Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Duurzaam ondernemen wordt een serieuze optie

In de top van best renderende bedrijven zijn biobedrijven oververtegenwoordigd. ‘De top is bijna per definitie niet gangbaar’, aldus Lubbert van Dellen, directeur Accon avm, donderdag 30 november op het Nationaal Economisch Landbouwcongres in Bunnik.

Gold dit tot voor kort vooral voor varkens- en pluimveebedrijven, ook in de melkveehouderij neemt het aandeel biobedrijven snel toe, en ook daar zitten deze relatief vaak bij de 25% best renderende bedrijven. Ondanks een groei van meer dan 10% in aantal biobedrijven is hun aandeel op de totale sector nog altijd slechts 3%.

Ruud Huirne, directeur Food en Agri van de Rabobank concludeert dan ook dat kiezen voor duurzaamheid een serieuze optie is voor ondernemers. Duurzaamheid verkoopt. Het aandeel voedingsproducten in de supermarkt die duurzaam heten, is sinds 2009 gestegen van 2,5 naar 10%, signaleert hij. “En dat groeit maar door.”

Ondernemerskeuze ‘uit kracht’ en niet ‘uit kramp’

Maar hij benadrukt dat een ondernemerskeuze moet gebeuren ‘uit kracht’ en niet ‘uit kramp’. Wie alleen kiest voor de hogere prijs kan op de koffie komen, omdat in elke branche ook wel eens mindere tijden zijn. “Winnaars van morgen maken hele duidelijke keuzes voor het marktsegment en hoe dat te bedienen. Duurzaamheid kan daar voorbeeld van zijn.”

Duurzaamheid wordt ‘license to produce’, ook in buitenland

Overigens ontkomt niemand aan die duurzaamheid, het wordt een ‘license to produce’ in de volle breedte, aldus Huirne. Ook in het buitenland, waar de producten naartoe gaan. Belangrijke ontwikkeling daarin is dat steeds vaker bewijs nodig is. Huirne benadrukt het belang van registratie en metingen. “De consument wil bewijs.” Als voorbeeld noemt hij een biodiversiteitsmonitor, die met betrouwbare cijfers kan aantonen welk effect een product heeft op biodiversiteit.

‘Registratie en metingen zijn belangrijk; de consument wil bewijs‘
Ruud Huirne, directeur Food en Agri

Goede ondernemers, aldus Huirne, zijn geestdriftig, kennen innovaties en passen die selectief toe. Ze zijn bovendien vroeg op de hoogte van ontwikkelingen en letten altijd op de markt. Minder goede ondernemers daartegenover, verliezen energie in complotdenken, kijken te veel naar anderen en te weinig in de spiegel, komen niet op vergaderingen en missen daardoor kennis en kijken neer op hun eigen markt.

Laatste reacties

 • alco1

  Het is maar net welke fantasie je op "duurzaamheid" legt.

 • Jan-Zonderland

  Idd Alco , want niemand heeft nog ooit een precieze definitie van"duurzaam" kunnen geven.
  Uit het verhaal hierboven zou je op kunnen maken dat biologisch de enige vorm van duurzame landbouw is. Totdat we homger krijgen .....

 • WGeverink

  Duurzame landbouw is landbouw die door efficient om te gaan met productiemiddelen en inputs op de lange termijn vol te houden is. De biologische landbouw voerd bv reguliere compost aan om afgevoerde nutrienten aan te vullen. Dat is niet duurzaam. Over de andere kant zijn er consumenten die erg in hun sas zijn met bio producten en hoe ze worden geproduceerd. Bio is daarom wel politiek correct. Welke productie methode op de lange termijn over blijft hangt af van of de consument kiest voor politiek correct of duurzaam en of er een "duurzaam" inkomen mee te verdienen is.

 • koestal

  ze lenen goedkoop geld bij de triodos bank,best vol te houden

 • Jan-Zonderland

  @wgeverink. Jou stelling kan ik wel een eind in meegaan maar als het er echt op aankomt is duurzame landbouw brood op de plank voor zowel producent als consument, onverschillig wat de politiek wil. Honger veranderd een mens.

 • Kelholt

  De bioboeren produceren voor een nichemarkt en ja, daar zijn de marges groter en dus renderen die beter. Groeit het aandeel bioboeren van 3% naar 25% dan voorspel ik dat de marges kelderen en het bioboeren gauw afgelopen is.
  En Ruud Huirne... lees z'n laatste alinea even en typ dan in Google "Rabobank schandaal" Meer woorden maak ik er niet aan vuil.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.