Rundveehouderij

Nieuws 2702 x bekeken

DMK voorzichtig positief over 2016, waagt zich niet aan melkprijsprognose

Zuivelconcern DMK is voorzichtig positief over het lopende jaar 2016. Over de melkprijs laat de directie zich niet uit, wel is het positief dat de prijzen voor onder meer boter, verse zuivel en kaas in de lift zitten. Dit meldde de directie bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015.

Over juni betaalt DMK een melkprijs uit van 20 cent plus 0,8 cent toeslag voor logistiek en het Milkmaster-programma.

Omzet 2015 gedaald

De totale omzet daalde van €5,3 miljard in 2014 naar €4,6 miljard in 2015. Over dit jaar wordt een omzet van goed €5 miljard verwacht. Vanwege de moeilijke situatie op de zuivelmarkt staat het niveau van investeringen op een relatief laag pitje. Er wordt voor €139 miljoen geïnvesteerd, waarvan het grootste deel in de bouw van een fabriek voor babyvoeding in Struckhausen.

Optimalisering kaasproductie

Daar wordt voor zo'n €90 miljoen geïnvesteerd, mogelijk meer, aldus COO Dirk Gloy. Het is het belangrijkste project van DMK op dit moment. Daarnaast wordt onder meer sterk ingezet op optimalisering van de kaasproductie. In het komende halfjaar wil het bedrijf een flink deel van de voorziene efficiëntiewinst binnenhalen uit de fusie met DOC Kaas. Hoe groot die winst moet zijn, wil DMK niet zeggen. Geruchten als zou het 1 cent per kilo melk zijn, zijn overdreven, aldus CEO Josef Schwaiger. "Want dat zou €80 miljoen zijn bij onze melkplas. Zo veel is het niet."

Meer meerwaarde halen uit melkplas

Een grote opdracht voor DMK als geheel ziet Schwaiger het halen van meer meerwaarde uit de melkplas van DMK. Nu levert slechts 2,7 miljard van de 6,7 miljard kilo melk werkelijk meerwaarde op in de markt. Dat aandeel moet fors hoger.

Bekijk het verloop van de melkprijs van DMK via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.