Rundveehouderij

Nieuws

Kwart onderzochte Belgische melkveebedrijven positief op para-tbc

Van de 1.794 Belgische melkveebedrijven die afgelopen winter op para-tbc zijn getest, blijkt een kwart positief te zijn. Dit blijkt uit cijfers van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

In het tiende jaar van het para-tbc bestrijdingsprogramma zijn op 1.794 melkveebedrijven bloed- of mestmonsters genomen. Op een deel van die bedrijven is ook aanvullend mestonderzoek uitgevoerd. De positieve mestmonsters geven aan dat er op de bedrijven nog altijd dieren aanwezig zijn die ziektekiemen uitscheiden en zo een besmettingsbron voor het hele bedrijf zijn. Deze dieren moeten zo snel mogelijk afgevoerd worden. Dat adviseert DGZ ook voor dieren die seropositief zijn, maar nog geen kiemen in de mest uitscheiden.

Van de bedrijven testten er 897 veestapel negatief, ofwel niet besmet.

Of registreer je om te kunnen reageren.