Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Blauwtong rukt op naar België

In België is op 4 bedrijven blauwtong serotype 8 (BTV-8) vastgesteld. Dat bevestigt het Belgische voedselagentschap FAVV in Brussel.

Dit bericht van 27 maart is geüpdatet: zie kader onderaan artikel.

Al weken loopt in België onderzoek naar blauwtongbesmetting. Na een eerste verdenking op blauwtong bij een klein aantal dieren op een rundveebedrijf in Paliseul, in de provincie Luxemburg, zijn alle bedrijven met rundvee en schapen in een straal van 5 kilometer rond het besmette bedrijf onderzocht. Daaruit volgden meer besmette dieren op nog eens 3 bedrijven. Het vervolgonderzoek loopt nog. Het is dus niet uitgesloten dat nog meer besmette dieren zullen worden gevonden. De besmetting maakt duidelijk dat in dit gebied afgelopen najaar virus is verspreid door knutten.

Heel België tot beperkingsgebied verklaard

FAVV heeft besloten om heel België tot beperkingsgebied te verklaren. Dat maakt het mogelijk om herkauwers nog steeds zonder specifieke blauwtongvoorwaarden binnen heel België te kunnen verplaatsen. Internationaal kunnen alle herkauwers vanuit België naar zones waar BTV-8 aanwezig is (Frankrijk, Cyprus, Zwitserland en delen van Duitsland). Alleen ‘veilige dieren’ mogen naar gebieden die vrij zijn van BTV-8, waaronder Nederland.

Nog geen maatregelen blauwtong Nederland

De uitbraak van blauwtong type 8 in Paliseul, in Zuid-België, heeft nog niet geleid tot actie in Nederland. Er gelden op dit moment nog geen nieuwe maatregelen. Gezondheidsdienst voor Dieren geeft aan dat vaccinatie is toegestaan, mits met een geregistreerd en niet-levend BTV-8 vaccin. De beschikbaarheid van vaccin is echter beperkt.

EK Holstein gaat door
Voor de deelname van Nederland aan het EK Holstein in Libramont heeft de blauwtongsituatie vooralsnog nauwelijks gevolgen. 1 koe kan niet mee omdat deze niet geënt is. De overige 20 koeien die in quarantaine staan, zijn dat wel.
Inmiddels hebben 4 landen zich afgemeld, te weten Engeland, Ierland, Oostenrijk en Portugal. Er zijn nog 9 deelnemende landen over.

Eén reactie

  • deB.


    Dus geen libramont, of gaan we wel slepen voor de fun, met bijkomende gevolgen?

Of registreer je om te kunnen reageren.