Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

MOB: gedogen beweiden en bemesten prima

Milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) vindt het geen probleem als provincies voorlopig niet handhaven op een vergunning voor beweiden en bemesten. “Maar er moet wel een oplossing komen”, aldus Johan Vollenbroek, voorzitter van MOB.

En de oplossing is in de ogen van MOB niet dat er een soort generaal pardon komt voor beweiden en bemesten, zonder dat daarvan het effect op kwetsbare natuur is meegewogen.

Desondanks zette jurist Valentijn Wösten dinsdag 10 maart namens MOB een rechtszaak voort om de provincie Overijssel te dwingen te gaan handhaven op beweiden en bemesten bij een Overijsselse melkveehouder, die zelf niet in de publiciteit wil. LTO Noord en Farmers Defence Force zijn boos over de actie van MOB ‘over de rug van de boer’.

Wösten en MOB eisen bij de rechtbank een uitspraak op korte termijn over de vergunningplicht voor beweiden en bemesten.

MOB wil juridische rechten niet verspelen

Vollenbroek zegt desgevraagd dat hij het verzoek om handhaven niet intrekt, omdat hij niet zijn juridische rechten wil verspelen. De mogelijkheid om te procederen tegen het besluit van de provincie was bijna verlopen op het moment dat de zaak in Zwolle diende.

De betrokken veehouder heeft onder het Programma Aanpak Stikstof gebruik gemaakt van de mogelijkheid een melding te maken. Daarmee was hij onder het PAS geheel legaal. Nu het PAS door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onderuit is gehaald, zijn ook de bedrijven met een melding in een onzekere situatie terecht gekomen.

MOB heeft al voor die uitspraak bij verschillende provincies een handhavingsverzoek gedaan voor beweiden en bemesten. In feite komt het er op neer dat de organisatie vindt dat boeren voor beweiden en bemesten een vergunning moeten hebben.

Commissie-Remkes: vergunning niet praktisch, soms toch nodig

Commissie-Remkes heeft gezegd dat het niet praktisch is om voor beweiden en bemesten een vergunning te moeten aanvragen. Desalniettemin schetst Remkes ook dat er situaties kunnen zijn waarbij er waarschijnlijk niet te ontkomen valt aan een vergunningplicht. Een woordvoerder van LTO Noord staat de betrokken boer bij en zegt dat die uitzonderingssituatie niet op deze boer van toepassing is.

MOB vindt dat de vergunning voor beweiden en bemesten vast onderdeel moet worden van de natuurvergunning voor veehouderijbedrijven. Voor bedrijven die onder het PAS geen vergunning nodig hadden, moet dan wel een voorziening getroffen worden. “Maar vecht dat dan uit met de minister en niet over de rug van een willekeurige boer”, aldus de woordvoerder van LTO Noord.

Uitspraak rechter afwachten

Er is een risico dat boeren verplicht gaan worden hun koeien binnen te houden, als de rechter het verzoek van MOB toewijst, redeneert LTO Noord.

De rechter doet dinsdag 17 maart uitspraak.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • veldzicht

  En moeten we nu die mob dankbaar zijn dat ze beweiden gedogen?pfff

 • veelust

  Wat een wereld, wat een land.Ze helpen het hele land zo naar de .........

 • Attie

  De sluwe vos, had juist in alle kranten moeten staan dat mob een rechtzaak aangaat dat koeien niet in de wei mogen zonder vergunning...

 • René de jong

  Johan V, jij bent hier niet de baas, het zal even duren maar uiteindelijk heeft het HvJ EU het laatste woord.

  Jullie "natuur vrienden" zorgen er voor dat er totaal geen leven meer in de grond zit in de natuur gebieden, geweldig voor heide en andere plantjes, maar funest voor de vliegen, bijen, insecten, vogels etc.etc.

