Luuk is bedrijfsopvolger. Het bedrijf telt 20 medewerkers.

Wie goed doet, goed ontmoet

Rijnen is trots op al zijn medewerkers, en wil het hen graag naar de zin maken. Wie goed doet, goed ontmoet, zo redeneert hij. Voorafgaand aan de feestdagen organiseert hij daarom ieder jaar een kerstborrel. Alle medewerkers ontvangen een kerstpakket en ook hun partners worden uitgenodigd voor deze borrel. De varkenshouder gebruikt die gelegenheid ook om zijn personeel bij te praten over de resultaten, ontwikkelingen en plannen. “Die presentatie gaat over ons eigen bedrijf en de varkenssector in z’n algemeenheid.”

De varkenshouder trakteerde zijn personeelsleden onlangs op een diner en een gezamenlijk bezoek aan een ijshockeywedstrijd van de Tilburg Trappers. “We zijn opgehaald en thuisgebracht door een discobus. Daarna hebben we de avond met z’n allen afgesloten aan onze eigen bar in de kantine.”

‘Een gemoedelijke plek waar we een thuisgevoel krijgen’

De bedrijfskantine is een belangrijke plek op het varkensbedrijf van Evert en Carolien Hendrikx. “Het draait niet alleen maar om de business.”

Het dragen van overalls en schoeisel is verboden in de bedrijfskantine van Evert en Carolien Hendrikx. De kantine is volgens hem een plek om gezellig samen te komen en even te onthaasten. “De kantine is een gemoedelijke plek, waar iedereen een thuisgevoel krijgt. Het draait niet alleen maar om de business”, vertelt Hendrikx. De varkenshouder nam de kantine 10 jaar geleden in gebruik, om een plek te creëren waar hij samen met zijn medewerkers kan ontbijten, koffiedrinken en lunchen.

“Ik vind het een mooie en belangrijke plek. Sinds de ingebruikname van de kantine gaat niemand tussen de middag naar huis toe om te eten”, vertelt Hendrikx, die al 30 jaar lang varkens op afstand houdt.

Impressie van de bedrijfskantine van Evert Hendrikx in Lottum (L.). De kantine is een gezellige en gemoedelijke plek, waar overalls en schoeisel niet zijn toegestaan. - Foto's: Van Assendelft Fotografie
Impressie van de bedrijfskantine van Evert Hendrikx in Lottum (L.). De kantine is een gezellige en gemoedelijke plek, waar overalls en schoeisel niet zijn toegestaan. - Foto's: Van Assendelft Fotografie

Werknemers krijgen eten aangeboden

De kantine is ingericht met een keuken en een kookeiland. De medewerkers hoeven geen eten mee te nemen. Voor eten en drinken wordt gezorgd. “Enerzijds verwacht ik van mijn medewerkers dat zij het beste van zichzelf geven en zich aan de regels houden. Anderzijds staat daar natuurlijk ook wat tegenover. Ik wil dat mijn medewerkers zich bij ons comfortabel voelen. Daar proberen wij voor te zorgen”, vertelt de varkenshouder, die met enige regelmaat een gebakken eitje serveert en zo nu en dan de frituurpan aanzet.

Zowel werk- en privézaken worden besproken

De kantine – ingericht met airconditioning en een tv-scherm – heeft in feite de functie van de huiselijke keukentafel overgenomen, vertelt Hendrikx. Het is een plek om gezellig samen te komen, waarbij er zowel over werk- als over privézaken wordt gesproken. “Iedere ochtend ontbijten we om 9.00 uur samen in de kantine. We hebben de dieren dan al gezien. Belangrijke en opvallende dingen worden doorgesproken.”

Evert Hendrikx (51) in Lottum (L.) werkt binnen de Varketing Group samen met 4 andere ondernemers. Ze houden zeugen en vleesvarkens op 12 varkenslocaties in Noord-Limburg. De coöperatie bestaat sinds 2007. Website: www.varketing.nl. Er zijn 12 personeelsleden.
Evert Hendrikx (51) in Lottum (L.) werkt binnen de Varketing Group samen met 4 andere ondernemers. Ze houden zeugen en vleesvarkens op 12 varkenslocaties in Noord-Limburg. De coöperatie bestaat sinds 2007. Website: www.varketing.nl. Er zijn 12 personeelsleden.

Informatie op prikbord

Hendrikx werkt dagelijks met 2 tot 5 medewerkers, afhankelijk van de drukte. Het prikbord in de kantine is voor de varkenshouder een mooi middel om zijn medewerkers te informeren en te prikkelen. “Zo nu en dan hang ik flyers met inspirerende teksten op”, zo vertelt Hendrikx, die graag bewustwording bij zijn medewerkers creëert. “Ik wil hen laten inzien waarom we de dingen doen zoals we ze doen.”

