Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Aanvragen voor minder melken gehonoreerd, sector verheugd

Alle bijna 4.000 melkveehouders die minder willen melken én daarvoor gecompenseerd willen worden, krijgen de maximale vergoeding van €14 voor iedere 100 kilo minder geleverde melk.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Alle aanvragen van melkveehouders (3.932 in Nederland) voor het Europese melkverminderingsplan worden volledig toegekend, mits de boeren daadwerkelijk minder melk leveren in de periode oktober - december 2016 in vergelijking met dezelfde periode in 2015. De toekenning van alle aanvragen kan omdat de regeling niet is overtekend. Melkveehouders konden zich van 12 tot en met 21 september aanmelden voor de Europese regeling. In totaal gaat het om 80.304.818 kilo minder te leveren melk.

Romijn: meer aanmeldingen dan verwacht

Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, reageert verheugd op het aantal aanmeldingen. "Het zijn er meer dan we hadden gedacht. De extra bonus van FrieslandCampina voor productievermindering heeft vermoedelijk ook geholpen."

Romijn vermoedt dat vooral melkveehouders met een stabiele productie in 2016 ten opzichte van 2015 gebruik maken van de regeling. Hij noemt het hoge aantal een positief signaal naar Brussel. "Voor onze beeldvorming is dit goed. Het kan Nederland helpen bij de toekenning van de derogatie. Al is het nog de vraag of deze groep boeren ook daadwerkelijk minder gaat melken. De melkprijs krabbelt immers langzaam op." FrieslandCampina noemt het aantal deelnemers eveneens 'heel positief'.

Nog €1,6 miljoen beschikbaar

Voor de volgende inschrijving van het Europese melkverminderingsplan is nog ongeveer €1,6 miljoen beschikbaar.

Laatste reacties

 • parnas

  Meneer Romijn. Er zullen er vast zijn die nu niet meer van de melk mindering gebruik gaan maken. Ze gaan hun collega's niet helpen die nu de prijs omhoog gaat weer als gekken gaan melken.

 • maatje 1904

  En hoeveel melk gaat er in de tank van de buurman die niet mee doet!!!

 • HJ O R

  Meneer Romijn is toch altijd tevreden? of heb ik het mis?

 • boshuis

  Sorry maar dit hele gebeuren stoort mij.
  Je bent toch boer om melk te leveren en niet om geld te krijgen voor iets wat je niet levert.
  Wij gaan ook minder melk leveren maar ik zou zeggen hou dat geld maar lekker!!

 • koeboertje

  Ja boshuis zo denken de meeste onder ons ,daarom melken ze als gekken en laten ze de melkfabriek overstromen, zorgen voor fosfaatwetgeving en helpen de derogatie om zeep ....

 • ........

  zo de wind ,zo waait romeijn zijn jasje

 • koster

  wat knap dat alles gegund is. Dat was niet wat er in onze brief stond. De regeling is zwaar overtekend.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.