Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

Groep melkveehouders zelf ook in beroep tegen fosfaatuitspraak

Vijf melkveehouders die via een kort geding zijn vrijgesteld van het fosfaatreductieplan 2017 gaan in beroep tegen de uitspraak. Het is een reactie op het hoger beroep dat Staatssecretaris Martijn van Dam gaat aanspannen tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank op 4 mei. Dat meldt Joost de Rooij van Linssen die samen met Peter Goumans van Hekkelman Advocaten de vijf melkveehouders vertegenwoordigt.

Volgens de Rooij richt hun beroep zich in de eerste plaats op de juridische onderbouwing van het fosfaatreductieplan: “De landbouwwet is volgens ons onvoldoende als onderbouwing voor het fosfaatreductieplan.” In de procedure begin mei hebben De Rooij en Goumans dat argument ook al aangevoerd, maar dat werd door de Haagse rechtbank afgewezen. Verder willen beide advocaten ook een uitspraak afdwingen over de vraag of de Nitraatrichtlijn wel als onderbouwing kan dienen voor fosfaatrechten.

Verboden staatssteun

Een derde punt waar ze duidelijkheid over willen gaat over verboden staatsteun. Dat argument was de aanleiding voor de Europese Commissie om de invoering van fosfaatrechten in het jaar 2017 af te blazen. Nederland moet eerst voldoen aan de afspraken over de derogatie en dan pas kunnen fosfaatrechten ingevoerd worden, volgens de Commissie.

Advocaten die andere partijen vertegenwoordigden in de kort geding-procedure beraden zich nog op een eventueel beroep. Zij wachten eerste de motivatie en argumenten af die de landsadvocaat aan gaat voeren in het hoger beroep.

Laatste reacties

 • Kletskoe

  Niet zeker van de argumenten van de voorzieningenrechter om de regeling onverbindend te verklaren? Met andere woorden: bang dat EZ in hoger beroep gelijk krijgt?

 • gradje1966@

  Wat een egoïsten. ik en de rest kan stikken ik hoop dat deze heren en hun advocaten failliet gaan als ieder een beetje bijdraagt kan ieder verder .
  Waarom moet bij hun de stal vol en de rest inleveren en dan misschien wel 20%
  zodat die ook geen levensvatbaar bedrijf overhouden. De meeste knelgevallen zijn vooropgezette plannen net als in 1983. Zij hadden alles en de rest moest inleveren

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • samaja

  wat een gezeik,ze hebben zeker nooit gehoord van ondernemers risico's. nou Gradje1966 je hebt groot gelijk.er is nooit een verplichting op gelegd dat ze moesten groeien! ik vind dat ze net als een ieder moeten inleveren dan kan iedereen weer verder!

 • haj146

  We moeten allemaal een advocaat in handen nemen. Dan maak je pas duidelijk dat dit zo niet langer kan.
  Gradje, zo werkt het helaas niet. Wanneer we allemaal 2 koeien in moesten leveren en honderd procent zeker weer derogatie krijgen was er geen probleem. Maar voor de meesten pakt het iets drastischer uit. Ben het met je eens dat het niet van de boeren moet komen die niet uitgebreid zijn.

 • BO(skabout)ER

  helden!

 • Maas1

  Iedereen heeft het recht om in een rechtstaat zijn democratische verworven recht te halen!

 • melkveehouder .

  @samaja. Je hebt ondernemers die consolideren, ondernemers die liquideren en ondernemers die riskeren. Dát zijn allemaal ondernemers met hun eigen afwegingen en risico's die hun beslissing met zich meedraagt. En ben je van mening dat je benadeeld wordt, dan is het welhaast je ondernemersplicht om, zoals Maas1 terecht opmerkt, je recht te halen in deze rechtstaat. Het enige minpunt in de rechtsgang kan zijn dat gelijk hebben niet betekent dat je gelijk krijgt. Niet altijd mag je vertrouwen op trias politicas. In het bestuursrecht al helemaal niet hoorde ik uit de mond van een advocaat. Die er vervolgens aan toevoegde dat hij zijn toga kon inleveren als hij dat publiekelijk zou beweren.

 • jan1

  Ten eerste, is het natuurlijk Wanbeleid van politiek Den Haag. Echter we hebben er wel mee te maken.
  Ten tweede, het is voor Nederland belangrijk dat we de derogatie behouden.
  Door nu 160.000 a 180.000 koeien af te stoten is dat mogelijk. Mocht de derogatie niet door gaan. Dan moeten er mogelijk 480.000 koeien het veld ruimen. Wat hebben we dan voor een probleem.
  Een aantal van die biologische boeren die het proces hebben aangespannen zitten in het zelfde schuitje als de vele logische boeren die uit hebben gebreid. Als ze grond gebonden waren geweest , was er voor hun ook geen probleem geweest.
  Maar het belangrijkste is dat we nu doorpakken en dat we nu geen 2 kampen gaan krijgen. Want dan hebben we echt een probleem.

 • alco1

  Graag reactie @Bennie!!!

 • melkveehouder .

  @jan1. Die twee kampen hebben we al: derogatiebedrijven en niet-derogatiebedrijven. Als LTO ( en van Dam) zo slim was geweest om de negatieve gevolgen voor het behoud van de derogatie ook enkel en alleen bij de derogatiebedrijven neer te leggen, dan hadden we deze ellende en rechtzaken niet gehad. Maar als (zoals bekend geworden is) zelfs LTO -bestuurdersleden van twee walletjes willen eten, dan snap je ook waarom gedonder ontstaat !

