Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Nieuwe start met kraamopfokhokken

Bart van Kerkhof verplaatste zijn zeugenbedrijf van Middelbeers naar Wintelre (N.-Br.), financieel geruggensteund door de overheid. De nieuwe locatie biedt de ondernemer perspectief.

Toen Van Kerkhof in 2010 een vergunning aanvroeg voor uitbreiding van zijn bedrijf in Middelbeers, was dat de druppel die de emmer van de buurtbewoners deed overlopen. Zij stoorden zich al langer aan de veehouderij in de regio. Landelijke publiciteit volgde, waarna de verhoudingen in de buurt dusdanig verstoord raakten dat uiteindelijk Provincie Noord-Brabant eraan te pas kwam om de situatie op te lossen. Halve maatregelen hielpen niet meer. Van Kerkhof werd uitgekocht. Hij sloopt het bedrijf volgens de afspraken uiterlijk in januari 2016.

Nieuwe mogelijkheden beperkt

Deze uitkomst maakte dat Van Kerkhof de kans kreeg om zijn bedrijf volledig opnieuw op te zetten op een nieuwe plek. Dat dat opnieuw in Nederland zou zijn stond direct vast. Van Kerkhof: “Mijn vrouw trok met een passer een cirkel van 20 kilometer rondom Middelbeers, waarbinnen de Vlaamse grensstreek afviel. Uit sociaal oogpunt wilde zij beslist niet verder weg en niet naar België.” Dat maakte de zoektocht naar een nieuwe stek beperkt. “Bedrijven of locaties met mogelijkheden zijn er dan niet veel.”

Aankoop compleet zeugenbedrijf

Toch kwamen er kansen: in 2012 kocht hij het bestaande zeugenbedrijf in Wintelre, 8 kilometer van zijn vroegere thuisbasis. “Die locatie telde 425 zeugen en 3.672 vleesvarkensplaatsen. Ik kocht het going concern, compleet met zeugenstapel tot en met de gereedschappen en voorraad.” Met 2,2 hectare bouwblok en veel ammoniakrechten kan de ondernemer weer naar de toekomst kijken.

Nieuwe zeugenstal bijna klaar

Het aangekochte bedrijf bestond uit een zeugenstal uit 1992 en een vleesvarkensstal uit 2006. Een derde, oudere stal werd afgebroken. Inmiddels is een nieuwe zeugenstal met 850 plaatsen bijna klaar. Door de zeugen van zowel het ouderlijk bedrijf in Middelbeers als uit de bestaande stal straks over te plaatsen is de nieuwe stal in een keer bevolkt.

Vervolgens bouwt Van Kerkhof de bestaande zeugenstal om naar 2.100 vleesvarkensplaatsen. In het verlengde van de nieuwe zeugenstal komt nieuwbouw voor 1.900 vleesvarkens, waarmee het bedrijf volledig gesloten is. Van Kerkhof: “In de bouwvak starten we hiermee, 1 januari moet alles klaar zijn. Met een aparte hygiënesluis voor zeugen en vleesvarkens zijn de diergroepen gescheiden en zit er logica in het bedrijf.”

Vol ingezet op loslopende zeug

Met de aanschaf van de nieuwe locatie werkte Van Kerkhof voor het eerst met kraamopfokhokken. “Hoewel verouderd, werkte dat vlot. Kraamopfok is bewezen goed voor de diergezondheid, daar kun je geen euro’s aan hangen. Voor mezelf rekende ik dus puur met arbeidskosten. Dan verdien je de meerkosten binnen een paar jaar terug.” Met vaste biggenvoerbakken in elk hok en slimme hekken bespaart Van Kerkhof verder op arbeid.

Zijn wens was echter de loslopende zeug in het kraamhok. “In de toekomst zie ik daar ofwel wettelijk of via concepten vraag naar komen.” Dit in combinatie met kraamopfok is nog niet kant-en-klaar op de markt. Van Limpt Stalinrichting kwam met een open te klappen box. “Op het oude bedrijf heb ik vier rondes gedraaid met twee prototypes. De zeugen lopen los, maar er is wel een back-up. Als het niet werkt, of je hebt een vervelende zeug, kan ik ze vast zetten.”

Zeugen lopen straks los in de nog te monteren kraamopfokhokken van eigen ontwerp.


Van Kerkhof is niet bang voor mindere technische resultaten. Wel waakt hij extra voor zijn veiligheid en die van de medewerkers. “De Topigs 20-zeugen passen qua karakter en moedereigenschappen goed in het systeem. Zuiver Landras zou lastiger zijn.” De meerwaarde is nog wel een vraagteken. Vanwege de bedrijfsomvang komt Van Kerkhof niet in aanmerking voor een Beter Leven-ster.

Wat kost het en wat levert het op?

Hoewel het uitkoopbedrag fors was, herbergt de nieuwbouw geen tierelantijnen. De dragendezeugenafdeling is basic te noemen met de grote groepen en ad lib. droogvoer. Van Kerkhof: “Financieel ben ik niets opgeschoten met de verplaatsing. Bij de bouw heb ik continu gerekend. Wat kost het en wat levert het op? Alles in de stal is nu functioneel. Ik heb nu wel het voordeel dat ik mijn bedrijf kan ontwikkelen, dankzij het grotere bouwblok.”

Op 24 juli houdt het bedrijf een open dag van 13.00 tot 18.00 uur. Adres: Kreiel 14, Wintelre.

Eén reactie

  • varkenshouder1

    Begin maar vast met vast zetten als ze moeten biggen. Dan heb je de eerste winst al binnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.