Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

In december pas duidelijkheid over derogatie 2020

Door vorming van een nieuwe Europese Commissie kan niet eerder dan in december gestemd worden.

Pas in december zal op zijn vroegst duidelijk worden of Nederland volgend jaar nog derogatie heeft. Dat blijkt uit een brief van landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Door de vorming van een nieuwe Europese Commissie kan er niet eerder dan in het nitraatcomité van december gestemd worden over het Nederlandse verzoek om derogatie te verlengen.

Mestfraude

In juni stuurde Schouten de benodigde informatie over de versterkte handhavingsstrategie om mestfraude tegen te gaan naar de Europese Commissie. Hierover zal in de zomer verder worden gesproken met de Commissie. De inzet voor de nieuwe derogatie, die anders dan andere jaren voor 2 jaar zal gelden, is verlenging van de huidige derogatie, waarbij – afhankelijk van de grondsoort – 250 of 230 kilo stikstof uit dierlijke mest mag worden gebruikt per hectare, in plaats van de standaard norm van 170 kilo. De huidige derogatie is afgegeven voor 2018 en 2019. Een eventuele verlenging zal voor 2020 en 2021 gelden.

Minder derogatiebedrijven door stoppers

De afname van het aantal derogatiebedrijven in de periode van 2016 tot 2019 komt vooral door bedrijfsbeëindiging, derogatievoorwaarden die als beperkend worden beschouwd en omschakeling van bedrijven naar andere producten of productiewijzen. Dat blijkt uit een studie die Wageningen Economic Research uitvoerde in opdracht van het ministerie. In 2018 daalde het aantal derogatiebedrijven met 1.228 (6,6%) ten opzichte van het jaar ervoor. In 2017 ging het om 448 bedrijven. Het ging toen om een daling van 2,3%.

Commissie Deskundigen Meststoffenwet

“De netto afname van het derogatie-areaal is procentueel kleiner dan de afname van het aantal derogatiebedrijven. Niettemin blijft ten behoeve van de waterkwaliteit een omvangrijk areaal grasland van belang. Derogatie kan een instrument zijn om het areaal niet-uitspoelingsgevoelige gewassen te stimuleren”, schrijft Schouten. Ze gaat aan de slag met de suggesties vanuit de sector om de derogatie aan te passen. Zo vraagt ze de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) verschillende derogatie-opties te beoordelen en daarbij ook rekening te houden met koolstofvastlegging in de bodem, kringlooplandbouw en weidevogels.

Lees ook: Schouten: 4 denkrichtingen voor nieuw mestbeleid

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Wanneer wordt er nu eens besloten van laat ze barsten daar in Brussel. Allemaal diknekken daar die principieel al een antipathie hebben tegen Nederland. En Schouten kakelt en blaat maar verder iver haar kringlooplandbouw. Dan zul je toch eerst eens moeten zorgen dat er zoveel mogelijk met dierlijke mest gewerkt kan worden ipv kunstmest Maar nee, Brussel zet daar de rem wel weer even op. Met een beetje “geluk” geen derogatie dus nog minder mest en weer meer kunstmest. Hoe zout wil je het hebben. Laat ze doodvallen daar in Brussel.

 • best snel nog in december duidelijkheid...meestal is het na 1e snede net als met mesten na 1 sept die uitstel regel is vaak op laatste dag....wat een top minister v Landbouw hebben we,,,wat waren we blij.....zeer betrouwbaar ook...en ze durft ruiterlijk toe te geven als ze er naast zit(I en R)...ze heeft lak aan Brussel en is niet bang om zelf te beslissen...geweldig verdienmodel ook die kringloop....landbouw moet op de schop volgens Schouten...we doen alles fout....wat een heldere visie heeft ze...heel fijn

 • wmeulemanjr1

  Natuurlijk nieuwe derogatie, daarvoor moesten er toch ook de fosfaatrechten komen

 • klumperink

  Alleen maar meer eisen - meer risico - minder verdienen. Dit gaat niet lang meer goed!

 • Attie

  Natuurlijk nieuwe derogatie, zwaar bevochten dat wel..

 • farmerbn

  Nieuwe derogatie, nieuwe extra eisen. Ben benieuwd wat die nieuwe extra eisen worden.

 • farmerbn

  Op melkvee.nl is hetzelfde onderwerp anders verwoord. Daar staat eigenlijk dat de hoeveelheid mest dat uitgereden wordt niet bepalend is voor de uitspoeling van stikstof maar de hoeveelheid andere gewassen dan grasland.

 • Alco

  Gewas derogatie zou toch het nieuwe denken worden?

 • deB.


  Het gaat al een tijdje niet goed...daar hoeven we niet meer voor te wachten

 • Gewoon de koeien weg. Ben je van al dat onnozele gezeik af.

 • Attie

  Je vraagt je wel af hoe kundig is comm. deskundig ??🤔 Op grond met lager fosfaat kan prima extra (met water verdunde) mest ipv kunstmest, kringloop zogezegd!

 • cornelis 22

  Geen derogatiei is sowieso einde kringloop.

 • koestal

  Ze kunnen in Brussel heel goed boeren frusteren,daar zijn ze echt goed in.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.