Varkenshouderij

Achtergrond 12 reacties

Vleesconcept met crowdfunding op poten gezet

Wim Meulenkamp en Willem Rienks begonnen 2,5 jaar geleden vanuit het niets een kleinschalig vleesconcept. Door middel van crowdfunding kreeg het tweetal snel voet aan de grond.

Met Buitengewone Varkens zetten Wim Meulenkamp en Willem Rienks 2,5 jaar geleden hun eigen vleesconcept in de markt. Naast hun werk voor het adviesbureau Rom3d, dat ze met nog een compagnon runnen, waren Meulenkamp en Rienks de afgelopen 2,5 jaar beiden zo'n twee dagen per week bezig om het vleesconcept van de grond te krijgen. Fulltime medewerker Bart Vaalt werd aangesteld om de dierverzorging op zich te nemen. Inmiddels worden er 40 zeugen en 400 vleesvarkens binnen het concept gehouden. Op zo'n vijftien locaties is 40 hectare grond voor de dieren beschikbaar. Op korte termijn willen Meulenkamp en Rienks jaarlijks 800 vleesvarkens afzetten.

Hoe is het idee voor dit vleesconcept ontstaan?
"Zo'n acht jaar geleden waren Wim en ik voor ons toenmalige werkgever Alterra in Portugal. In een restaurant aten we exclusief, hoogwaardig varkensvlees. Later zagen we met eigen ogen hoe de varkens er op een extensieve en diervriendelijke manier werden gehouden. 'Waarom kan dat hier wel en bij ons niet?', vroegen we ons af. Vervolgens heeft het lang geduurd voordat we zelf aan de slag zijn gegaan. Toen we grond konden huren van een landgoedeigenaar, is het balletje gaan rollen."

Jullie vleesconcept is met behulp van crowdfunding van de grond gekomen. Hoe werkt dat systeem?
"Ik las een keer een artikel over een Schotse bierbrouwer. Die verkocht bier aan zijn klanten zonder dat de brouwerij al in bedrijf was. Zo doen wij dat ook met ons vlees. Wie €100 aan ons overmaakt krijgt drie jaar lang jaarlijks voor €40 aan vleespakketten thuisgestuurd. Daarbij hoort ook een uitnodiging voor een van onze excursies. We hebben dit plan geïntroduceerd op het Foodfestival in Enschede. Al snel hadden we honderden aanmeldingen, aanvankelijk vooral van 'family, friends en fools'. Inmiddels staat de teller op bijna 2.200 donateurs. Met het opgehaalde geld huren we grond, verzorgen we de dieren en betalen we onze medewerker en hulpboeren."

Wat kunnen de donateurs en andere afnemers van jullie vlees verwachten?
"Ons verhaal is onderscheidend. We zetten vooral in op dierwelzijn en smaak en willen een exclusief stukje vlees produceren. We zijn niet biologisch, maar onze varkens moeten wel het hele jaar buiten kunnen lopen. We werken met de niet alledaagse rassen Bonte Bentheimer en Gasconne. De dieren krijgen luxe voer. Het gaat om een mengsel van granen, veldbonen, erwten en koolzaadschroot, aangevuld met zout, krijt en een mineralenmix. We willen ons eigen voer gaan telen. Soja en vismeel zijn in ieder geval uit den boze."

Wat levert het vleesconcept jullie op?
"De marges in de gangbare varkenshouderij zijn klein. Daar doen wij het niet voor. Wij zijn geen kostprijsboeren. We willen ons onderscheiden door meerwaarde te halen uit ons vlees. Zonder partijen als Vion en Albert Heijn houden we marge over. We willen een paar euro per kilo overhouden en niet een paar cent. Tot dusverre lukt dat heel aardig. We kunnen ons nu bedruipen. Maar bij het lanceren van zo'n vleesconcept gaan de kosten ver voor de baten."