 • wmeulemanjr1

  Als je ergens niet mee eens bent mag je in een 'vrij land' nog steeds naar de rechter, lto ziet deze 'vrijheid' liever niet en ziet liever een 'regime' voor de landbouw

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, niet-derogatiebedrijven zijn oa extreme groeiers die met een volledig maisrantsoen werken. Deze, die hoofdverantwoordelijk zijn voor overschrijding van het fosfaatplafond zouden volgens jou dus niet hoeven in te leveren? De last moet volgens jou dus volledig worden neergelegd bij melkveebedrijven op basis van gras en vaak ook nog weidegang die NIET gegroeid zijn?

 • farmer135

  de advocaten en juristen zijn er het beste mee

 • alco1

  Bennie. Weer mis. Extreme groeiers zijn vooral boeren met derogatie.
  Ze kopen mais aan.

 • Bennie Stevelink

  @alco, het punt waar het hier om gaat is dat volgens @melkveehouder niet-derogatie bedrijven niet zouden hoeven in te leveren, ongeacht of ze wel of niet gegroeid zijn. Ik heb in mijn reactie laten zien welke absurde uitwerking dit zou hebben.

  Verder valt het mij op dat jouw reacties steeds gefrustreerder worden en steeds minder inhoudelijk. Als je zo doorgaat kom je nog op het niveau terecht van @gjh. Neem een tijd rust.

 • alco1

  Waarom zou ik gefrustreerd worden. Ik heb totaal geen last van de perikelen rond alle problemen.
  Als ik al gefrustreerd zou worden, dan zal het al zijn omdat er boeren die blind zijn voor het eigen en daardoor de toekomst niet goed inschatten.
  Kortom: Je wringt je in allerlei bochten om je gelijk te halen.

 • melkveehouder .

  @bennie. Het punt wat ik probeer te maken is dat de lasten bij diegenen terecht horen te komen die ook de lusten hebben! Als je het over groeiers hebt, dan is ook daar een passend verhaal voor: iedereen die ná 2003 (het jaar van instellen van het plafond) is gegroeid, levert naar rato in. Het restant (van de stoppers van de afgelopen 15 jaar) wordt aan iedereen gelijk toebedeeld.Super eerlijk toch als je de groeiers wilt "pakken" zoals jij voorstaat?

 • koestal

  Goed dat er geprocedeerd wordt,dan komt er meer duidelijkheid.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, 2003 is onmogelijk. Boeren zijn sinds die tijd vooral gegroeid door aankoop van melkquotum. Ze hebben uitgebreid door productie van anderen uit te kopen en hebben daardoor geen extra mestproductie veroorzaakt. Dat zouden ze dus nu moeten inleveren?

 • melkveehouder .

  Als jij blijft vasthouden aan de opvatting dat de groeier in fostaatproductie moet inleveren, dan zeg ik ja. Dat mensen in quotum hebben geïnvesteerd staat hier los van als je de discussie over fosfaat(overschot) zuiver wilt houden. Het valt me wel op, daar heeft Alco een punt, dat jij je argumentatie steeds aanpast om je verhaal overeind te houden. Je kunt best een gevoel hebben hoe jij denkt dat het zou moeten, maar om dat met feiten te staven is toch andere koek.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, ik pas mijn argumentatie helemaal niet aan. Ik laat steeds zien waar je tegenaan loopt met de verschillende simpele oplossingen die aangedragen worden.

 • melkveehouder .

  @bennie. Je geeft geen reactie op mijn opvatting dat de lasten dáár moeten liggen waar ook de lusten terechtkomen. Ook een niet-groeier profiteert van derogatie. Of ben je het ook daar niet mee eens? Dan wordt het toch een moeilijke discussie met jou.

 • Koen Franken

  Word toch alsmaar duidelijker dat geen enkele sector zo verschrikkelijk verdeeld is als de melkveehouderij , een gezamenlijke oplossing is zo nooit mogelijk IEDEREEN wil zij gelijk halen .

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, biologische boeren maken geen gebruik van derogatie. 30% van hen moet wel mest afvoeren. Bij verlies van derogatie wordt dit veel duurder. Hetzelfde geldt voor een industriemelker met een volledig maisrantsoen. Ook hij maakt geen gebruik van derogatie maar moet wel mest afvoeren. Ook voor hem wordt dat veel duurder bij verlies van derogatie.

  Er zijn dus nogal wat niet-derogatieboeren die belang hebben bij behoud van derogatie. Moeten deze boeren volgens jou wel of niet inleveren?

 • alco1

  Koen. Iedereen zijn gelijk halen is bijna bij iedereen een wens naar het eigen paadje.
  Voor mijzelf is dit anders:
  Mijn bedrijf is eindig vanwege geen interesse van één van mijn vier kinderen.
  Dus fosfaatrechten kunnen een mooie duit opbrengen.
  Ook behoud van derogatie is voor verkoop van mijn bedrijf belangrijk.
  En toch zeg ik dat het voor de blijvende boer zeer belangrijk is dat er geen rechten komen.
  Een toekomst zal er zeker blijven voor de melkveehouderij, vanwege onze zeer gunstige voorwaarden wat betreft klimaat.

 • melkveehouder .

  @ bennie. Als je dit echt serieus meent, dan val ik van mijn stoel af! Je verwacht toch werkelijk niet dat een kleine groep boeren in principe gaat bijdragen aan de mestafzetkosten van een ander?? Is dat jouw argument? Foei zeg

 • geert bolivia

  Je kunt beter de vraag stellen waarom iemand zonodig boer wil zijn in Nederland. Schrijf de voordelen en de nadelen op en je komt heeeeel gauw tot een bepaalde conclusie.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.