Rundveehouderij

Nieuws 2221 x bekeken 3 reacties

Bionext zoekt biologische kalverhouders

Ketenorganisatie Bionext is op zoek naar biologische veehouders in Noord-Brabant en Friesland die interesse hebben in het biologisch houden van kalveren.

De bedoeling is om productieketens op te zetten voor biologisch kalfs- en ossenvlees. Bionext heeft de taak op zich genomen om partijen bij elkaar te brengen, het commerciële deel van het werk wordt overgelaten aan vleesverwerker Groothedde uit Vaassen en Ecofields uit Wekerom voor de vermarkting van biologisch kalfsvlees. De eerste is al langer actief in de markt voor onder meer natuurvlees. Ecofields is een pionier met het houden van biologische vleeskalveren.

Samenwerking met terreinbeheerders gezocht

Voor het houden van met name de ossen wordt ook gezocht naar mogelijkheden om samen te werken met terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen.

De beschikbaarheid van biologische nuka's is volgens Bionext niet het probleem. Deze kalveren zijn nu meestal lastig te vermarkten, omdat ze vrij licht zijn en minder gevraagd.

Het gaat er nu in eerste instantie om voldoende bedrijven te trekken die de kalveren willen gaan houden voor de vleesproductie.

Ruimte voor enkele tienduizenden dieren per jaar

Bionext meent dat er in potentie een grote markt is voor biologisch kalfs- en ossenvlees. Gesproken wordt over enkele tienduizenden dieren op jaarbasis.

Afspraken over de afzet van het vlees zijn volgens Bionext nog niet gemaakt. In eerste instantie wordt gemikt op een kleinschalig begin, met afzet van vlees in de horeca en catering. Als de keten eenmaal draait, kan worden gedacht aan verdere opschaling en eventuele verkoop via de retail.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.