HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

2.200 vleesveebedrijven in markt voor vrijstelling

2.200 vleesveebedrijven hebben zich aangemeld voor vrijstellingsregeling fosfaatrechtenstelsel.

Dat laat het ministerie van LNV weten. Via de vrijstellingsregeling zijn ruim 140.000 kilo fosfaatrechten uit de markt gehaald. Het merendeel van de bedrijven dat zich heeft aangemeld voor de vrijstellingsregeling had geen fosfaatrechten toebedeeld gekregen.

Aanmelden voor de vrijstellingsregeling voor 2019 is nu niet meer mogelijk. Vleesveehouders die vanaf 2020 deel willen nemen aan de vrijstellingsregeling kunnen zich vanaf het najaar van 2019 melden bij RVO.

Met de vrijstellingsregeling hoeven vleesveebedrijven geen fosfaatrechten te hebben voor hun dieren. De bedrijven mogen dan echter geen vee verhandelen met bedrijven die wel fosfaatrechten hebben.

460.000 kilo rechten voor vleesvee

Op dit moment zijn 85,9 miljoen kilo fosfaatrechten in de markt, inclusief 460.000 kilo fosfaatrechten voor vleesvee. Nederland mag van de Europese Commissie niet meer dan 84,9 miljoen kilo fosfaatrechten uitgeven. Het ministerie is in gesprek met de Commissie om de rechten die zijn uitgegeven aan vleesveebedrijven hierbij niet mee te hoeven tellen.

Door de uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) over het toekennen van fosfaatrechten aan jongvee verwacht het ministerie de beschikkingen van ongeveer 1.000 bedrijven te moeten herzien.

Het ministerie zal nog 300.000 kilo fosfaatrechten extra moeten beschikken aan vleesveebedrijven

Het gaat om bedrijven waar de besluiten over het aantal toegekende fosfaatrechten nog niet definitief zijn vastgesteld. Bijvoorbeeld omdat bezwaarprocedures nog lopen. Onherroepelijke besluiten gaat het ministerie niet herzien, laat een woordvoerder weten.

De herzieningen van de beschikkingen en de lopende bezwaarschriften zullen er toe leiden dat het ministerie nog ongeveer 300.000 kilo fosfaatrechten extra zal moeten beschikken aan vleesveebedrijven. In totaal wordt aan vleesveebedrijven dan 760.000 kilo fosfaatrechten beschikt.

Laatste reacties

 • Uit oosten

  Onherroepelijke besluiten gaat het ministerie niet herzien
  Dat zal de rechter wel bepalen of ze dat zullen herzien
  We leven toch niet in een dictatuur of wel soms

 • dinand62

  Als je meedoet aan de vrijstelling .Mag je wel handelen met vleesveebedrijven die fosfaat rechten hebben .
  En je mag als vleesveehouder met vrijstelling wel voerkoeien van melkvee houder kopen

 • Erfhof

  foute reactie van schrijver. je mag als bedrijf in de vrijstelling wel handelen met een vleesvee bedrijf wat onder de rechten valt. je moet er alleen voor zorgen dat de dieren nooit naar een melkveehouderij gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.