Waar worden de dieren geslacht?
"Zo'n 80 procent van onze Buitengewone Varkens worden geslacht bij Ter Weele in Oene (Ov.). Een afzetgarantie hebben we niet, al moeten onze donateurs natuurlijk allemaal een vleespakket krijgen. We hebben toegezegd dat we hen binnen een jaar vlees leveren. Dat was onze eerste uitdaging. We merken nu al dat een deel van onze 'crowd' meer wil dan één vleespakket per jaar. We willen op termijn de afspraken met onze donateurs dan ook omzetten in abonnementen. Daarnaast zijn we in gesprek met restaurants die interesse hebben om ons vlees af te nemen."

Smaakt het vlees van de Buitengewone Varkens ook wezenlijk anders?
"Smaak is natuurlijk subjectief. Het vlees ziet er in ieder geval heel anders uit dan gangbaar vlees. Het is duidelijk roder van kleur en ook steviger. Het vlees bevat meer intramusculair vet en dat maakt het zeker smaakvoller."

Hoe zien jullie de toekomst?
"We willen op korte termijn 800 vleesvarkens per jaar afzetten. Dat kan met het huidige aantal zeugen. We zien dat er een markt is voor dit segment. Dat merken we aan de vraag naar ons vlees. Een bepaald deel van de maatschappij wil ons product. Sommigen kiezen daarbij bewust voor het diervriendelijke aspect, terwijl anderen juist op zoek zijn naar de smaak van vroeger. In die behoefte kunnen wij voorzien."

Wat is op de lange termijn jullie doelstelling?
"Ik heb met enkele compagnons een adviesbureau en vind dat op dit moment te leuk om ermee te stoppen. Maar we gaan ook door met de Buitengewone Varkens. De uitdaging zit hem nu in het aanboren van nieuwe afzetkanalen en het logistieke gedeelte. Dat slokt veel tijd op. Waar we over tien jaar staan durf ik niet te zeggen. Ik denk dat er veel potentie zit in de samenwerking met akkerbouwbedrijven. Dan denk ik aan het telen van voer en varkens die 's winters op de stoppels lopen. Stel dat er 50 akkerbouwbedrijven zijn die daar wat in zien. Dan kunnen we binnen dit concept doorgroeien naar 5.000 vleesvarkens per jaar. Ik denk dat daar een markt voor is. Kwalitatief goed eten is en blijft belangrijk."


Kijk op www.buitengewonevarkens.nl voor meer informatie.

Foto

 • Willem Rienks is een van de initiatiefnemers van het kleinschalige vleesconcept Buitengewone Varkens.

  Willem Rienks is een van de initiatiefnemers van het kleinschalige vleesconcept Buitengewone Varkens.

  Foto: Ronald Hissink
 • De 40 zeugen en 400 vleesvarkens binnen het concept worden gehouden op zo'n vijftien locaties. Er is in totaal 40 hectare voor de dieren beschikbaar.

  De 40 zeugen en 400 vleesvarkens binnen het concept worden gehouden op zo'n vijftien locaties. Er is in totaal 40 hectare voor de dieren beschikbaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • De huisvesting van de dieren is eenvoudig.

  De huisvesting van de dieren is eenvoudig.

  Foto: Ronald Hissink
 • Buitengewone Varkens werkt met de rassen Bonte Bentheimer en Gasconne.

  Buitengewone Varkens werkt met de rassen Bonte Bentheimer en Gasconne.

  Foto: Ronald Hissink
 • Rienks wil op korte termijn jaarlijks 800 vleesvarkens binnen het concept afzetten.

  Rienks wil op korte termijn jaarlijks 800 vleesvarkens binnen het concept afzetten.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • agratax2

  Wordt dit de nieuwe landbouw?

 • Ishtar

  Wie rekent dit even door plus alle subsidie van economische zaken, provincie en Europa?
  400 varken per jaar nu, hoeveel vlees pakketten is dit?
  Elke donateur krijgt 3 jaar lang een vlees pakket.
  2200 x 100 euro is 220.000 euro voor die 3 jaar als vb.
  Van die 400 varkens per jaar dus krijgt dus dit jaar 2200 mensen een vlees pakket.
  Naarnaats wordt er ook nog een appart afzet kanaal gemaakt van vlees van diezelfde 400 varkens?
  Hoe zit dat 400 varkens voor 2200 mensen is dat 5,5 persoon per varken aan pakket.
  Is dit reëel?
  Wie rekent er mee?
  En hoeveel subsidie heeft dit project al gekregen, 1 miljoen euro of 2 of 3 miljoen euro?
  Wie weet dat?

