Rundveehouderij

Nieuws 2682 x bekeken

Fors meer weidezuivel, steeds hogere premies

Het aantal zuivelondernemingen met een weidezuivel-certificaat is sinds begin dit jaar meer dan verviervoudigd naar 61 bedrijven.

Dit meldt Kees-Jaap Hin, secretaris van Stichting Weidegang, in Veeteelt. "Zo’n groei in 8 maanden tijd mag je gerust explosief noemen", vindt Hin. De organisatie borgt het productieproces, de verwerking en het transport van weidemelk en verleent zuivelbedrijven op die basis een weidemelklogo.

Verwerkers vragen meer weidemelk

De vraag naar weidegangcertificaten hangt nauw samen met de sterk toenemende vraag naar weidezuivel, zowel in als buiten Nederland. Veel grote Nederlandse verwerkers hebben de laatste maanden dan ook al aangekondigd dat ze niet alleen meer weidemelk willen hebben, maar ook dat ze de premie daarvoor flink verhogen.

Flinke premieverhoging weidegang

Kaasmaker Cono was de eerste en kondigde per 1 januari 2017 een verdubbeling van de weidepremie aan naar €2 per 100 kilo. Vorige week volgde kaasmaker Bel Leerdammer. FrieslandCampina maakt eind deze maand een verhoging van de weidetoeslag bekend. De premie gaat volgens nog niet officieel bevestigde berichten van maximaal €1 naar €1,50 per 100 kilo. Wat daar aan inhoudingen tegenover staat, is nog niet bekend. Van de huidige €1 wordt 35 cent uit de basismelkprijs gehaald.

Weidemelk vaker gebruikt voor kaas

Voor de productie van (dag)verse zuivel is weidemelk al een aantal jaren de feitelijke standaard. Sinds met name het laatste jaar wordt weidemelk ook steeds meer ingezet voor de kaasproductie. Onlangs kondigde DOC Kaas als een van de laatste grote kaasmakers aan ook weidekaas te gaan produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.