Rundveehouderij

Nieuws

Frans Sodiaal wil melkprijsrisico leden beperken

De Franse zuivelcoöperatie Sodiaal zet de komende tijd zwaar in op het beperken van het melkprijsrisico voor de leden. Het concern zet verschillende instrumenten in om de volatiliteit in te dammen.

Dit zei voorzitter Damien Lacombe op een congres van de European Dairy Farmers in Bretagne. Sodiaal, een coöperatie met 13.200 leden en krap 5 miljard kilo melk, werkt al met een systeem van A- en B-prijzen voor melk. Leden mogen maximaal 70% A-melk leveren en 30% B-melk. Wie meer B-melk wil leveren, moet rechten kopen van anderen.

Prijsschommelingen afdekken

Het A- en B-systeem is echter slechts het begin. Op korte termijn wil Sodiaal de melkplas tegen een vaste prijs afdekken op de termijnmarkt. Voor de middellange termijn wil het bedrijf het risico op prijsschommelingen afdekken met een mix van termijncontracten voor een vaste prijs en een vaste marge. Voor de lange termijn mikt Sodiaal op het verzekeren van een vaste marge.

40% van de melk in de kaasbak

Bij Sodiaal gaat 40% van de melk in de kaasbak. Het bedrijf produceert 390.000 ton kaas van diverse types, waaronder met beschermde oorsprong. De omzet in de kaas bedraagt €2 miljard. Een hoeveelheid van 1,3 miljard liter vloeibare melk is goed voor een omzet van €1,2 miljard. Met de productie van 518.000 ton poedermelk, wei en ingrediënten wordt €1,4 miljard omgezet. Een jaarlijkse productie van 600.000 ton yoghurts en toetjes is goed voor een omzet van €1,4 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.