Rundveehouderij

Nieuws 24 reacties

LTO en FDF boos op MOB over rechtszaak weidegang

Volgens LTO Noord wil MOB via rechtszaken weidegang en bemesten verhinderen, FDF noemt het broodroof.

LTO Noord en Farmers Defence Force (FDF) zijn boos over de rechtszaak van vandaag bij de rechtbank in Zwolle. Het gaat om de vraag of een vergunning nodig is voor beweiden en bemesten. Actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek heeft de provincie voor de rechter gedaagd vanwege de afwijzing van handhavingsverzoeken.

Slapeloze nachten

Volgens LTO Noord wil MOB het boeren onmogelijk maken om hun koeien in de wei te laten lopen en mest uit te rijden. Daardoor zal het karakteristieke beeld van het Overijsselse platteland voor altijd veranderen stelt voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost.

“Hoewel MOB zich in eerste instantie richt tegen de provinciale overheid hebben boeren door deze juridische acties slapeloze nachten. De manier waarop MOB dit aanpakt geeft veel onrust en ergernis bij onze achterban,” stelt Ben Haarman, voorzitter van LTO Noord Regio Oost. Hij verwijst naar landbouwminister Carola Schouten en de provincies die het ‘met ons eens zijn dat er geen vergunningsplicht moet komen voor het beweiden en bemesten. Ook het Adviescollege Stikstofproblematiek onder leiding van Johan Remkes adviseert dit.’

De melkveehouder, waarvan de situatie aan de orde komt, wordt al enkele weken juridisch en financieel gesteund door LTO Noord.

Broodroof

Steun krijgt de Overijsselse melkveehouder ook van de FDF. Voorzitter Mark van den Oever hekelt in een tweetal persberichten in felle bewoordingen de gang van zaken rond beweiden en bemesten en de positie van bedrijven met alleen een PAS-melding. Hij legt de bal bij de overheid. ‘Door het onbehoorlijk bestuur van de overheid, dreigen er nu slachtoffers te vallen onder de boeren.’ Van den Oever verwijt Vollenbroek en MOB dat ze het stikstofprobleem bij de mensen aan de keukentafel brengen in een vorm die onacceptabel is. ‘Broodroof’ noemt Van den Oever dat. De FDF-voorman verwijst, net als LTO Noord, naar de toezeggingen die eerder zijn gedaan door minister Schouten dat beweiden en bemesten toegestaan zou blijven. Van de Oever kondigt in het meest recente persbericht nieuwe acties aan als er geen afdoende regelgeving komt.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • kleine boer

  Wat een land ....

 • Alco

  Je kunt dit blijkbaar alleen aanvechten als je bewijzen kunt dat het geen schade geeft aan de NATUUR.
  De PAS is ook afgeschoten door het niet kunnen aantonen van geen schade.
  We kunnen dus alleen maar bewijsvoering overleggen.
  Of niet?
  Laten zij maar bewijzen dat de schade die er eventueel is door de veehouderij veroorzaakt wordt.
  Ja @kleine boer: "Wat een land"
  Alleen honger zal misschien inkeer geven.

 • Snel

  niet laten piepelen, gewoon doorgaan met je dagelijkse ding. laat ze eerst maar bewijzen dat je meer stikstof uitstoot dan voor de PAS.

 • Zuperboer

  Het lijkt wel of we doorslaan. Of ben ik nu gek? De mensheid gaat op gezette tijden aan haar eigen succes ten onder. t Begint er weer op te lijken.

 • veldzicht

  Laat dat MOB nog maar even doorgaan,ze maken zich zelf belachelijk met hun vergunning voor beweiden en bemesten en zegt iedereen straks; lazer op met je MOB en je Johan Vollenbroek,geen mens die dit toch serieus neemt.

 • Mfb

  Alle mest maar over het tuintje van Vollenbroek

 • Trot

  De gene die roepen dat koe buiten hoort recht nu da die na binnen gaat zo houde onvrede

 • farmerbn

  In feite heeft de politiek de wet niet waterdicht als MOB wint. Dus niet MOB vuil aankijken maar onze politici. Politici moeten veel meer nadenken en minder achter milieu-rakkers aanlopen. Gewoon iedere veehouder een vergunning geven voor beweiden en bemesten. Als dat juridisch niet mogelijk is door één of andere handtekening in Parijs dan is diegene die die handtekening gezet heeft de eikel. Je moet niet alles tekenen als je niet weet wat het in kan gaan houden. Trump heeft niet getekend en is dus vrij om wat hij wil te doen. Sociaal ongewenst maar wel slim.

 • Bennie Stevelink

  Volgens informatie die ik gisteren kreeg gaat het om oude zaken uit 2018. Daar is al een uitspraak over geweest maar de provincie heeft die naast zich neergelegd. De rechtszaak van dit moment gaat over de vraag of de provincie deze eerdere uitspraken maast zich neer mag leggen.

 • jhp

  @Bennie Stevelink Dat komt dan toch op het zelfde neer,alleen probeert de MOB haar zin te krijgen dat stelletje verwende kindertjes.

