Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Schouten vindt extra beperkingsmaatregelen melkvee voorbarig

Landbouwminister Carola Schouten vindt het voorbarig om de fok en aanvoer van runderen te beperken om onder het fosfaat- en stikstofplafond te blijven. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) diende een motie in waarin ze vroeg om deze beperkingen op te leggen, om te voorkomen dat er straks een nieuwe generieke korting moet plaatsvinden in de melkveehouderij om onder het plafond te komen. Ouwehand vreest dat er hiermee opnieuw dieren vervroegd naar de slacht moeten worden afgevoerd, zoals bij het fosfaatreductieplan gebeurde.

Nog geen definitieve cijfers

Schouten vindt de maatregelen voorbarig en ontraadde de motie. Ze vindt het niet terecht dat de PvdD al vooruitloopt op een nieuwe generieke korting, omdat de definitieve cijfers pas rond de zomer bekend worden gemaakt.

Alert blijven

Ouwehand kaatste de bal terug naar Schouten door te zeggen dat de minister zelf voor een nieuwe generieke korting waarschuwde in haar Kamerbrief over de stikstof- en fosfaatproductie van de veehouderij. Schouten zegt dat ze dat ze daarbij ook wees op het feit dat de cijfers nu nog niet definitief zijn, maar dat het belangrijk is alert te blijven. “Ik heb niet gezegd dat er al een korting gaat komen”, aldus Schouten.

Ruim onder plafond

Uit de voorlopige productiecijfers blijkt dat de fosfaatproductie van de veehouderij ruim onder het plafond zit in 2018, maar dat de stikstofproductie 0,3% boven het plafond zit. De productieplafonds zijn een van de voorwaarden waarop Nederland derogatie heeft gekregen voor de bemestingsnormen.

Laatste reacties

 • kanaal

  stop maar met die lto derogatie, scheelt een hoop gezeur.

 • Alco

  Als domme mensen de zaken moeten regelen krijg je nog dommere regels.

 • tinusje

  Wat een vreselijk iets dat twee van die...
  In de politiek over ons melkveehouders denken te beslissen....spreekverbod voor die twee ipv fokverbod

 • nvanrooij1

  Het blijft drammen bij die Ouwehand.
  Iedereen is gek en zij heeft gelijk tenminste volgens haar. Zij ziet alles zwart wit en moet gelijk krijgen. Een gevaarlijk geloof dat adventisme.
  Volgens de leidsvrouw van die club Marianne Thieme moeten er minder dieren en meer boeren komen. Waar die van moeten leven interesseert ze geen moer omdat ze zelf een riant salaris krijgen .

 • hollandagri

  Geen derogatie scheelt 3 maanden minder weidegang op klei en veen.

 • melkveehouder .

  Niet tegen Ouwehand schoppen, maar tegen degenen die akkoord gingen met de plafonds om ‘de derogatie te redden’. Het prijskaartje van deze keuze blijkt alsmaar hoger te worden voor de blijver in de sector.

 • Schaap1975

  @ melkveehouder; waarom niet schoppen tegen Ouwehand en of Thieme?? Ik ben er wel klaar mee. Ik zou zeggen een fokverbod voor leden van de partij van de dieren. Dit gaat in de echte toekomt heel veel CO2 schelen.

 • melkveehouder .

  @schaap1975. Begrijp me niet verkeerd, tuurlijk mag je schoppen tegen die twee ‘terror ladies’. Maar laat ons eerlijk wezen: ze maken gebruik van de ‘tools’ die hun zijn gegeven.

 • 344412

  Zonder plafonds en derogatie schreeuwde PvdD moord en brand over de explosieve groei van de veestapel en de overschotten aan melk.

 • koestal

  mosterd na de maaltijd

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.