Rundveehouderij

Nieuws 11151 x bekeken 14 reacties

Bonte stoet veehouders vult Haagse Rechtbank

Een bonte stoet veehouders komen deze week samen in de Rechtbank in Den Haag.

Melkveehouders, jongvee-opfokkers, vleesveehouders en houders van zeldzame veerassen spannen meerdere kort gedingen aan tegen het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het gaat over de maatregelen die dit jaar de fosfaatproductie van rundvee moeten beperken, het zogenoemde fosfaatreductieplan. De veehouders eisen in meerdere kort gedingen dat het fosfaatreductieplan buiten werking wordt gesteld of dat zij niet onder de regeling vallen. In totaal zes procedures met 70 eisers staan op de rol voor woensdag 12 april en donderdag 13 april.

Binnen twee weken uitspraak rechtbank

De juridische argumenten richten zich onder meer op het al dan niet ontbreken van een wettelijke grondslag en onrechtmatige ontneming van of inbreuk op eigendom volgens het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Na de procedure deze week verwachten de juristen binnen twee weken een uitspraak van de rechtbank.

In de eerste procedure die op de rol staat voor woensdag 12 april gaat het om een groep van 20 vooral grondgebonden bedrijven die in 2015 hebben geïnvesteerd voor de peildatum 2 juli. ‘Schrijnende situaties’ volgens hun advocaat Jacoline Kroon van A&S Advocaten. Het zijn bedrijven die volgens haar waarschijnlijk als knelgeval in aanmerking komen voor de toekenning van fosfaatrechten in 2018. Maar dit jaar moeten ze eerst vee verkopen dat ze volgend jaar weer terug moeten kopen. Ze becijfert de mogelijke schade door het fosfaatreductieplan op meer dan € 50.000 tot meer dan € 400.000 op de bedrijven die ze vertegenwoordigt.

Voor een zoogkoeienhouder kan de geboorte van meer vaarskalveren in 2017 dan in 2016 een boete opleveren in het fosfaatreductieplan. - Foto: Mark Pasveer
Voor een zoogkoeienhouder kan de geboorte van meer vaarskalveren in 2017 dan in 2016 een boete opleveren in het fosfaatreductieplan. - Foto: Mark Pasveer

Zes melkveehouders in tweede procedure

De tweede procedure op woendag betreft zes melkveehouders die worden vertegenwoordigd door advocaten Peter Groumans van Hekkelman Advocaten en Joost de Rooij van Linssen Advocaten. Volgens De Rooij een doorsnee van getroffen bedrijven (uitbreiders, al dan niet grondgebonden, biologisch melkvee en een vleesveehouder). De Rooij noemt het fosfaatreductieplan een ‘miskleun’ van Staatssecretaris Martijn van Dam van EZ: “Er is aan de noodrem getrokken zonder acht te slaan op waarschuwingen van de Raad van State en van de EU”.

In de eerste procedure op donderdag 13 april vertegenwoordigt Kneppelhout en Korthals Advocaten een groep van 10 veebedrijven met vleesvee en jongvee-opfok. Volgens advocaat Franca Damen zijn in die procedure ook de zeldzame veerassen vertegenwoordigd. Bij vleesvee speelt volgens Damen specifiek mee dat de reductieregeling is bedoeld om de fosfaatproductie van melkvee te beperken en daar heeft vleesvee niet aan bijgedragen. Daarbij had de ontsnappingsroute van melkvee naar vleesvee ook op een ander manier voorkomen kunnen worden.

Ondanks maatregelen nog noodzaak kort geding

De aanpassingen van de regeling die eind maart zijn gepubliceerd hebben in sommige gevallen de negatieve gevolgen wel wat afgezwakt, volgens de juristen. Bijvoorbeeld door de invoering van meerdere referentiemaanden voor vleesvee en jongvee op bedrijven die geen melk leveren. Maar de noodzaak voor een kort geding is daarmee niet vervallen. Franca Damen noemt die meerdere referentiemaanden als voorbeeld. Als dit jaar meer vrouwelijke kalveren op het bedrijf geboren worden dan in 2016 kost dat de vleesveehouder nog steeds geld omdat de regeling zich richt op vrouwelijke runderen.

Laatste reacties

 • koestal

  stomme regels van de overheid

 • gezond boeren verstand

  Ik hoor nergens dat dit plan van de sector zelf is
  De sector is in dit geval RFC en de bond van stoppende boeren, LTO
  Ik ken geen enkele boer die dit plan draagt.
  Schandalig dat Joosten dit door heeft gedrukt

 • wmeulemanjr1

  Ja wie is feitelijk juridisch de sector?, zoals nu word voorgesteld gewoon een stelletje brutalerikken die alles over 1 kam proberen te scheren ten gunste van zichzelf

 • hooghoes

  Gve per ha was beter geweest . Waren we gelijk van het mestoverschot af geweest .

 • eg wel

  @ hooghoes
  Vraag ik me af hoeveel gve /ha je in gedachten hebt?

 • pieter

  Is er een bond van stoppende boeren lijkt met wel nodig want die regelgeving is erg slordig op een namiddag zonder de gevolgen te hebben overzien in elkaar geflanst . Prima fokkoeien die door de regels enkele reis krijgen en verplicht naar de slagerij gaan. Vorm van kapitaal vernietiging en gewoon dom. Geeft veel stress dat mensen zo van hun koeien afscheid moeten nemen .Met geen pen te beschrijven.

 • Farmas

  Hoe meer uitzonderingen er op de regels komen.
  Hoe hoger de korting op de fosfaatreferentie straks in 2018.
  Net zoals in 1984(tijdens de invoerings van de Superheffing) zijn er veel boeren die allerlei redenen weten aan te voeren waarom juist zij niet hebben bijgedragen aan hetdoorbreken van het fosfaatplafond.
  Er moet een strenge maar wel rechtvaardige knelgevallenregeling komen en daarmee klaar.
  Het gaat uiteindelijk om het behoud van de derogatie!

 • driepint

  @farmas, uiteindelijk gaat het om waterkwaliteit

 • boerderij1q8

  het fosfaat plafond bestaat al sinds 2006, toch??, en wij wisten er niet van en deden als of het niet bestond!?
  en maar klagen.

 • jaap72

  Derogatie afschaffen en de markt zn werking laten doen en melkveehouders hun eigen mest probleem laten oplossen!!

 • alco1

  De grote vraag is:
  Zijn deze advocaten gepassioneerde, ter zake kundige mensen of zomaar aangestelde personen.

 • ruitenberg

  we hadden toch de minas

 • koestal

  het plafond omhoog duwen

 • A1967

  Het fosfaatplafond is niet gebaseerd op feiten over waterkwaliteit en zijn afspraken door mensen/instanties die niet daartoe gerechtigd waren

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.