 • alco1

  Zoiets in het klein is natuurlijk leuk. Maar iedereen snapt toch wel dat dit geen algeheel beleid kan zijn.

 • B den Besten

  De clou is heel simpel; wat is de prijs per kilo die je neemt voor het vlees.
  Neem je een hoge prijs dan kan het financieel misschien uit. Neem je een te hoge prijs dan worden de donateurs chagrijnig en blijft het niet bestaan

 • somporn

  Wat is dierenwelzijn,bepaald de mens dat of het dier.
  Varken in de stal kan zich ook misschien zich wel bevinden?

 • boerderijdinther

  Een ondernemer die het aandurft iets anders te doen. . En ishtar, waarom zo negatief? Het is een niche markt, iemand moet hem bedienen. Jammer voor deze ondernemer is wel dat als er meerdere van dit soort initiatieven komen zijn opbrengstprijs zal dalen.

 • Mtstermors1

  Hebben deze varkens geen blikken nodig

 • w v gemert

  Zeer slecht voor het milieu, uitspoeling en veel voer nodig voor 1 kg varkensvlees. Inderdaad blikken moet, dat is aan de overheid om te controleren en zover ik weet kan je geen ontheffing hiervoor krijgen. Mijn conclusie de financiële basis ontbreekt ,of is met deze publicatie erg twijfelachtig. Als er klanten zijn die hierin geloven en de prijs willen betalen moeten ze er zeker mee doorgaan men vraagt en zij draaien.

 • peterm

  Mtstermors1 deze dieren hebben blikken in. alleen de biggen lopen nog zonder. Eeen varkensboer knijpt de nummers ook niet direct na geboorte in.
  Uitspoeling valt met deze manier van houden heel erg mee door het grote oppervlakte wat ze hebben. Bij graasdieren heb je dan ook last van uitspoeling. Kwa voer zullen ze niet meer eten dan de biologisch gehouden soortgenoten.

 • Sjaak

  'De marges in de gangbare varkenshouderij zijn klein. Daar doen wij het niet voor.'

  Dit vind ik de belangrijkste boodschap, waar de gangbare varkenshouderij een voorbeeld aan zou moeten nemen!
  Gewoon niet produceren, als er te weinig marge is. Dat geldt overigens ook voor alle andere sectoren...
  In eerste instantie zijn de boeren juist daarvoor in het verleden voor georganiseerd. Helaas is dat de laatste decennia verwaterd....
  De hoogste tijd, dat de standsorganisaties dat weer als kern-aktiepunt op gaan nemen....dan zijn de overige problemen slechts peanuts!

 • W Geverink

  Ik vind het ook een heel goed idee om varkens te fokken op kwaliteiten die belangrijk zijn voor de consument in plaats van op technische resultaten. Ben echter ook van mening dat het voor onderandere het milieu, de voedselveiligheid en het voorkomen van rampzalige ziektes zoals varkenspest het beter en veiliger is dat de varkens binnen gehouden worden.

 • boerke brabant

  belangrijk bij dit stukje vlees is de beleving. Varkens lopen buiten vrij rond en kunnen wroeten. Valt te bezien of het milieu hiermee beter af is. Voor de varkens lijkt het me wel prettiger. Of het kostentechnisch uit kan; ja. Er is altijd een groep mensen die bereid zijn om voor deze manier van varkens houden extra te betalen. Dat is wel een beperkte groep, waarvan na verloop van tijd ook nog een gedeelte afhaakt. Het is voorlopig nog een kleine markt. Maar die is wel belangrijk in de discussie omtrent de intensieve veehouderij zoals die nu gaande is. Met dit soort initiatieven geef je mensen (de kritische consument) iets te kiezen. Zij willen het anders; scharrelvarkens buiten in de modder en ze zeggen dat ze bereid zijn hier extra voor te betalen. Dat kunnen ze nu. Wanneer blijkt dat de markt klein is en blijft sterkt dat de gangbare intensieve veehouderij alleen maar. Omarm daarom dit soort initiatieven. Het kan je gelijk bevestigen..

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.