Varkenshouderij

Achtergrond 6995 x bekeken 13 reactieslaatste update:24 okt 2015

Zo komt de BestPigletPrice (BPP) tot stand

De varkenssector heeft nog zeker twee tot drie maanden nodig om aan de nieuwe biggennotering BestPigletPrice (BPP) te wennen.

Een nieuwe biggennotering die de kwaliteit van de biggen verhoogt en sturing geeft aan een betere afstemming van vraag en aanbod, dat is wat Vee&Logistiek voor ogen heeft met de nieuwe BestPigletPrice (BPP). Initiatiefnemers van de nieuwe notering zijn Jan Vernooij (Varkenshandel De Heer), Jan Schuttert (Varkenshandel Schuttert), Dirk Govert (VAEX) en Jos Blom (Vion). Vee&Logis­tiek Nederland heeft het initiatief van de nieuwe biggennotering verder opgepakt en uitgewerkt na intensief overleg met deze vier handelaren. De uiteindelijke uitvoering is bij DCA neergelegd om geen ‘gedoe’ te krijgen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA).

Onderhandeling

De BPP is 5 oktober van start gegaan, nadat de beursprijs biggen en de NVV-notering zijn gestopt. Het is nog even zoeken en aftasten met deze nieuwe biggennotering die werkt met toeslagen op basis van percentages van de basisprijs. De BPP-notering heeft drie weken in september proefgedraaid, maar veel handelaren moeten nog opnieuw afspraken maken over de hoogte van de toeslagen met vermeerderaars en vleesvarkenshouders nu er geen houvast meer is aan de beursprijs biggen en de NVV-prijs. De opbouw van de basisprijs van de BPP is transparant (zie kader ‘Zo komt de BestPigletPrice tot stand’), maar onderhandeling over de prijs blijft bestaan.

Prijsbepaling

De BPP wordt wekelijks bepaald door DCA en gebruikt drie soorten input. Elke maandag geven handelaren via een meldsysteem hun prijs door. Alle prijzen worden ‘evenredig’ meegenomen. Om 15.00 uur sluit de ‘veiling’ en worden de excessen van de doorgegeven biggenprijzen eruit gehaald. Dan worden de eigen marktkanalen van DCA aangeboord om tot een prijs te komen. Ten slotte wordt de adviescommissie gebeld om de laatste input uit het veld te krijgen. Hier is een kleine plus of min nog mogelijk. Vervolgens stelt DCA autonoom de definitieve notering vast. De BPP wordt maandagmiddag om 18.00 uur per sms bekendgemaakt. DCA biedt de notering aan via een betaalde dienst die tot 2016 nog gratis is. Verschillende handelaren geven aan dat ze de BPP-prijs, net als de NVV- en de beursprijs biggen, op hun website gaan plaatsen.
De adviescommissie bestaat uit vijf handelaren (Jan Schuttert, tevens voorzitter, Jan Vernooij, Mark Verstegen, Bart Camps en Rob Meekes) en twee varkenshouders. De adviescommissie heeft vaste plaatsvervangers. De leden van de adviescommissie nemen deel aan deze commissie op persoonlijke titel.

Openbare bijeenkomst
Twee keer per jaar houdt DCA een openbare bijeenkomst om de transparantie van de BestPigletPrice (BPP) te bewaken. De eerste openbare bijeenkomst van de BPP is op maandag 
26 oktober in Putten. Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland gaat de avond leiden en Jan Schuttert, voorzitter van de adviescommissie, komt aan het woord om de totstandkoming van de notering uit te leggen. Bennie ten Thije, biggenhandelaar bij SelectPorc, zal de huidige situatie op de biggenmarkt behandelen, Reggie de Winne, varkensdierenarts bij Lintjeshof, zal vertellen over de gezondheid van de biggen en bijbehorende percentages en Pieter Post, coördinator BPP, zal uitleg geven over de werkwijze van de notering. 
Iedereen is welkom op deze avond en kan hier zijn of haar mening delen of verbeterpunten uiten. De entree voor de informatiebijeenkomst is € 10.

Start notering

Het tijdstip van de start van de notering is lastig, nu we in een tijd zitten dat de biggenafzet in een moeilijke periode zit. Zeugenhouders moeten dan ook niet verwachten dat ze meteen meer euro’s voor hun biggen krijgen. Jan Pijnenburg, adviseur intensief bij DLV Advies, geeft aan dat door de procentuele toeslagen de zeugenhouders meer moeite moeten doen met de BPP om dezelfde prijs te krijgen voor hun biggen. Tot nu toe ziet hij met de BPP nog niet meer transparantie ontstaan in de biggenprijs, vooral door het percentage van 10 procent vrij te onderhandelen. Het gekozen startmoment had wellicht beter bij een gemiddelde biggenprijs kunnen plaatsvinden, aldus Pijnenburg. Nu vragen zeugenhouders zich af of de mindere toeslag, die een gevolg is van de procentuele berekening in plaats van een vast bedrag, niet leidt tot een verminderde opbrengst. Bij de huidige prijs die € 10 onder het langjarig gemiddelde ligt, kan dit oplopen tot duizenden euro’s, terwijl varkenshouders moeite hebben om rekeningen te betalen, aldus Pijnenburg. In de gekozen systematiek wordt dit bij bovengemiddelde prijzen weer rechtgetrokken, maar het blijft een vervelend vertrekpunt als een van de partijen in dit verhaal op achterstand moet vertrekken.

