Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Mestnormen melkvee nog niet aangepast

Excretieforfaits voor melkvee worden nog niet aangepast. Dat heeft landbouwminister Schouten besloten.

Vorig jaar werd een voorstel voor het actualiseren van de forfaitaire mestproductienormen gedaan, omdat de normen een aantal jaar niet geactualiseerd waren.

Schouten voegde daaraan toe dat de aanpassing alleen doorgevoerd zou worden als het aantal fosfaatrechten dat in de markt is onder het fosfaatplafond voor melkveehouderij zou zijn. Dat is nog niet het geval. "Zolang dit het geval is, is niet geborgd dat de productie van fosfaat het sectorplafond niet kan overschrijden en is er bovendien een reëel risico dat actualisatie van de forfaits leidt tot overschrijding van het stikstofplafond”, aldus Schouten in een toelichting op de aanpassing van de meststoffenwet. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verwacht over enkele weken een overzicht te kunnen geven over het aantal fosfaatrechten dat in de markt is.

In de voorgestelde nieuwe normen zou de gemiddelde stikstof- en fosfaatproductie per melkkoe iets lager worden, waardoor iets minder fosfaatrechten nodig zijn. Daarnaast werd de tabel met stikstof- en fosfaatnormen voor melkvee uitgebreid met normen voor laagproductieve – en hoogproductieve koeien.

Onrust door actualisatie mestnormen

De actualisatie van de mestnormen heeft veel onrust veroorzaakt. Naast de verlaging van de gemiddelde hoeveelheid stikstof en fosfaat voor melkvee werden ook nieuwe excretieforfaits voor vleesvee en biologisch gehouden dieren voorgesteld. Ook zou de gemiddelde melkproductie en het gemiddelde ureumgehalte van melkkoeien van zelfzuivelaars worden aangepast. Op de voorstellen kwamen meer dan 400 reacties. Met name op een voorstel voor een nieuwe categorie-indeling voor vleesvee kwam veel kritiek.Schouten liet in reactie daarop al weten de actualisatie van de normen voor vleesvee, hoogproductieve koeien, zelfzuivelaars en biologisch vee voorlopig uit te stellen. Daar komt nu de actualisatie van de melkveenormen bij.

De actualisatie van de normen voor biologisch gehouden schapen en geiten gaat wel door.

Laatste reacties

 • famboenink@hetnet.nl

  hoeveel rechten zitten we nog boven het plafond !

 • Zuperboer

  En weer loopt deze minister te prutsen. Wie heeft er teveel rechten uitgedeeld? Zitten we dus werkelijk boven het plafond of door deze zelf gecreeerde bubble. Tijd om de hele toplaag op dit Ministerie te ruimen. Maar dan heb je eerder een gegevensset van het RIVM in je mailbox dan dat die tobbers bij kop en kont worden gepakt.

 • lepercheron 46

  Deze minister heeft al zoveel belooft en komt geen enkele afspraak na.
  Cristen Unie is zijn naam niet waardig.

 • kanaal

  schandalig.

 • Farmas

  Gewoon invoeren die nieuwe mestnormen Carola.
  Je bent minister of je bent het niet.

 • missis

  Er lopen nog veel rechtzaken, zolang die niet afgehandeld zijn, is het onbekend hoeveel we boven het plafond zitten............

 • mts_kuijpers

  En wie heeft er teveel rechten uitgegeven!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.