Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Dier&Recht: slachten gezonde melkkoeien heilloos plan

Het slachten van gezonde, goede melkkoeien om de melkprijs weer in de benen te helpen is een heilloos plan. Dat stelt Dier&Recht.

De dierwelzijnsorganisatie reageert hiermee op het voorstel van de Dutch Dairymen Board (DDB) aan staatssecretaris Martijn van Dam.

De DDB stelt voor de €23 miljoen uit het Europese steunpakket te gebruiken voor het uit productie nemen van koeien. Als Nederland de €23 miljoen wil verdubbelen, een mogelijkheid die de Commissie biedt, dan kunnen volgens de belangenorganisatie tegen een slachtpremie van €500 per melk producerende koe ruim 90.000 melkkoeien uit productie worden genomen.

Geen oplossing

Voor Dier&Recht brengt een dusdanige maatregel de oplossing van de crisis geen stap dichterbij. Zodra de melkprijs stijgt, zullen melkveehouders hun veestapel weer snel laten groeien. Daarnaast is het volgens de organisatie simpelweg onverteerbaar om gezonde, goede melkkoeien naar de slacht te sturen en daar de samenleving voor te laten betalen. Dier&Recht hoopt dat Van Dam er voor kiest de €23 miljoen aan Europees geld te investeren in oplossingen die de situatie van dier en boer op de langere termijn verbeteren.

Van Keimpema: alternatief nog drastischer

Sieta van Keimpema, voorzitter van de DDB, begrijpt dat het slachten van koeien geen ideale oplossing is, maar wijst tegelijk op een veel drastischer alternatief. "Zonder nieuwe derogatieregeling kunnen we straks een derde van de onze veestapel laten afvloeien." Daarbij kunnen Nederlandse veehouders hun veestapel niet meer snel laten groeien als de melkprijs aantrekt, aangezien zij gebonden zijn aan het afgesproken fosfaatplafond.

Ook vraagt de voorzitter zich af waar Dier&Recht was toen de DDB pleitte voor een flexibele melkproductieregulering. Een dergelijke regeling had volgens haar veel ellende kunnen voorkomen.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  De grondgebondenheid en fosfastrechten zorgen er wel voor dat er gezonde koeien naar de slacht gaan.....

  Maatschappelijk net zo min te verantwoorden als wanneer gemeenschapsgeld daarvoor wordt gebruikt.

 • agro1

  je moet inderdaad gezonde dieren slachten en geen zieke. geen gebrek aan een vers vleesschandaal. elk dier wordt trouwens op enig moment geslacht, niks mis mee.

 • .gast

  Goed plan en voor de belasting betaler dit jaar goedkope hamburgers en gehaktballen.

Of registreer je om te kunnen reageren.