Anticyclisch produceren

Vee&Logistiek Nederland heeft berekend dat als de de najaarspiek afvlakt en richting het voorjaar verschuift, de biggenprijs in 2015 ten opzichte van 2014 tot € 1,40 per big gemiddeld meer op had kunnen brengen voor zeugenhouders. De biggen zijn in het voorjaar duurder en dan is de percentuele toeslag ook hoger. Bij een biggenprijs van € 30 betekent 10 procent toeslag een bedrag van € 3, maar bij een biggenprijs van € 50 is de toeslag al € 5. Voldoe je aan meer eisen dan kan de toeslag flink oplopen. Maar andersom geldt dat ook, als de BPP laag is, zijn de toeslagen ook lager. Het systeem is in feite te vergelijken met de wintertoeslag op melk, in de melkveehouderij is het al jaren gemeengoed om anticyclisch te produceren. In de zuivelsector heeft dit systeem zich bewezen.

Gezonde biggen

In de BPP-notering zijn ook eisen gesteld aan kwaliteit en gezondheid, de handel heeft behoefte aan goede en gezonde biggen en wil dit met de BPP stimuleren. Pijnenburg vindt het een goed streven de gezondheid van biggen te verbeteren, maar geeft aan dat een big met meer entingen het niet meteen beter doet. Gezondheid is ook moeilijk meetbaar. Investeren in een enting waarbij de big gegarandeerd meer opbrengt dan de entkosten is natuurlijk wel interessant. De handel stelt dat er met de eisen van twee entingen en bloedmonitoring in elk geval een basis ligt voor een gezonde big om mee te onderhandelen.

BBP

Dierenarts Frans Dirven van dierenartsenpraktijk Lintjeshof zegt dat er grote verschillen zijn in gezondheid tussen bedrijven, maar dat deze in het algemeen niet per definitie slechter is dan van bijvoorbeeld de Deense biggen; wel worden er steeds hogere eisen gesteld aan de biggen. Er wordt nog te weinig in kwaliteit geïnvesteerd, zoals meer biggenruimte, klimaat­sys­temen, meerwekensystemen en hogere gezondheid. Als de nieuwe notering een betere kwaliteit meer beloont, dan zal de Nederlandse fokker ook meer investeren in kwaliteit in plaats van hoeveelheid, aldus Dirven. De handelaren zijn ervan overtuigd dat vleesvarkenshouders meer willen betalen voor kwaliteitsbiggen, met de BPP is daar eenvoudig handen en voeten aan te geven. Al blijft er nog steeds ruimte voor onderhandeling, waaronder de 10 procent vrije onderhandelingsruimte, en daarmee blijft een zekere onduidelijkheid in de biggenprijs bestaan.

Zo komt de BestPigletPrice tot stand

De BestPigletPrice (BPP) is een biggennotering (excl. btw) die werkt met een 'standaard big' van 25 kilo; met een aanvullend bonus-­malussysteem kunnen zeugenhouders die meer kwaliteit leveren een plus op deze standaard biggenprijs krijgen.
De toeslagen en kortingen op gewicht worden in euro's per kilo gecorrigeerd, de andere criteria worden in percentages van de basisprijs van de standaard big gecorrigeerd. Bij een hogere biggenprijs worden de percentuele toeslagen dus ook hoger.

Laatste reacties

 • John*

  alle vermeerderaars collectief naar de weser ems?

 • Wim Toornstra

  Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten John.
  Biggen zat op dit moment.

 • slutter

  John...........te duuuuurrrrrrrrr.

 • dekil

  Slutter, leg de berekening is op tafel waarom de biggen te duur zijn. Met deze biggenprijzen blijf er voor de mester veel over!

 • John*

  @ wim, er worden er rondom mij idd genoeg geschoren doordat ze niet voldoende krijgen voor de biggen. Zo erg dat de blijvers straks weer flink kunnen vragen.

 • V. Arkenshouder

  wat is veel Dekil??

 • slutter

  Dekil ........weserems als basis' daar komt de toeslag bij.....zit je op 40euro...vleesvarkenshouders liggen op apegapen..

 • dekil

  lees het artikel "meer zeugenhouders stoppen met insemineren". En reken nou eens zelf ipv hard te schreeuwen.

 • V. Arkenshouder

  Schreeuwen dekil??
  Dat doen we toch niet.
  Artikel gelezen, dat zijn vervelende en pijnlijke momenten die gunnen we niemand! Het zal op europees nivo moeten veranderen, niet alleen hier in NL.
  Aan de zelfde eisen voldoen als wij!!

 • slutter

  Goed aangevuld.......varkenshouder.....ik kan ook niet overal tegelijk zijn........moet nog biggen behandelen....

 • slutter

  Per 1-11-2015 varkens K I Ned 10.000 zeugen minder te insemineren.....

 • Knorretjes

  Maak daar maar 50000 zeugen minder van in NL sinds begin dit jaar.. Komen er wekelijks nog bij en in België gaat het ook hard.

 • slutter

  Toe maar........

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.