HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

RVO.nl: CBb-uitspraak alleen bij lopende procedures

RVO.nl zal alleen rekening houden met de CBb-uitspraak over fosfaatrechten voor jongvee bij de beoordeling van lopende procedures.

In de uitspraak van 16 april oordeelt het CBb dat de uitleg van ‘melkvee’ in de Beleidsregel fosfaatrechten jongvee te beperkt is. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de Tweede Kamer op 24 mei geïnformeerd over de gevolgen van deze uitspraak. Onherroepelijke besluiten over de toewijzing van fosfaatrechten worden niet herzien.

Toekenning van fosfaatrechten opnieuw beoordeeld

Voor bedrijven die op 2 juli 2015 jongvee voor de vleesveehouderij hielden dat nooit een kalf krijgt, zal de toekenning van fosfaatrechten opnieuw worden beoordeeld door RVO.nl als zij nog wachten op een besluit op een bezwaarschrift over de toewijzing van het aantal fosfaatrechten aan het bedrijf. Dat geldt ook wanneer er voor een bedrijf nog een beroepsprocedure loopt over de toewijzing van het aantal fosfaatrechten. Onherroepelijke besluiten worden niet herzien.

Onherroepelijk besluit

Een besluit over de toewijzing van fosfaatrechten is onherroepelijk als:

 • de termijn is verstreken waar binnen bezwaar gemaakt kan worden;
 • er een beslissing op bezwaar is genomen en de termijn is verstreken waarbinnen een veehouder beroep kan instellen;
 • er een beslissing op beroep is genomen.

Geen extra fosfaatrechten

RVO.nl handhaaft op basis van de geldende Meststoffenwet totdat de Beleidsregel fosfaatrechten jongvee in de Meststoffenwet is opgenomen. Het gevolg hiervan is dat veehouders op dit moment geen extra fosfaatrechten nodig hebben voor jongvee van 1 jaar en ouder dat niet bestemd is om een kalf te krijgen.

Laatste reacties

 • Uit oosten

  Het is toch te zot voor woorden dat alleen die bedrijven die bezwaar hebben gemaakt hun rechten terug kunnen krijgen en de rest niet

 • hamminga

  @Uit oosten: dat krijg je als de huidige politiek zich weer ergens mee gaat bemoeien, prutswerk-prutswerk en nog eens prutswerk. en nu is men niet anders bezig dan gaten stoppen tot het moment dat het helemaal niet te overzien is. als het gros van de bedrijven in NL een soortgelijk beleid zouden hebben, was het binnen enkele jaren gedaan met de bedrijvigheid. het is de waanzin ten top wat de politiek de laatste jaren aan onuitvoerbare regeldiaree over het land heeft uitgestort, en komt men naar hun welbelieven wat te kort in DenHaag dan wordt er wel weer een belasting verhoogd of een heffing ingevoerd.

 • nvanrooij1

  Het is inderdaad te zot voor woorden.
  Dus mensen die bezwaar en beroep hebben ingesteld krijgen rechten en degene die dat niet gedaan hebben niet. Het is in dit land maar het beste om overal bezwaar op te maken en zo lang mogelijk door te gaan. Zo houden we elkaar aan het werk en duren procedures steeds langer.
  Je moet niet meten met 2 maten . Een regel is zoals hij is en dan moet hij voor iedereen gelden. Dus alles herzien.

 • Dus als pink niet wil dragen heb je geen fosfaat nodig

 • RonaldB

  klopt

 • schooteind1

  Destijds met de aujesky gelden ging dat precies zo. Degene die bezwaar hadden gemaakt kregen geld terug ( ging al gauw om tienduizenden guldens per bedrijf) en degene die te goeder trouw waren, waren de dupe. Daarom mijn advies; Overal en altijd tegen alles bezwaar maken!! Helaas kan het niet anders in dit land.

 • a.t.herwijnen

  hoe zit het met jongvee van jonger dan een jaar???

 • DreiEcks Dairy

  Dit wordt weer voer voor juristen immers de veehouders die geen bezwaar gemaakt hebben is met het oog op de hele gang van zaken sprake van dwaling lijkt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.