Foto: Hans P RundveeNieuws

Aanvragen voor minder melken gehonoreerd, sector verheugd

Alle bijna 4.000 melkveehouders die minder willen melken én daarvoor gecompenseerd willen worden, krijgen de maximale vergoeding van €14 voor iedere 100 kilo minder geleverde melk.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Alle aanvragen van melkveehouders (3.932 in Nederland) voor het Europese melkverminderingsplan worden volledig toegekend, mits de boeren daadwerkelijk minder melk leveren in de periode oktober – december 2016 in vergelijking met dezelfde periode in 2015. De toekenning van alle aanvragen kan omdat de regeling niet is overtekend. Melkveehouders konden zich van 12 tot en met 21 september aanmelden voor de Europese regeling. In totaal gaat het om 80.304.818 kilo minder te leveren melk.

Romijn: meer aanmeldingen dan verwacht

Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij, reageert verheugd op het aantal aanmeldingen. “Het zijn er meer dan we hadden gedacht. De extra bonus van FrieslandCampina voor productievermindering heeft vermoedelijk ook geholpen.”

Romijn vermoedt dat vooral melkveehouders met een stabiele productie in 2016 ten opzichte van 2015 gebruik maken van de regeling. Hij noemt het hoge aantal een positief signaal naar Brussel. “Voor onze beeldvorming is dit goed. Het kan Nederland helpen bij de toekenning van de derogatie. Al is het nog de vraag of deze groep boeren ook daadwerkelijk minder gaat melken. De melkprijs krabbelt immers langzaam op.” FrieslandCampina noemt het aantal deelnemers eveneens ‘heel positief’.

Nog €1,6 miljoen beschikbaar

Voor de volgende inschrijving van het Europese melkverminderingsplan is nog ongeveer €1,6 miljoen beschikbaar.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin