Rundveehouderij

Nieuws 2644 x bekeken 5 reacties

'Weidegang gaat niet ten koste van robotbezoek'

De invloed van weidegang op het bezoekgedrag van koeien aan de melkrobot is verwaarloosbaar.

Dit stelt Lely op basis van een onderzoek waarbij 160 bedrijven met een melkrobot zijn vergeleken met alle Lely AMS bedrijven. Gemiddeld over het weideseizoen ligt het aantal melkingen per koe op 2,65 per dag bij bedrijven zonder weidegang, en op 2,55 op bedrijven met weidegang. Om de productie op peil te houden is het belangrijk dat de koeien regelmatig de stal bezoeken om gemolken te worden. Het motiveren van koeien wordt onder andere gestimuleerd via het grasaanbod en de tijdstippen van bijvoeren in de stal.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de melkproductie per koe per dag vrijwel gelijk blijft. Tegelijkertijd valt op dat bedrijven met weidegang in het begin van het weideseizoen met een lager aandeel krachtvoer per 100 kg melk melken. Door het dalende bezoekgedrag bij een gelijkblijvende melkproductie kan de capaciteit van de robot in theorie verder omhoog. De boxtijd per bezoek is tussen bedrijven met en zonder weidegang gelijk. Weidende koeien hebben dus een hogere productie per minuut boxtijd.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Onzin.

 • peter1960

  mijn ervaring is toch wel anders hoor

 • farmerbn

  2.55 is echt lager dan 2.65.

 • koestal

  mijn ervaring is ook anders

 • koestal

  zeker een promotiepraatje

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.