 • veldzicht

  @farmerbn.Ik hoef geen vergunning te hebben om vee te weiden.Mijn Vader en m,n Opa weide ook al vee dat is onderhand al langen verworven recht.Als ik nu opeens 20 koeien per ha ging houden was er nog iets voor te zeggen maar per ha houd ik niets meer dieren als mijn Vader 30 jaar geleden.Vergunning of geen vergunning de dieren gaan naar buiten als het straks goed weer is.(en het een beetje droog is,nu verzuipen ze nog)

 • Bolder01

  Goed idee mfb,, is zogedaan ff een bak stont op de tuin vanvollenbroek😁

 • haj146

  Precies wat farmerbn zegt! De overheid heeft de wet zo gemaakt. Door dat ze bewust de pas hebben laten klappen, (ook dat hadden ze zo juridisch in elkaar geflanst) gaan deze veehouders nu voor het gaas. Linkse miep Schouten en die knakker van Remkes kunnen wel roepen dat ze het niet willen maar het staat in hun eigen wet. Dus straks verschuilen ze zich achter de wet en zal er toch een vergunning aangevraagd moeten worden. Dat is bij ons ook het geval helaas. Bij mij gaan ze niet meemaken dat ik zon vergunning aanvraag. Maar het is inderdaad wat @ Bennie zegt, dit zijn al oudere zaken. Gelukkig staan de provincies er hard in en zitten die niet op rompslomp te wachten. Ook lto en fdf gaan er hard in en wat mij betreft mag de pleuris uitbreken als dit niet goed afloopt.
  Veldzicht; het maakt vollenbroek geen ruk uit wat iedereen hiervan vindt. Zij blijven strijdende een handjevol van die droeftoeters. Ergens denk ik dat de postcodeloterij ze wel begunstigt. Moet toch ergens van betaald worden!

 • Renate

  De wetgeving klopt gewoon niet. De MOB kijkt alleen naar de letter van de wet, er wordt niet gekeken of iets wel onderbouwd is met info en onderzoeken.

 • husky

  De koeien binnen houden en grote borden langs de (snel)wegen met daarop, koeien mogen van de overheid niet meer naar buiten.

 • Firma Vellenga

  Ook hier loopt nog altijd bezwaar tegen pas vergunning door MOB. 60 hectare vergunning voor 130 koeien aangevraagd. Bio boer. Persoonlijk contact gezocht met MOB dat het wel ver gezocht is tegen ons. Maar maakt ze niets uit. Maar weer een bewijs dat ze alleen maar voldoening vinden in juridische gelijk krijgen. Niet in dier welzijn

 • Jan K

  Los van alle juridisch gedoe ,wat maakt het nu uit voor het milieu of die koeien met een vergunning buitenlopen. De mest blijft hetzelfde.

 • Velskamp

  Maar even een keertje met de trekker naar johan

 • arink

  Hebben jullie dan niet door dat de MOB alleen de belachelijk idiote toestand waarin de Moderne zgn efficiënte landbouw verkeert, aan de kaak wil stellen?

 • Alco

  Nee arink. Firma Vellenga gelezen?

 • Mbmb

  Arink, de koude fanatici van de MOB zullen niet aarzelen om individuele bedrijven om zeep te brengen met procedures. Valentijd W. heeft dat letterlijk gezegd, ik ken ze niet dus het deert me niet. Zie goed wat fanatici, ook dit soort kan aanrichten. De wet is veel te complex en daar ligt een oorzaak maar de MOB probeert ons echt te grond te richten. Ik ben het helemaal eens met de reactie van Mark; dát laten we niet gebeuren, onverschillig wie de MOB probeert aan te pakken. Zij procederen bij de 1 op proef en passen dat later toe op jou Arink of op mij, alles zonder emotie . Het hogere doel heiligt altijd de middelen bij fanatici en dat zie je bij de MOB ook. Overigens krankzinnig dat de rechter beweiden en bemesten als project heeft aangeduid en daarmee vergunningplichting heeft gemaakt.

 • anton1937

  Vollebroek en zijn kornuiten zoeken de mazen van de wet op en dan krijgen ze soms ook nog gelijk. De RVS uitspraak van 29 mei 2019 m b t de stikstofuitspraak was hun overwinning ook al was deze uitspraak met 78 pagina's groot een van de grootste die ooit uitgesproken is. Nu de discussie is ontstaan m b t uitrijden van mest,beweiden etc kan de rechter de geest van de wet als uitspraak aanhouden.ik hoop dat van harte.

 • afm

  wat is nederland ver gezonken het word tijd dat er grote schoon maak word gehouden in den haag van af 1 oktober is er nog niks gebuurt en die vollebroek laten ze gewoon door doen die al voor mljoenen schade heeft aan gericht en ook nog door de belasting betaler betaalt word het word tijd voor een echt rechts kabinet anders is het eind in zicht voor de lanbouw in nederland

 • jacobs

  Het ontmoedigingsbeleid van de "regering" met betrekking tot de landbouw is een tikkeltje aan het doorschieten. Over een tijdje kunnen we de rotzooi opvreten wat andere landen "produceren". Het goeie spul gaat de grens over voor een paar rotte centen. De politici die het hardste roeptoeteren krijgen de vetste salarissen en bonussen in het echte bedrijfsleven.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.