Rundveehouderij

Nieuws 2256 x bekeken 1 reactie

Afvoer van IBR-dragers vanaf 2018

Belgische veehouders moeten in het kader van de collectieve IBR-aanpak vanaf 2018 alle gE-positieve dieren, de IBR-dragers, afvoeren naar het slachthuis. Dat meldt DGZ (Diergezondheidszorg Vlaanderen).

De afvoer naar het slachthuis kan rechtstreeks, maar een bedrijf mag ook IBR-dragers afvoeren naar een geregistreerd afmestbedrijf. Voor deze afmestbedrijven is nieuwe status (I2-afmest) in het leven geroepen. Op deze zuivere afmestbedrijven worden geen kalveren geboren en worden alleen runderen aangevoerd met het doel deze af te mesten. De dieren verlaten het bedrijf dus altijd als slachtrund. Ook mag er geen weidegang op deze bedrijven plaatsvinden. Door deze gekanaliseerde afvoer van IBR-dragers worden andere bedrijven beschermd tegen mogelijke (her)infectie bij aankoop.

Eén reactie

  • Marco22

    Wat gebeurt er als er een uitbraak van ibr komt?
    Massale ruimingen met grijpers met dode koeien op tv?

Of registreer je om te kunnen reageren.