Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Biggen bijvoeren met Betere Biggen-voersysteem

Betere Biggen introduceert een nieuw voersysteem om op gezette tijden een droog of nat product bij te voeren aan zuigende biggen.

Bijvoeren in de kraamstal is voor veel zeugenhouders de normaalste zaak. Maar het bijvoeren van biggen kost ook veel tijd als je het nauwkeurig wilt uitvoeren. Edwin Grim, accountmanager bij Betere Biggen, heeft als motto ‘vandaag gaat u betere biggen produceren dan gisteren’ en dat wil hij onder andere realiseren met het nieuwe voersysteem dat ontwikkeld is door Betere Biggen, een samenwerking van 3 internationale bedrijven in de veevoerbranche. Het betreft een voersysteem waarbij de zuigende biggen automatisch vers voer in de bak krijgen, zonder dat de varkenshouder hier bij hoeft te zijn.

Het doseerstation, dat bovenop de hokafscheiding staat, is te gebruiken bij verschillende kraamhokken. Het voersysteem is geschikt voor droogvoer, maar kan ook gecombineerd worden met een melksysteem. - Foto: Bert Jansen
Het doseerstation, dat bovenop de hokafscheiding staat, is te gebruiken bij verschillende kraamhokken. Het voersysteem is geschikt voor droogvoer, maar kan ook gecombineerd worden met een melksysteem. - Foto: Bert Jansen

Het voersysteem bestaat uit een doseerstation en een voerbakje. Het doseerstation bestaat uit een voerbunker met een vijzel dat het voer in het bakje draait. Dat betekent dat het doseerstation aangesloten moet zijn op het stroomnet, dat kan via een normale stroomstekker. Standaard is de voercurve ingesteld op de eerste 4 dagen driemaal daags voeren, dan tot de tiende dag zesmaal daags voeren en daarna 10 keer per dag een voerbeurt. De hoeveelheid voer via deze voercurve en de voertijden zijn aan te passen door de tijden op de tijdklok te wijzigen.

In de verplaatsbare voerbunker kan tot 2 kilo voer opgeslagen worden. Dit kan eventueel een melkpoeder zijn. Als het bakje een nippel heeft, kunnen de biggen er zelf brij van maken of kan er melk aangevoerd worden. Het voerbakje bevindt zich in het tussenschot van de kraamstal, waardoor 2 tomen toegang hebben.

Grim geeft aan dat het voordeel van dit systeem is dat het zorgt voor homogener voer en een betere opname. Biggen zijn van nature nieuwsgierig, maar voer dat de hele dag in een bak ligt, is niet meer interessant. Met het nieuwe voersysteem gaan de biggen niet spelen met het voer, doordat ze regelmatig vers voer verstrekt krijgen. Een ander voordeel dat Grim aanhaalt, is dat het met dit voersysteem eenvoudig is om eens ander voer uit te proberen of verschillende voersoorten te testen.

Eindoordeel

PLUS

• Biggen worden automatisch gevoerd via een voercurve

• Meerdere keren per dag vers voer in het bakje

• Minder vermorsing van biggenkorrels

MIN

• Per doseerstation is een stopcontact nodig

• Voerbunker is alleen geschikt voor droogvoer

Prijs:

Het voersysteem is beschikbaar vanaf 1 juni en je moet rekening houden met een investering van € 180 per kraamhok, inclusief doseerstation en voerbakje (exclusief montage en melksysteem). De prijs is afhankelijk van de afnamehoeveelheid. Per bedrijf kan een specifieke offerte gemaakt worden.

Leverancier:

www.beterebiggen.nl

Eén reactie

  • Hogman1

    Biggen zijn duur dus waarom niet.
    Zijn ze 45 euro dan zie je die machientjes niet

Of registreer je om te kunnen reageren.