Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Verantwoording fosfor voer mogelijk bij boer

Wanneer de fosfaatreductie via het voerspoor tegenvalt, worden melkveehouders individueel verantwoordelijk voor de fosfaatreductie via het voerspoor.

Dat blijkt uit de publicatie van de regeling in de Staatscourant, die als stok achter de deur voor de afspraken met de veevoerbranche geldt.

De maatregel is onderdeel van het fosfaatreductieplan voor 2017. Daarin is afgesproken dat de veevoersector via het voerspoor een fosfaatreductie realiseert van 1,7 miljoen kilo. De regeling wordt van kracht als de resultaten van de eerste monitoring van het fosfaatreductieplan, eind deze maand, tegen vallen.

Borging voor sectorafspraken

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakte de regeling op verzoek van Brussel, die wettelijk borging van de sectorafspraken eist. EZ heeft voorkeur om de fosfaatreductie via het sectorale voerspoor te realiseren. Als de veevoersector voor 15 mei aantoont dat de fosfaatreductie wordt nagekomen, wordt de regeling ingetrokken.

Voerleveranciers goed op weg

Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Diervoederindustrie (Nevedi), is positief over de resultaten van het voerspoor voor melkvee in het eerste kwartaal. Volgens Flipsen voldoen de deelnemende bedrijven aan het convenant. Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, verwacht ook dat de regeling niet nodig is. “De resultaten van het fosfaatreductieplan zien er tot nu toe goed uit. Ik had er al vertrouwen in dat de doelstelling gehaald zou worden, maar met de eerste gegevens vanuit de sector heb ik er nog meer vertrouwen in”, zegt hij. Op basis van het I&R-systeem blijkt dat er sinds oktober 2016 100.000 GVE aan koeien is afgevoerd en ook de eerste signalen van fosfaatvermindering via het voerspoor zijn positief, aldus Romijn.

Als de sectorplannen voor fosfaatreductie falen, komt de verantwoordelijkheid voor de vermindering via het voer bij de individuele boer te liggen. - Foto: Henk Riswick
Als de sectorplannen voor fosfaatreductie falen, komt de verantwoordelijkheid voor de vermindering via het voer bij de individuele boer te liggen. - Foto: Henk Riswick

Normen pakken individueel strenger uit

De fosfornormen in de wettelijke regeling komen overeen met de afgesproken waarden in het vrijwillig afgesproken voerspoor met de veevoerindustrie. De normen pakken voor melkveehouders wel iets strenger uit omdat ze via de regeling per individuele melkveehouder gelden, in plaats van gemiddeld over de melkveesector.

De regelgeving is erop gericht dat melkveebedrijven geen krachtvoer met een fosforgehalte hoger dan 4,3 gram fosfor per kilogram mogen aanvoeren en waarvan de verhouding tussen fosfor en ruw eiwit hoger is dan 2,2. Dit geldt niet voor bedrijven die gemiddeld over het jaar 2017 in het totale rantsoen aantoonbaar minder dan 3,5 gram fosfor per kilo drogestof hebben gevoerd. Dit kan het geval zijn bij bedrijven met veel mais in het rantsoen. Bedrijven moeten zich dan voor 1 september melden bij het ministerie en het ministerie inzage geven in de gegevens van de Kringloopwijzer. In de database van de kringloopwijzer moeten de fosfaatgehalten van alle typen voeders beschikbaar zijn, waarbij de data via geautomatiseerde koppelingen verkregen moeten zijn. Voor het ruwvoer geldt dat hiervoor de gegevens van de kuilanalyses via geautomatiseerde datakoppelingen worden aangeleverd.

Alleen melkleverende bedrijven

De regeling geldt alleen voor melkleverende bedrijven. Jongveeopfokbedrijven en vleesveebedrijven kunnen doorgaans uit met een lager fosforgehalte in het voer en worden vanuit het oogpunt van administratieve lastenbesparing buiten de regeling gehouden. De kosten van de regeling wordt voor een melkveebedrijf met 100 koeien geschat op maximaal € 800 per jaar. De stijging van de administratieve lasten bedraagt voor alle melkveehouders samen ongeveer € 810.000.

Laatste reacties

 • kschouten

  Er zijn ook bedrijven die een fosfaattekort hebben in de mestboekhouding als je dan voer gaat voeren met een lager fosfaatgehalte moet je meer fosfaatkunstmest aankopen om voldoende fosfaat te bemesten

 • 344412

  Mag niet, fosfaatkunstmest bij derogatie

 • Trot

  denk ook eens aan de gezondheid van de koeien of is nu alles geoorloofd

 • deB.

  Buitenland is genoeg te koop!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.