Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Melkveehouders willen af van publicatie fosfaatrechten

Melkveehoudersorganisaties willen niet dat RVO.nl woensdag 15 januari het aantal fosfaatrechten publiceert. Ze vrezen voor hun privacy en twijfelen aan de noodzaak van de publicatie.

Het ministerie hoeft volgens de richtlijnen voor staatssteun de hoeveelheden fosfaatrechten niet te publiceren. Dat concludeert de Dutch Dairymen Board (DDB) nadat de organisatie de meststoffenwet en staatssteunbeschikking over dit onderwerp heeft nagelezen. DDB constateert dat er voor het ministerie voldoende uitwegen zijn om de fosfaatrechten van Nederlandse melkveehouders niet te publiceren.

NVM: let op privacywetgeving

NMV vindt dat RVO.nl dierenactivisten helpt met het publiceren van deze gegevens.

Volgens de NMV zijn bedrijfsgegevens, die terug te leiden zijn naar natuurlijke personen beschermd door de privacywetgeving.

LTO: openbaar maken fosfaatgegevens opschorten

Ook LTO Nederland vindt dat het ministerie moet uitleggen wat de noodzaak van de publicatie en de mogelijke gevolgen ervan kunnen zijn. LTO wil een juridische analyse van de mogelijkheden op korte termijn over de privacy van de melkveehouders. Namens de vakgroep melkveehouderij vraagt voorzitter Wil Meulenbroeks de minister om de publicatie voorlopig op te schorten, in ieder geval tot 28 januari, dan is er regulier overleg tussen landbouwpartijen en het ministerie.

Het ministerie was dinsdagmiddag 14 januari niet in staat om inhoudelijk te reageren.

Bezwaren sturen naar RVO.nl

Zowel de DDB als de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben op hun website een voorbeeldbrief opgesteld. Die kunnen melkveehouders sturen naar RVO.nl als bezwaar op de openbaarmaking.

DDB verwijst hierbij naar de mogelijkheid in de richtlijnen voor staatssteunbeschikking om ontheffing aan te vragen voor staatssteun met een bedrag van minder dan € 500.000. Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) verwees hier ook naar in zijn Kamervragen over dit onderwerp. Volgens DDB is de boekwaarde van fosfaatrechten € 0, omdat deze volgens de richtlijnen in 10 jaar zijn afgeschreven. De waarde van de rechten bij verkoop zouden volgens DDB moeten worden verminderd met 20% vanwege de afroming en daarna de fiscale afrekening vanwege de stakingswinst uit het bedrijf. Ook bij een dergelijke berekening valt volgens DDB de waarde van de rechten in veel gevallen uit onder € 500.000.

Wat NMV betreft zouden deze gegevens bij publicatie van de fosfaatrechten dus geanonimiseerd moeten worden. Een brief met dit verzoek heeft voorzitter Harm Wiegersma naar de minister verstuurd. Ook stelt NMV dat de publicatie van de rechten niet in de beschikking van het aantal fosfaatrechten stond, waardoor melkveehouders dus ook begin 2018 geen bezwaar konden maken op het publicatiebesluit.

Lees ook: Troebele transparantie rond fosfaatrechten

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eens kijken hoe betrouwbaar de overheid is. Eerst zeggen dat het verplicht is van Brussel en straks zeggen dat het niet verplicht is. Zeer onbetrouwbaar.

 • Pippo de Clown

  Een kwaaie hond kun je nog beter vertouwen dan onze overheid.

 • bori

  Fosfaatrecht is geen staatssteun evenals het melkquotum het niet was ,maar een maatregel om de veehouderij sector in bedwang te houden.
  In de mest wetgeving is niet te ontdekken wat publicatie rechtvaardigt

 • De overheid is tegenwoordig de vijand van de bevolking .

Of registreer je om te kunnen reageren.