Rundveehouderij

Nieuws 2238 x bekeken

NZO deelt zorg over lage melkprijzen

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) deelt de zorgen van melkveehouders over de lage melkprijzen.

Dat meldt de brancheorganisatie. Tegelijk wijst ze op het feit dat prijsschommelingen onvermijdelijk zijn in een zuivelmarkt die voor een groot deel afhankelijk is van vraag en aanbod op de wereldmarkt.

Risico's managen

Het is volgens de NZO de verantwoordelijkheid van individuele melkveehouders en zuivelproducenten om de risico's die prijsschommelingen met zich meebrengen te managen. Een vrijwillige productiebeperking in de Europese Unie, waartoe de Raad van Landbouwministers de mogelijkheid heeft gegeven, zou daarbij weinig effectief zijn vanwege de sterke relatie met de wereldmarkt.

Positief over verruimen interventie melkpoeder

De NZO is wel positief over het besluit om meer mageremelkpoeder uit de markt te nemen. Andere mogelijkheden die de marktsituatie kunnen verbeteren zijn volgens de zuivelorganisatie het verder verbeteren van de transparantie van de EU-zuivelmarkt, bijvoorbeeld via het Milk Market Observatory, het strategisch versterken van de exportmogelijkheden via handelsakkoorden met derde landen en het wegnemen van handelsbarrières.

Of registreer je om te kunnen reageren.