Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Melkveebedrijven hebben redelijk vertrouwen in de toekomst

Een kwart van de melkveehouders geeft het ondernemersklimaat voor 2018 een 6.

Dat is een voldoende maar ook niet meer dan dat. 37% geeft een hoger cijfers en 38% geeft een onvoldoende, waarvan bijna de helft een 5. Dat blijkt uit een online enquête waarmee Melkvee100plus de meningen onder haar nieuwsbrieflezers peilde.

Melkprijs

Het ondernemersklimaat, zoals veehouders dat ervaren, is vaak direct gekoppeld aan de melkprijs. Bijna de helft van de reageerders verwacht over een half jaar een melkprijs van om en nabij 34 cent per kilo melk te beuren. Een derde is iets pessimistischer gestemd en ziet de prijs meer rond 31 cent per kilo melk uitkomen.

Buffer aanleggen

Uit de enquête blijkt dat de schommelende melkprijzen van de laatste jaren geleerd heeft dat aanleggen van een buffer voor mindere tijden geen verkeerde zaak is. 55% zegt een buffer te hebben die varieert in grootte van 3 tot 8 cent per kilo melk. Een op de 8 heeft geen buffer en 34% geen een andere reden op. Dat varieert van ‘we hebben net de gaten van 2016 gedicht’, tot ‘buurman opgekocht’ tot ‘aanschaf grond of fosfaat’ tot ‘gaat jullie niks aan’.

Fosfaatrechten

Wat betreft de aankoop van fosfaat: een derde van de deelnemers aan de enquête zegt dit jaar zeker fosfaatrechten te gaan kopen.

Diergezondheid

Wat betreft diergezondheid zijn de meningen verdeeld. De IBR/BVD-aanpak die de zuivel start per 1 april wordt in elk geval niet breed gedragen. Twee van de 5 melkveehouders vindt dat de zuivel beter had kunnen wachten tot de vleesveesector ook zo ver is. Iets meer dan de helft van de veehouders vindt dat zij zelf de dieren tegen IBR/BVD kunnen enten.

Driemaandelijkse enquête

Melkvee100plus is gestart met een driemaandelijkse online enquête met soms actuele en soms sectorale vragen of stellingen. Bijna 200 lezers gaven op de site van Melkvee100plus hun indruk over het melkveehouderijklimaat en driekwart vulde de enquête geheel in. Een groot deel is tevens bereid toelichting te geven. De redactie dankt de deelnemers en nodigt ieder van harte uit ook de volgende enquête in te vullen.

Laatste reacties

 • gvleemingh1

  Momentopnames als basis . Onderzoeksjournalistiek momenteel ver te zoeken .

 • J.W. de Kloet

  Misschien wel vertouwen in de toekomst maar geen vertouwen in de politiek/rvo

 • alco1

  Nou. Om enquêtes helemaal te verwerpen is niet nodig.
  Wel is het zo dat externe omstandigheden de boel totaal op zijn kop kan zetten.

 • H.Grotenhuis1

  De cowboys en de freeriders in de sector bepalen de toekomst, de linkse politiek vergroot dat uit en de overgrote meerderheid wordt met nog weer meer regelgeving opgezadeld.
  Waar is de belangenbehartiger om op te komen voor die overgrote meerderheid?

 • wmeulemanjr1

  Als de verlenging derogatie 'zeer misschien' in de zomer nog eens gaat plaatsvinden hoe kan je dan nog ergens een redelijk vertrouwen in hebben...?.

 • ricooo12

  wat is fosfaatrecht waard , bij onzekere verlenging derogatie en dalende melkprijs en dure mestafzet!

 • Wat is een cowboy?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.