Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

Schouten: ik heb geen keus: I&R móét op orde

Minister Carola Schouten heeft geen keus: “Als er een fout zit in het identificatie- en registratiesysteem voor runderen, dan ben ik verplicht te acteren. Ik heb geen keus.”

Dat zei de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag 14 februari in overleg met de Tweede Kamer. Zij toonde woensdag begrip voor ondernemers die het gevoel hebben voor kleine onregelmatigheden te worden geblokkeerd. Daarbij gaf zij aan dat aan het aantal onregelmatigheden niet kan worden gezien of er sprake is van doelbewuste fraude of van een administratief foutje.

“En boeren die aan de hand van hun papieren kunnen aantonen dat er echt niets aan de hand is, zullen ook snel worden gedeblokkeerd. Dat is ook gebeurd voor ongeveer 100 bedrijven”, aldus de minister.

Merendeel heeft zaken netjes op orde

Schouten constateert dat het merendeel van de melkveebedrijven de zaken netjes op orde heeft. “Dat is gelukkig wel het geval. Maar we moeten er nu voor zorgen dat de I&R op orde komt. Die opdracht ga ik niet uit de weg.” De minister maakte duidelijk dat er maar één verantwoordelijk is voor het gevoerde beleid: “Die verantwoordelijke dat ben ik.”

‘Wat is opzettelijkheid en wat is een foutje? Dat is een vraag waar ik het antwoord nu niet volledig op kan geven’

Volgens de minister blijkt tot nu toe dat in de meeste gevallen waar sprake is van bedrijfsblokkade ook daadwerkelijk het I&R niet op orde is. “Het verschilt van geval tot geval of dat nu wel of niet opzettelijk is gebeurd. Wat is opzettelijkheid en wat is een foutje? Dat is een vraag waar ik het antwoord nu niet volledig op kan geven. Maar ik blijf benadrukken: het I&R móét op orde.” Ze gaf aan zeer gemotiveerd te zijn om bedrijven die ten onrechte geblokkeerd zijn, snel weer vrij te geven. En ze wil ervoor zorgen dat degenen die moedwillig gefraudeerd hebben niet ontkomen.

Controles gaan door

De minister kondigde aan dat administratieve en fysieke controles de komende periode worden voortgezet. Daarbij gaf ze aan dat een groep melkveebedrijven waarvan geen melklijsten zijn, nu nog nader bekeken wordt. Die groep is niet naar boven gekomen bij de vergelijking van de I&R-gegevens en de melklijsten.

Laatste reacties

 • he he heet het nu geen fraude meer?

 • alco1

  Schouten zegt niet meer of minder dan dat haar voorgekauwd wordt.

 • eerst het stempel fraude nu vast maar afzwakken tja....

 • farmerbn

  Ik hoop dat er een kamerlid is die naar het aantal fraudeurs vraagt.

 • kleine boer

  Keuze is toch dat ze op een bedrijf ook of dier of leeftijd of Stier/vaars kan blokkeren maar niet het hele bedrijf die keuze kan ze toch maken nu of een aparte oormerk serie voor slacht of keuze zat lijkt mij. Ubn altijd te achter halen lijkt me

 • gjh

  ik neem aan dat het 8 uur nieuws dit ook meld !!!

 • dujo

  Ik vind dat de minister hier de juiste weg kiest, zij kan in Brussel niet verkopen dat ze er niet alles aan heeft gedaan om dit op te lossen. Als ze te tolerant is en de derogatie gaat niet door, dan heeft zij het natuurlijk weer niet goed gedaan. Dus zij kan op dit moment niet anders.

 • landboer

  Klopt maar waarom is niet al vorig jaar gecommuniceerd dat veehouders op moeten letten omdat CRV geen koppeling en Rendac een slechte koppeling heeft met I en R ? Juist ja ,omdat niemand dat in de gaten had!
  Was ook nooit een probleem totdat met de fosfaatreductie de kalfdatum van pinken van cruciaal belang werd, dus alle fouten die daarmee gemaakt zijn, is opeens fraude. Terwijl deze fout al 20 jaar gemaakt werd!

 • koestal

  O ,ze heeft geen keus!

 • info36

  Het blijft een grote schande zoals de overheid met boeren omgaat. Er is geen 1 groep in Nederland die zo hard wordt aangepakt.

 • koestal

  Schiet eens op!!!!

 • koestal

  neem maar een andere baan !

 • hrkanger

  Mischien wij een andere baan.
  Nu ben je maar 3e rangs burger!

 • "Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels.";

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • koestal

  Die keus heeft ze zichzelf niet gegeven,ze had het direct niet van de daken moeten roepen,maar eerst moeten onderzoeken,nu krijgt ze de geest niet weer in de fles

 • koestal

  De leugen regeert

 • wienbemelmans

  De overheid draait het zo dat het niet aan hun licht, zij maken nooit fouten het
  licht allemaal aan de boeren ,probeer dan maar eens gelijk te krijgen .

 • koestal

  Het ministerie en de minister zijn dol gedraaid

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.