Rundveehouderij

Nieuws 1469 x bekeken 2 reactieslaatste update:7 dec 2017

Stier Bookem domineert met verscheidenheid

Bij de jongste stierindexen valt de overheersing van Bookem op. Hij en vijf zonen van hem domineren de top zes bij de zwartbonte stieren.

De prachtige productievererving van de Bookem-zonen Danno, Balisto, Bolt, Boss en Doorman vallen op. Daarnaast is het exterieur veelal ruim voldoende tot goed.

Melksnelheid punt van aandacht

Helaas blijkt de melksnelheid wel een punt van aandacht. Bookem, Boss en Doorman scoren duidelijk negatief op melksnelheid. Ook van Big Malki zakt de melksnelheid, en de levensduur wordt lager ingeschat. Voor wie de melksnelheid wil corrigeren, is er de optie van Fanatic. Deze gehaltenvererver heeft een melksnelheid van 106.

De Duitse Guard meld zich met een zeer hoog eiwitpercentage van +0,39%, maar ook Balisto met +0,32% en Bosgoed Legende met +0,31% brengen het eiwit omhoog. De Amerikaanse Supersire en de Italiaanse Prince scoren hoog met de levensduur. Hun dochters blijven lang lopen en zijn daarmee aantrekkelijk voor veehouders die krap jongvee aanhouden.

Meer bloedverspreiding

Wie inteelt wil voorkomen, heeft de beschikking over Solero. Hij komt wel uit de bekende Renate-familie, maar heeft met Eminem en Laudan twee stiervaders die weinig invloed hebben gehad in Nederland. Hoekland Maik-zonen kunnen ook voor meer bloedspreiding zorgen. Er zijn vijf zonen van Maik die boven de 200 NVI scoren. Sven, Sana, Ashburton en Disclosure zijn als jonge stier al redelijk veel gebruikt.

Roodbont

Bij de roodbonte stieren is de spoeling veel dunner. Sperma van hoge NVI-stieren is vaak niet beschikbaar. Roodbonte topstier Maxx is dood, van hem zal geen sperma beschikbaar komen. Kunu P en Colt P hebben beide een zeer hoge levensduurvererving. Toch wil het met het hoornloosheidsgen niet echt vlotten. Vrijwel elke hoornloze stier heeft een of meerdere mindere onderdelen, waardoor ze niet gebruikt worden in de fokkerij.

MRIJ

De MRIJ-stieren Ron en Merlijn kregen dochters uit de fokperiode aan de melk en bleven op stabiel niveau.

Laatste reacties

  • deB.


    Kijk nu wat een zin. Voor wie inteelt wil voorkomen is er Solero, uit de nationale trek koe Renate!!

    Zeg dan niets.....

  • farmerbn

    Koeien met hoornloosgenen worden wat langer aangehouden omdat boeren daar graag nakomelingen uit krijgen. Volgens mij is dat de voornaamste reden.

Of registreer je om te kunnen reageren.