Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

CRV mag gegevens verstrekken voor deblokkade

CRV mag geblokkeerde veehouders helpen door gegevens in de eigen systemen te wijzigen en te verstrekken.

CRV heeft donderdagavond 15 februari van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) toestemming gekregen om geblokkeerde bedrijven te helpen bij het op orde krijgen van het I&R-systeem. Dat meldt de fokkerijorganisatie vrijdag 16 februari op de website. Boeren kunnen nu dus terecht bij CRV om de benodigde gegevens in hun administratie te wijzigen. Het overzicht hiervan kan de boer bij RVO.nl aandragen als bewijs voor deblokkade van hun bedrijf.

Commissie houdt toezicht

Een interne commissie van CRV-medewerkers houdt toezicht op de wijzigingen om te voorkomen dat veehouders met verdachte dierbewegingen deze verdenkingen ongedaan kunnen maken. Deze commissie bestaat volgens een woordvoerder van CRV uit ervaren medewerkers. Als deze commissie twijfelt, beslist directievoorzitter Roald van Noort of de gegevens verstrekt worden aan de veehouder. Op deze manier wil CRV voorkomen mee te werken aan fraude.

RVO.nl heeft CRV toestemming gegeven om op deze manier frauduleuze praktijken te onderscheiden van administratieve fouten in I&R. De woordvoerder van CRV acht de kans zeer klein dat verdenkingen met hulp van CRV ongedaan gemaakt worden. Uiteindelijk is de NVWA verantwoordelijk voor het beoordelen van het bewijsmateriaal en het deblokkeren van een bedrijf.

Afstammingsgegevens uit merkertesten

CRV mocht eerder vanwege het lopende onderzoek naar economische delicten geen bewijsmateriaal aan geblokkeerde veehouders verstrekken. Aan een andere wens van de organisatie, om afstammingsgegevens uit merkertesten van CRV toe te staan als bewijsmateriaal in plaats van DNA-analyses, is RVO.nl nog niet tegemoetgekomen.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.