Varkenshouderij

Achtergrond

‘Jaar na brand weer bouwen’

Nadat een brand vorig jaar zijn varkensbedrijf grotendeels in de as legde, zijn de nieuwe stallen van Rudi Krus inmiddels uitgegraven. Hij heeft een aantal opvallende keuzes gemaakt.

Vorig jaar 31 juli kwamen vleesvarkenshouder Rudi Krus, zijn vrouw Hetty en hun kinderen in een nachtmerrie terecht: een brand legde het 3.900 varkens tellende bedrijf grotendeels in de as. Minder dan een jaar later zijn de putten voor de nieuwbouw uitgegraven.

De herbouw van het vleesvarkensbedrijf van Rudi Krus is begonnen. Hij heeft straks 3.500 varkens met 1 ster Beter Leven. - Foto: Hans Prinsen
De herbouw van het vleesvarkensbedrijf van Rudi Krus is begonnen. Hij heeft straks 3.500 varkens met 1 ster Beter Leven. - Foto: Hans Prinsen

In de nieuwe opzet bouwt Krus 2 stallen naast elkaar voor in totaal 2.880 varkens met elk een vierkante meter voor het Beter Leven-concept. Inclusief een bestaande stal heeft Krus straks 3.500 varkens. Hij gaat verder dan de eisen die voor het concept gelden.

Had u al snel na de brand in beeld hoe herbouw eruit zou moeten zien?

“We waren helemaal niet met plannen bezig, de oude stallen waren nog prima. Eind vorig jaar hadden we wel in beeld wat we ermee wilden. Vergunningen aanvragen kost tijd, maar het is alles bij elkaar heel snel gegaan.”

Wat waren de belangrijkste afwegingen?

“We hebben van alles langs gelopen. Ook de vraag om hier te herbouwen of naar een andere locatie gaan. Ik heb ook biologisch overwogen, maar qua investering en afzet was dat niet haalbaar. Ook 2 sterren, zoals Annechien ten Have heeft, gaf veel risico. Daarom is de stal voor 1 ster Beter Leven ingericht, maar zo flexibel dat we vrij eenvoudig naar biologisch, 2 sterren of een ander concept kunnen overschakelen.”

Zolang we geen meerwaarde uit de markt halen, hoop ik met lagere mestkosten de meerkosten terug te verdienen

Wat is daarvoor gedaan?

“De varkens leven in groepen van 60 dieren met een 60% dichte vloer. Onder de roosters ligt een mestschuif in verband met stro. Ik ga voorzichtig met lange staarten beginnen, dus daar gaan we al wat stro voor verstrekken. De hokken zijn lang en diep, zodat we een uitloop naar buiten kunnen maken. Daarmee is ook rekening gehouden met de plaats van de stallen en aansluiting van eventuele putten buiten. Dankzij de goothoogte is gemakkelijk een overkapping te maken.”

Alles bij elkaar een erg luxe stal voor Beter Leven.

“Dat klopt, maar er is nu geen ander concept waarbij we kunnen aansluiten. Zolang we geen meerwaarde uit de markt halen, hoop ik met lagere mestkosten de meerkosten terug te verdienen. Ook voeren we in de nieuwe stal veel losse grondstoffen in de vorm van ccm en granen. Dat deden we al, maar met de nieuwe installatie werkt het allemaal stukken beter.”

Hoe is de brandveiligheid, zeker geen luchtwasser meer?

“We weten niet waar de brand door is ontstaan, waarschijnlijk door een tl-buis. Er is nu geen ander systeem dan een luchtwasser. Op elke stal komt er 1 in het midden en daaronder een brandmuur. De stallen liggen 5 meter uit elkaar, zodat er in totaal 4 compartimenten zijn. Verder kiezen we voor zoveel mogelijk beton, dag- en led-verlichting en zo weinig mogelijk wandcontactdozen. Elektrische installaties zitten zoveel mogelijk in de technische ruimte voorin 1 van de stallen.”

Op Boerderij.nl wordt de bouw van de nieuw stallen van Rudi Krus gevolgd. Binnenkort verschijnt de eerste fotoreportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.