Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

NMV wil snel duidelijkheid over derogatie

Melkveehoudersvakbond NMV is bezorgd over de verlenging van de derogatie en wil inzage in overleg tussen LNV en Brussel.

Melkveehoudersvakbond NMV wil snel duidelijkheid over de verlenging van de Nederlandse derogatie. De organisatie noemt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie nog geen uitsluitsel heeft gegeven. De NMV heeft als formele boodschap gekregen dat het uitblijven van een beslissing te maken heeft met de stand van zaken inzake de ‘versterkte handhavingsstrategie mest’. Dat schrijft NMV in een brief (zie bijlage onderaan dit artikel) aan minister Schouten van LNV.

Coronavirus

NMV-voorzitter Harm Wiegersma benadrukt dat hij er alle begrip voor heeft dat de aanpak van coronavirus voorgaat. Tegelijkertijd vindt hij ook dat er snel duidelijkheid moet komen voor de melkveehouderij: “We maken ons grote zorgen. Overleg wordt afgezegd, terwijl er al wel bemest wordt. Straks ligt de mest er op, dan kun je niet meer aankomen met het verhaal dat er geen derogatie komt dit jaar.”

Inzage in communicatie met Brussel

De NMV heeft onder meer om inzage verzocht in alle communicatie tussen LNV, de Commissie en het Nitraatcomité. Volgens de NMV is door het ministerie eerst aangegeven dat de mestfraude niet relevant was voor de melkveehouderij, terwijl die sector nu wel voor het uitblijven van derogatie lijkt op te draaien.

Belang derogatie melkveehouderij

De vakbond wijst nog eens op het grote belang van de derogatie voor de melkveehouderij. In de brief rekent de NMV voor dat er zonder derogatie een enorme kostenpost ontstaat voor melkveehouders. Die kan oplopen naar € 240 miljoen bij de aanname dat dan 12 miljoen ton mest niet geplaatst kan worden op het eigen bedrijf en afvoerkosten van € 20 per ton.

Uitspoeling

De NMV wijst ook op andere aspecten die samenhangen met behoud van derogatie. ‘Juist derogatie zorgt er voor dat het areaal grasland hoog blijft. Grasland is weinig uitspoelingsgevoelig en neemt veel stikstof op’, aldus de NMV die voorstander is van meer organische mest gebruiken in plaats van kunstmest.

De NMV verwacht nu daadkracht van de minister, juist omdat de melkveehouderij grote offers heeft gebracht voor de huidige derogatie onder meer via het fosfaatreductieplan.

Laatste reacties

 • Gat

  Gewoon bij geen derogatie alle oude wei omfrezen. En de hoogste mais die er is bestellen! Flink mais zaaien met zen allen.

 • René de jong

  Juist de derogatie bedrijven laten een daling zien in het rapport:
  "Zesde Nederlandse actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn (2018 - 2021)"
  fig. 10 pagina 36 : alle gronden onder de norm ook Löss en zand-zuid

  ‘versterkte handhavingsstrategie mest’ ??
  Derogatie verplichting zou eerder logisch zijn.... hoeft de mest ook niet op transport dus ook geen gesjoemel...

 • Pedro1947

  Als ik lees, dat het om 12 miljoen mest gaat, die mogelijk niet geplaatst kan worden dan moeten wij vaststellen, dat het om een enorme hoeveelheden gaat waarbij de verhouding tussen de mestproductie en de beschikbare grond lang niet met elkaar in evenwicht is. Voor het verplaatsen van de mest zijn 370 duizend vrachtwagens nodig. Hier wordt wel een kostprijs aan gehangen, maar reken dan ook eens uit wat dit betekent voor de uitstoot van stikstof en het fileprobleem. Mijn conclusie is, dat ieder bedrijf moet zorgen voor een evenwicht tussen de mestproductie en het plaatsen (verwerken) van de mest op het eigen bedrijf.

 • René de jong

  Derogatie betekend meer N uit mest mogen gebruiken en minder N uit kunstmest.
  Géén derogatie dan kun je totaal zelfs méér N gebruiken (uit kunstmest dus).
  = 2 paarden achter de wagen
  + Alle transportbewegingen

 • Alco

  Pedro. Bij dit commentaar van jou druipt Tjeerd af.
  Lees nou eens wat René zegt in 16.59.
  Evenwicht bemesting tot wat we eraf halen en niet de humus opvreten.
  Dus derogatie is een must.

 • melkveehouder .

  Ik snap het hele probleem niet rondom derogatie voor 2020 en verder.

  LTO en het NAJK waren toch fervent voorstander van invoering van het fosfaatrechtenstelsel omdat hiermee de derogatie veilig zou worden gesteld?

  Ik vraag me oprecht af hoe het mogelijk is dat de leugen zolang kan regeren!

 • wmeulemanjr1

  Gek dat er nog discussies worden gevoerd over verlenging derogatie, fosfaatrechten zouden deze discussies voorkomen werd steeds gezegd.

 • Trot

  Alle lul verhalen ten spijt is het toch Gods geklaag dat er bij als de onzekerheid troef is

 • Attie

  Derogatie is kringloop.., dus zal het wel goedkomen met een minister die voorstander van kringloop is!

 • Alco

  En zo is het @Attie.
  Maar ze willen door ermee te chanteren iets anders uit het vuur slepen.
  Daar is het LTO altijd voor gezwicht.
  Zelfs @Vergaderboer merkte al op dat het LTO onder Calon faalt.

 • gjh

  en wat doet LTO met derogatie ??? Niets natuurlijk Calon zit nog in zijn winterslaap

 • Attie

  Dat het juist de derogatie koe is waar het meeste aan verdiend wordt, daar zijn we het met z'n allen wel over eens! Maar na wat we er allemaal aan opgeofferd hebben, zou het inderdaad een vanzelfsprekendheid moeten zijn!!

 • ach Calon.…? Die heeft andere problemen aan zijn hoofd; Hij wil graag door jullie herkozen worden

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.