Rundveehouderij

Nieuws 29 reacties

Kalf eerst merken, dan pas melden in I&R

Eerst oormerken, dan pas melden in I&R. Dat is een van de wijzigingen die Minister Schouten aanbrengt in het I&R-systeem voor runderen.

Zo wordt de kans op fouten kleiner, schrijft ze in een Kamerbrief waarin ze de wijzigingen aankondigt. Het ‘merken voor melden’ gaat in per 1 april 2019. Daarmee is er tijd voor eventueel noodzakelijke aanpassingen in managementsystemen.

Binnen 3 werkdagen na geboorte aanmelden

Een eerder voorgestelde wijziging in de meldtermijn van 3 dagen gaat niet door. Kalveren moeten binnen 3 werkdagen na de geboorte aangemeld worden. Bedoeling was om deze termijn 3 echte dagen te laten duren. Daarmee zou het weekend ook meetellen. Een consultatieronde, die in totaal 453 reacties opleverde, leverde praktische bezwaren op hiertegen uit de hoek van vleesveehouders. Hun dieren lopen vaak buiten en zijn niet erg mak. Voor de veiligheid zijn vaak 2 personen nodig bij het merken, waardoor een kortere meldtermijn bezwaarlijk kan zijn. Hieraan is de minister tegemoet gekomen. Aparte regels voor melkvee- en vleesveehouders zijn op dit moment niet mogelijk voor de meldtermijn.

Bestuurlijke boetes voor overtreders I&R-regels

Een belangrijke verandering is de invoering van de mogelijkheid bestuurlijke boetes te geven aan overtreders van I&R-regels. Dit gaat in per 1 juli 2019. Dit betekent een uitbreiding van de mogelijkheden die de NVWA heeft om op te treden, naast waarschuwingen geven en strafvervolging. De NVWA gaat werken met een vooraf opgestelde lijst met boetebedragen. De minister benadrukt dat de handhavers altijd proportioneel optreden. Boetes voor particulieren worden de helft lager dan voor commerciële dierhouders.

Kalveren moeten binnen 3 werkdagen na de geboorte aangemeld worden. - Foto: Koos Groenewold
Kalveren moeten binnen 3 werkdagen na de geboorte aangemeld worden. - Foto: Koos Groenewold

I&R ‘verhuist’

De invoering van de bestuurlijke boete komt niet alleen voort uit de wens om effectiever te kunnen optreden, maar hangt ook samen met een wettelijke wijziging. De I&R ‘verhuist’ van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) naar de Wet Dieren. De boetes gaan ook gelden voor andere soorten vee dan alleen runderen.

Versoepeling voor schapen- en geitenhouders

Voor schapen- en geitenhouders bevatten de maatregelen een versoepeling ten opzichte van eerdere voorstellen. Het aantal keren dat een dier opnieuw gemerkt mag worden na verlies van het oormerk, zou teruggebracht worden tot slechts 1 keer. Omdat schapen en geiten in de praktijk vaak hun gele flap verliezen, ziet de minister daar toch van af.

Koppeling I&R-systemen andere landen

In de loop van komend jaar wil Schouten werk maken van betere koppeling van de I&R-systemen van EU-landen. Verder onderzoekt Rendac of een wijziging in zijn meldsysteem mogelijk is, waardoor het onmogelijk wordt een doodgeboren kalf op te geven zonder het moederdier te vermelden.

Datum melding aangepast

Aanleiding voor de wijzigingen is de I&R-affaire eerder dit jaar. De meeste onjuistheden in I&R ontstaan bij het invoeren van de gegevens na de geboorte, aldus de minister. Zit een dier er eenmaal goed in, dan is daarna de kans dat er nog iets misgaat veel kleiner. Om die reden is al per 1 juni van dit jaar het KalfVolg Syteem (KVS) al aangepast. De datum van melding in I&R is nu de start van de termijn van 14 dagen dat een kalf op het bedrijf moet blijven. Eerder was dat het geboortemoment.

Laatste reacties

 • vandermeer

  zal haar merken...

 • .....

  Krijgen haar ambtenaren ook korting op het salaris voor het teveel uitgeven van fosfaatrechten.

 • Attie

  Ja ook in de nacht eerst ff, dan pas terug naar de vrouw 😉

 • deB.


  Ziekelijk doordrammen van dat vrouwtje

 • We merken ze pas als ze droog zijn en zelf willen drinken! Dat vinden wij hier hygiënischer en diervriendelijker als in een nat oor zitten te prikken!
  Ze kunnen nog zoveel NVWAers op me af sturen maar dat ga ik niet veranderen!
  Stel je voor dat ik mijn kids direct na de geboorte een gaatje in het oor had laten prikken voor een oorbel😂😂
  Dan hadden we de krant zeker gehaald en waren we direct uit de ouderlijke macht gezet denk ik

 • farmerbn

  Weer een reden voor het aantrekken van een geel hesje.

 • Wolswinkel

  Kan inderdaad prima de volgende dag,maar melddatum geboorte doorgeven moet nog wel eens vóór de volgende dag om toch op tijd van het kalf af te zijn.