  En dan kun je depositie wel schuldig verklaren, maar kijk eens in Ghana alwaar Dirk Strijker net is geweest; bijzonder weinig depositie aldaar, ook bijzonder weinig vreten aldaar, maar kijk gerust weg als ze vanavond weer op TV komen die kindjes met schattige rood gekleurde armbandjes.
  Zapp maar weg en schrijf nog een bezwaarschrift tegen een voedselmaker, een boer die met zorg voor zijn vee en akkers zorgt voor vreten en tussentijds ook nog voor de wiedevogels zorgt.

  Johan je bent een held !
  Je komt in de geschiedenis boeken, een voorbeeld voor velen.

 • kleine boer

  René 👍👍

 • husky

  Koeien binnen houden en grote borden langs de (snel)wegen met daarop, koeien mogen van de overheid niet meer naar buiten.

 • melkveehouder .

  Ik hoop dat ook andere zien dat De commissie-Remkes langzaam bijdraait. Maar wel naar de verkeerde kant! Nu lees je dat ‘er situaties kunnen zijn waar wellicht niet te ontkomen valt aan de vergunningplicht’. Waarom vraagt niemand zich af waar precies het onderscheid zit in vergunningplicht zoals de commissie-Remkes suggereert?

 • Peerke1

  Hoe zit het dan met de dieren in de natuur. die zijn met miljoenen als je ze allemaal meetelt. Ook die hebben geen vergunning om te poepen!!!!

 • .....

  Geef MOB niet de schuld, zij maken gebruik van de wet, reken volgend jaar af met deze walgelijke regering/overheid die deze wet gemaakt heeft.........

 • mts_kuijpers

  Voor het beweiden en bemesten is al een regeling......de Mestwetgeving. Hierin staat hoeveel mest op grond mag en op welke manier deze aangewend dient te worden. Sinds de invoering van de mestwetgeving zijn de hoeveelheden stikstof en fosfaat wat bemest mag worden alleen maar gedaald. Hierdoor is ook de emissie van ammoniak tav de peildatum van de N2000 gebieden gedaald. Vergunning zou alleen vereist zijn als de emissie stijgt, en dat kan dus niet. Alleen als er percelen ten tijde van vaststelling N2000 gebied onttrokken was van de landbouw en nu wel weer beschikbaar is voor de landbouw.

  Voor de Peel (Deurnse, Maria en Grootte) geldt 6-1994 als ref.datum. Toen werd hier nog met de ketsplaat gereden.

 • farmerbn

  @melkveehouder. Volgens Remkes hoeven veeboeren die wonen op een stek waar altijd beweid en bemest is geen vergunning. Veeboeren die bv een akkerbouwbedrijf hebben omgezet naar veebedrijf wél een vergunning omdat die stikstofuitstoot van beweiden en bemesten erbij gekomen zijn. Zo heb ik het in ieder geval begrepen.

 • jan4072

  Dus melkkoeien in de weide is slecht voor het natuurgebied in de buurt maar in dat zelfde natuurgebied mogen wel koeien loslopen. Hier in NL lopen in ieder geval de verkeerden los.

 • melkveehouder .

  @farmerbn. Dank je voor de info, dat zou inderdaad wel kunnen. Ik verwacht dan wel dat dit dan niet alleen op bedrijfsniveau, maar ook op perceelsniveau beoordeelt gaat worden. Daarbovenop bestaand gebruik vóór aanwijzing kwetsbare/natura 2000 gebieden. Dat wordt voor de overheid en milieuorganisaties een selectieve stok om mee te slaan als de MOB d zaak wint. Rutte zal in zijn vuistje lachen als MOB gelijk krijgt. Hij wil immers alleen maar de grond van de boeren in handen krijgen wat op deze manier in de kaart wordt gespeelt.

 • Mbmb

  René de Jong zegt het goed! Johan V. heeft nog een ridderorde ook en zo zie je maar weer: de meest gekke personen die doorgeslagen de halve maatschappij ondermijnen en individuele boeren met plezier naar de afgrond helpen,hebben een lintje op de borst. Ik klap bijna uit elkaar van woede om deze persoon. Moeten een manier vinden om dit te stoppen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.