Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

‘Happy Big’ moet bijten door biggen voorkomen

Studenten van hogeschool Inholland hebben onderzocht welk afleidingsmateriaal het best werkt als hokverrijking voor biggen. Het project Happy Big moet uiteindelijk leiden tot robotisering in hokverrijking.

Vier studenten van de Dier- en Veehouderij opleiding van hogeschool Inholland Delft, te weten Robin van Buijtenen, Lotte Jansen, Anna Koote en Lieke Philippa, hebben in het vierde jaar van de opleiding de ‘Happy Big’ ontwikkeld. Een opstap naar speelgoed om het oor- en staartbijten tegen te gaan. Uiteindelijk moet het project een robot opleveren, gebouwd door techniekstudenten. Het viertal heeft gekeken naar welke speeltjes het best geschikt zijn als afleidingsmateriaal voor zo’n robot. Bij Happy Big komen dierwelzijn en techniek samen.

Waarom hebben jullie het onderwerp hokverrijking opgepakt?

“We vonden het een interessant onderwerp, vooral omdat gedragsproblemen, zoals oor- en staartbijten, veel voorkomen in de varkenshouderij. De vraag voor deze opdracht kwam vanuit het domein Techniek, Ontwerpen en Informatica van een opdrachtgever binnen hogeschool Inholland, waarbij tijdens een project het ontwikkelen van een robot op het programma stond. Het doel van ons project was dan ook om samen met de hulp van techniekstudenten van hogeschool Inholland een robot te ontwikkelen die dienst doet als hokverrijking voor biggen.”

Vier studenten van de Dier- en Veehouderij opleiding van Hogeschool Inholland Delft, Robin van Buijtenen (20), Lotte Jansen(23), Anna Koote (23) en Lieke Philippa (20) hebben in het vierde jaar van de opleiding de ‘Happy Big’ ontwikkeld.
Vier studenten van de Dier- en Veehouderij opleiding van Hogeschool Inholland Delft, Robin van Buijtenen (20), Lotte Jansen(23), Anna Koote (23) en Lieke Philippa (20) hebben in het vierde jaar van de opleiding de ‘Happy Big’ ontwikkeld.

Hebben jullie een achtergrond in de varkenshouderij?

“Nee, we volgen alle vier de opleiding Dier- en Veehouderij, maar hebben geen veehouderijbedrijf thuis. Het vinden van varkenshouderijen om interviews bij af te kunnen leggen, was moeilijk. In het westen van Nederland zijn niet veel varkensbedrijven en hierdoor moesten we flinke afstanden reizen om naar een tweetal varkensbedrijven te komen die ons wilde ontvangen.”

Hoe werkt de Happy Big?

“Nadat we de literatuurstudie naar het gedrag van varkens hadden afgerond, hebben we een zevental bestaande speeltjes van MS Schippers uitgekozen en aan een aluminium buis bevestigd. We hebben in het kader van hygiëne gekozen voor aluminium, zodat de buis eenvoudig te reinigen is. Daarnaast zijn de speeltjes in tweevoud gekocht om, rekening houdend met de hygiëne, het prototype op twee varkensbedrijven te kunnen testen. Het prototype is op ware grootte ontworpen om te beoordelen waar de technische aspecten later toegevoegd kunnen worden. Met het prototype wilden we vooral naar het gedrag van de biggen kijken en bepalen in welke speeltjes de biggen het meest geïnteresseerd waren. Uit een korte praktijkproef blijkt dat vooral het touw en de kettingen waarop de biggen konden bijten de interesse hadden. Een verdere optimalisatie van het prototype met ook technische aspecten moeten nog toegevoegd worden aan het ontwerp.”

Uit een korte praktijkproef bleek dat vooral het touw en de kettingen waarop de biggen konden bijten de interesse hadden.
Uit een korte praktijkproef bleek dat vooral het touw en de kettingen waarop de biggen konden bijten de interesse hadden.

Komt er een vervolgproject om de Happy Big te optimaliseren?

Het project is voor ons afgelopen, maar we hopen dat er een vervolg op komt. We hebben van experts binnen Inholland en vanuit de varkenshouders die meewerkten aan het onderzoek goede feedback gekregen voor optimalisatie. Aanbevelingen betreffen toevoegingen, zoals het meten van activiteit van de biggen met sensoren en camera’s.”

Laatste reacties

  • Gerard Groot Koerkamp

    Het probleem van oor en staart bijten wordt door welk speeltje dan ook, slechts voor 5%opgelost.Het probleem is dat haarvaatjes in de uiteinden van oren en staarten plotseling niet meer functioneren waardoor de doorbloeding stopt en de puntjes afsterven .Dit geeft jeuk waardoor de biggen beginnen te bijten.De oorzaken van het plotseling stoppen van de doorbloeding,waarschijnlijk toxinen moet veel meer aandacht krijgen om het probleem echt op te lossen.

  • Tinus1

    Juist! Gerard, is al jaren bekend, maar dat kan niet commercieel uitgebuit worden dus wordt het vaak niet genoemd. Groter hok, balletjes, leuke kleurtjes enz. Maar zuiver voer is het belangrijkste! Blijkt hierboven ook wel weer dat de gewone ketting of tijd favourit is.

Of registreer je om te kunnen reageren.