De kantine is ook de plek waar het personeel wordt bijgepraat over actuele zaken en doelstellingen binnen de bedrijfsvoering. “We werken hier met targets. Wanneer die worden gehaald dan trakteer ik graag op ijs”, vertelt Hendrikx.

‘Vanuit de kantine een duidelijk en eerlijk verhaal vertellen’

Annemarie Noordman zet zich in om aan burgers een eerlijk verhaal over de varkenshouderij uit te dragen. De sfeervol ingerichte skyboxkantine – met zicht op de dieren – is daar een mooi podium voor.

Tweeënhalfjaar geleden nam familie Noordman in Lemelerveld (Ov.) het innovatieve staltype Varkenshoff in gebruik. Tijdens de stalbouw besloten de varkenshouders een skyboxkantine te maken. “Die ruimte was aanvankelijk niet ingetekend”, vertelt Annemarie Noordman. Vanuit de kantine kijk je uit op de zeugen, biggen en vleesvarkens in de bijzondere stal, waar de dieren leven in een natuurlijke omgeving. “We hebben voor grote ramen gekozen. Eigenlijk is het één grote kijkwand”, aldus Noordman, die de inrichting van de kantine overliet aan haar dochter Kim.

Impressie van de skyboxkantine, met zicht op de varkens in de Varkenshoff. De ruimte wordt gebruikt om groepen te ontvangen, waaronder schoolkassen voor boerderijeducatie. - Foto's: Michel Velderman
Impressie van de skyboxkantine, met zicht op de varkens in de Varkenshoff. De ruimte wordt gebruikt om groepen te ontvangen, waaronder schoolkassen voor boerderijeducatie. - Foto's: Michel Velderman

Vergaderlocatie huren

De skyboxkantine wordt voor meerdere doeleinden ingezet. De ruimte is af te huren als vergaderlocatie, wordt gebruikt om schoolklassen en andere groepen in te ontvangen en dient als kookstudio. De varkenshouders drinken er bovendien zelf ook regelmatig even rustig een kop koffie. “We hebben op de begane grond ook nog een standaard bedrijfskantine”, vertelt Annemarie Noordman.

Zichtstal bij nieuwbouw

De varkenshoudster vindt het belangrijk om een open en eerlijk verhaal te vertellen over haar sector. De skyboxkantine is daar een mooie ruimte voor, zo zegt ze. “Wij hebben als sector te lang onze staldeuren gesloten gehouden. De maatschappij verandert. We moeten laten zien wat doen om bewustwording te creëren. Ik steek daar graag tijd en energie in. Dat is een bewuste keuze. Ik vind het belangrijk, word er blij van en krijg bovendien ook veel energie van alle positieve reacties”, aldus Noordman, die stelt dat het inrichten van een zichtstal bij nieuwbouw bijna een must is. “Collega-varkenshouders horen eigenlijk mee te betalen aan het openen en inrichten van zichtstallen.”

Annemarie Noordman (54) runt met haar man Herbert en met medewerking van hun 4 kinderen Kim, Bart, Niels en Rens een bedrijf in Lemelerveld (Ov.). In de Varkenshoff houden ze een kleine 25 zeugen met biggen en vleesvarkens. Het bedrijf telt 6.000 vleesvarkens (Beter Leven). Site: www.varkenshoff.nl.
Annemarie Noordman (54) runt met haar man Herbert en met medewerking van hun 4 kinderen Kim, Bart, Niels en Rens een bedrijf in Lemelerveld (Ov.). In de Varkenshoff houden ze een kleine 25 zeugen met biggen en vleesvarkens. Het bedrijf telt 6.000 vleesvarkens (Beter Leven). Site: www.varkenshoff.nl.

Beter Leven-vleesvarkensstallen

Noordman is de eerste om toe te geven dat de Varkenshoff niet direct representatief is voor de varkenssector. “Het beeld wordt verheerlijkt, daarom vertel ik ook eerlijk over de voor- en nadelen van dit staltype. De Varkenshoff is bijvoorbeeld erg arbeidsintensief, terwijl ik geen meerprijs beur. Maar ik word heel blij van het contact met de varkens. De dieren hebben het hier goed, zowel in de Varkenshoff als in onze andere Beter Leven-vleesvarkensstallen. Ik ben daarom hartstikke trots op het varkensvlees dat wij produceren”, aldus de varkenshoudster.

Of registreer je om te kunnen reageren.