 • Maxxum

  Farmerbn, laten we een (licht) groen hesje nemen, past beter bij de sector 👍

 • Zuperboer

  Hoe zit het nu met de koppeling tussen Rendac, RVO en de diverse managementsystemen. Is dat nu niet de grote bug waar de hele zaak vorig jaar op vast zat. Kan me niet voorstellen dat het verkeerd inbrengen van de oormerken op 99% van de bedrijven hét probleem was. Maar via deze achterdeur zal t hele verhaal nu wel verdwijnen. Kan La Schouten zich met de overwerkende ambtenaren op het fosfaatdossier storten met de kerstdagen, dan blikken wij de kalveren wel op 25 en 26 december. Fijne feestdagen gewenst Carola. Leuker kunnen we het niet maken.....

 • jan1953

  De gele hesjes worden nog duur

 • mariapeel

  Europees is t 14 dagen Nederland moet weer wat anders . We mogen nog niet eens langer als 3 dagen op vakantie . Rond uit schandalig hoe ze ons behandelen in dit land

 • Flepke

  De boetes die op meldingen (2019) staan als je te laat bent of een herstelmelding moet doen zijn ronduit belachelijk.
  In de Rundveehouderij vallen het aantal meldingen per dier per jaar wel mee maar als je dan bij schapen en geiten gaat kijken hoeveel meldingen die bedrijven hebben per dier per jaar dan kan dit bij de minste software matige problemen al meteen enkele duizenden euro's gaan kosten of het de boer zijn schuld is of niet...... Want te laat is te laat... Pfff succes

 • putten

  misschien kunnen we het blik met het rietje meesturen, komen ze gemerkt uit de koe.

 • jgjwesterink@filternet.nl

  Wat een gezemel om niks

 • koestal

  Schouten wil zoveel mogelijk boetes geven,dan krijgt ze de boeren onder controle.SM noemen ze dat. Van boeren heeft ze geen hoge verwachtingen. Ze houdt wel van een streng regime.

 • gjh

  grappig dit voorkomt fraude Ongelooflijk wat een onzin

 • ghsmale

  Hier mag pvdd wel wat op zeggen,
  uit dierwelzijn oogpunt kun je beter blikken als
  het diertje van de geboorte is bekomen.
  Zoals de waart is, zo vertrouwd hij zijn gasten.
  Of we gaan de kalveren later melden voldoen we toch aan deze rare eis

 • Klaasvaak

  "De meeste onjuistheden in I&R ontstaan bij het invoeren van de gegevens na de geboorte, aldus de minister."

  JOH!? Het is niet waar....

 • Maxxum

  Meld je ongenoegen bij:
  https://geendoofpot.nl/klokkenluider/

 • Firma Vellenga

  Ik heb al eens vaker naar partij van de dieren geschreven over dierenleed, kreeg netjes antwoord. Misschien kan ik dit ook bij hun onder de aandacht brengen. Ik ga het proberen

 • Rub

  mooi hé, extra maatregelen om fouten te voorkomen. de grootste fout is het i en r systeem zelf, hoe geloofwaardig is het nog om eerst te roepen over megafraude wat uiteindelijk een 70 tal bedrijven blijkt te zijn. Dit zijn waarschijnlijk de bedrijven die binnen het i en r systeem altijd al zorgenkindjes waren. gros van de veehouders heeft het dus perfect op orde, kan ook bijna niet meer anders sinds alle gen data (fokken op maat) ook nog eens overeen moeten komen.

 • kanaal

  schandalig, onwerkbaar

 • piet p

  We worden het vanzelf zat

 • Bennie Stevelink

  Vellenga, bij de Patij v d Dieren gaat het niet om dierwelzijn. Ze GEBRUIKEN dierwelzijn voor hun veganistische ideaal. Ook jij als biologische boerin zult daar uiteindelijk slachtoffer van worden.

 • Firma Vellenga

  Ja, heer Stevelink dat weet ik . In mijn omgeving zeggen ze precies het zelfde. Maar ik merk aan alles dat jullie moe zijn om iets aan de orde te stellen, niet meer de moeite nemen om ergens tegen in te gaan/je gelijk te halen. Ik sta ook wel geregeld hier in het nieuws blad om de onzin verhalen van burgers tegen te spreken. Zoals uitzicht op mais velden wat een schande is volgens de burger, natte binnen doorwegen waar wij ons werk proberen te doen, behoud van de wolf waarop ik vraagtekens aan de orde heb gesteld. En op bovenstaande onderwerp heb ik geschreven naar de partij van de dieren. Ik weet ook wel dat het niets gaat zijn maar voor mijn gevoel heb ik toch iets geprobeerd. Zoals ik al eerder zei, zitten wij nog in een rechtszaak met Folkert van der G. Ook hier heb ik geprobeerd te bemiddelen maar ja, ze hebben een bord voor de kop. Maar ik geef niet op. Het zou mooi zijn wanneer de boeren ook eens in opstand kwamen voor hun eigen belang. In mijn ogen laten jullie alles maar gebeuren......

 • Alco

  Zo Vellenga. Dat is een schop tegen het been van de LTO.

 • mtseshuis

  Goed bezig Vellinga, mijn steun heb je, zet hem op!

 • koestal

  Folkert van de G loopt ook al weer los net als de wolven

 • koestal

  Wat een goed idee van Schouten,daar moet je echt voor gestudeerd hebben.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.