Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

DDB claimt alle steun voor zuivelsector

Dutch Dairymen Board (DDB) wil dat staatssecretaris Van Dam al het EU-crisisgeld (€23 miljoen) aanwendt voor zuivel, en daar bovendien €23 miljoen aan toevoegt. Dat geld moet worden ingezet als slachtpremie voor melkkoeien (€500 per koe), zegt de DDB.

De melkveehoudersorganisatie heeft dat plan ingediend bij Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Volgens de DDB kan met zo'n plan 460 miljoen kilo melk (92.000 melkkoeien) uit de markt worden gehaald, waarmee tegelijk ook het fosfaatoverschot wordt aangepakt.

Van Dam heeft aangekondigd de €23 miljoen Europees geld niet alleen voor de zuivel, maar ook voor de varkenshouderij te willen inzetten. Het is ook mogelijk het geld te gebruiken voor andere sectoren die gevolgen van de crisis ondervinden. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan noemde daarbij de graan-, groente- en fruitsectoren.

Hogan heeft maandag 18 juli in overleg met de Europese landbouwministers gezegd dat de maatregelen voor de zuivel een zo min mogelijk effect op de vleesmarkt moeten hebben. De angst is dat de runderprijzen onderuit kunnen gaan als veel melkvee wordt afgevoerd.

€150 miljoen voor vrijwillig verminderen productie

Het permanent comité voor agrarische markten heeft in Brussel gepraat over een regeling voor de vrijwillige vermindering van de zuivelproductie. De Europese Commissie wil daarvoor een EU-brede regeling in het leven roepen, waarvoor €150 miljoen beschikbaar is.

Bronnen rondom de Europese Commissie geven geen inhoudelijke details over het overleg. De voorstellen zijn in een ruwe vorm voorgelegd aan specialisten van de lidstaten. Een bron bij de Europese Commissie voegt eraan toe dat de commentaren van de lidstaten zo veel mogelijk in de regeling worden opgenomen. Het overleg wordt op 25 augustus voortgezet. Het is de bedoeling dat de regeling half september wordt gepubliceerd.

DDB wil dat in de regeling niet de laatste maanden van vorig jaar als referentie worden gehanteerd, omdat Hogan tot begin dit jaar heeft volgehouden dat er geen crisis was in de veehouderij. Hoe korter de referentieperiode in het verleden ligt, des te groter is de mogelijkheid voor Nederland ervan te kunnen profiteren.

Laatste reacties

 • zon

  Ik stel voor dat de varkens en pluimveehouderij al het geld krijgen als voorschot en straks een premie per varken of kip,net zoals de melkveehouderij al jaren krijgen.
  De melkveesector kan wel zonder steun,net zoals anderen dat ook altijd al hebben moeten doen.
  En als de varkens en pluimveesector zeer arrogant worden over enkele jaren,dan willen ze de steun voor de melkveesector ook hebben wanneer die over enkele jaren zich misschien een keer aandient.


 • snufferman

  Ik als melkveehouder kan zon alleen maar gelijk geven. Wat een Remy waanideeën heeft dat clubje toch

 • producent

  slacht premie voor de koe is een slecht idee. Als er minder koeien komen dan zijn er minder kalveren dus moeten er weer meer geïmporteerd worden en dat willen de veehouders niet. Beter lijkt mij dat de kalverhouderij de premie krijgt, dan kunnen hun de stallen langer leeg laten liggen en hoeven er minder kalveren te worden geïmporteerd precies wat de melkveehouderij wil en is er meteen minder fosfaat.

 • Te triest voor woorden.. Is het een half jaar slecht .. Piepen ze alles bij elkaar.. Denk dat de varkensboeren er eerder recht op hebben.. We zijn niet meer 1. We vinden het bijna lekker al de stokslagen die we iedere dag weer krijgen . Alleen de belangenorganisatie die naar het geld graaid en wij boeren krijgen mooi niks..

 • Almagro

  Het blijft toch een club van schaamteloze steuntrekkers die onderhand door geen mens meer serieus genomen wordt. Voor de rest : stop met alle steun, subsidie en toeslagrechten en alle beknellende en geld verslindende regelgeving . Dan kan de ondernemer de keuze maken, doorgaan of stoppen.

 • deB.


  Wat een trieste bedoeling dat boer zijn, alles kommer en kwel, je moet hier de site is nalezen!!! alles zakt in prijs enz enz waanzinnig

 • boer drenth

  Het is toch te gek voor woorden . Zo veel mogelijk koeien melken, en als het dan helemaal uit de klauwen loopt moeten zij alle steun ontvangen.

 • Koen Franken

  Schaam me om melkveehouder te zijn op deze manier .

 • Jan Braakman

 • Farmer4life2

  We zijn Allemaal slachtoffer van overaanbod. Iedereen (overheid/eu/handel) zorgt er wel voor om een aanbod markt te creëren. Ipv vraagmarkt

  @pluimvee en varkenshouderij zorg voor land onder je bedrijf, geen mestverwerking/mestafvoer je krijgt ook nog subsidie en kunt vaak meedoen met natuurbeheer.

 • boer drenth

  Farmer4life2, De pluimvee en varkenshouders moeten land onder hun bedrijf hebben,. Nou laten de veehouders dan ook zorgen voor voldoende grond onder hun bedrijf .Dan waren de problemen een stuk minder. Dan waren ze misschien ook geen steun nodig waar ze nu menen recht op te hebben.

 • 344412

  23 miljoen is ongeveer 1000 per boer, gaat crisis niet oplossen, dus laat maar zitten, gaat toch op aan adviseurs en slecht voor ons imago

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.